Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 3 грудня

Ситуація в зоні АТО

Сьогодні з 10:00 години ранку в рамках мирного плану Президента України у зоні АТО оголошено режим тиші. Українські війська чітко його дотримуються, здійснюючи спостереження за противником.

Наразі зафіксовано щонайменше два випадки порушення домовленостей з боку терористів.

Станом на вчора ситуація в зоні АТО істотних змін не зазнала. Найбільшу активність бойовиків зафіксовано на Донецькому та Дебальцевському напрямах, а також в районі Бахмутівської траси. На півдні спостерігалося певне затишшя.

На Донецькому напрямі терористи з артилерії та мінометів неодноразово обстрілювали позиції українських військових на території аеропорту, в районах с.Піски, Опитне, Красногорівка, Тарамчук та Новомихайлівка.

Протягом 7-8 грудня у боях під Авдіївкою вогнем у відповідь української артилерії підбито 5 ворожих танків, 2 з яких відновленню не підлягають. Ворог також зазнав суттєвих втрат у живій силі.

На Дебальцевському напрямі з «Градів» терористи двічі обстрілювали позиції українських військових біля селища Ольховатка. Інтенсивний обстріл з артилерії та мінометів терористи здійснювали під н.п. Артемове, Майорське, Шуми, Вуглегірськ, Чорнухине.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 9 грудня

Під Горлівкою українська артилерія влучно відпрацювала по артилерії ворога. Знищено 2 системи РСЗВ «Ураган», 2 гаубиці Д-30, залп влучив в автомобіль з боєзапасом. Ворог втратив не тільки техніку, але й підготовлених артилеристів, які здійснювали обстріли.

Протягом вчорашньої доби інтенсивність обстрілів в районі Бахмутівської траси лише наростала. Терористи з танків, артилерії та мінометів вели вогонь по позиціях сил АТО в районі с.Трьохізбенка, н.п. Кримське, Нижнє та Фрунзе. Біля н.п. Донецький та Тошківка бойовики проти українських військових застосували реактивні установки «Град».

На північ від Луганська терористи обстріляли позиції біля м.Щастя, с.Верхня Вільхова та Станиці Луганської.

На Маріупольському напрямі бойовики з артилерії та мінометів обстріляли позиції українських військових поблизу с.Чермалик та Водяне.

Загалом протягом доби незаконні збройні формування здійснили 64 обстріли сил АТО. Загинуло 6 українських військових, поранення отримали 7.

Учора в Києві відбулася зустріч глав оборонних відомств України та Канади, під час якої було підписано Декларацію про наміри продовжувати співпрацю заради зміцнення Уряду та сил безпеки і оборони України.

Приорітетними напрямами визначені підготовка військової поліції, медичного забезпечення та передача засобів індивідуального захисту.

Державний концерн «Укроборонпром» доповів про створення кластеру бронетанкової та спеціальної техніки. На виконання доручення Президента України розгорнуто повномасштабну програму імпортозаміщення необхідних деталей, що сприятиме розширенню профільних можливостей підприємств.

Неконтрольований рух бандитів з територій України, що окуповані бандформуваннями, створює загрози для безпеки усіх держав регіону. Так, учора Бабушинський райсуд Московської області оголосив в міжнародний розшук Михайла Костянтинова, снайпера з лав бандформувань ЛНР, якого підозрюють у вбивстві двох співробітників ДПС Московської області 2 листопада цього року. Тобто Росія, активно підтримуючи терористів, створила проблему для себе. І ця проблема наростатиме.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Минулої доби внаслідок артилерійських обстрілів терористами Горлівки загинуло 6 та поранено 3 місцевих мешканці. Після цього у Горлівці відбулася акція протесту - мешканці вийшли з вимогами до терористів, щоб бойовики негайно залишили місто. Терористи розігнали мирних мешканців пострілами зі стрілецької зброї.

За останній місяць на захоплених терористами територіях спалахували численні акції протесту, зокрема, в Амвросіївці, Торезі, Єнакієвому, Горлівці, а також в Свердловську Луганської області.

За інформацією, що надійшла від місцевих мешканців, внаслідок обстрілу м. Авдіївки, що зчинили вчора терористи, загинув батько багатодітної родини, матері відірвало кисть, п\'ятеро дітей отримали травми різного ступеня. Наразі жінку та дітей доправлено до лікарні. Також значних руйнувань зазнали житлові квартали в районі Ювілейний. Один з снарядів бойовиків влучив у трансформаторну підстанцію. Зруйновано будівлю міськгазу. Зафіксовано багато випадків влучань у багатоквартирні будинки, крім того, зруйновано помешкання, об\'єкти транспортного сполучення та інфраструктури міста.

Для мешканців міста Авдіївка з Краматорська вирушила колона із гуманітарною допомогою від України.

Незважаючи на проведення АТО, на звільнених від бойовиках територіях з серпня ц.р. вже відновлено понад 5 тис. об\'єктів життєдіяльності. Зокрема, відбудовано понад 300 житлових будинків, відновлено електропостачання у 125 населених пунктах, поновлено роботу 65 об\'єктів теплопостачання, 28 загальноосвітніх та 17 дошкільних навчальних закладів.

Станом на сьогодні, у Донецьку ПАТ «Донецькміськгаз» поновило газопостачання понад 39 тис. абонентам. Залишаються без джерела газопостачання близько 2,2 тис. абонентів Петровського, Куйбишевського і Київського районів.

Бригади «Донецькобленерго» відновили електропостачання в с. Нова Мар\'ївка Тельманівського району Донецької області, знеструмленому внаслідок бойових дій терористів.

Психологи ДСНС України та представники громадських (волонтерських) організацій надали психологічну допомогу 34 тис. 305 дітям. До соціально-педагогічної та психологічної роботи з дітьми, які мають високий рівень стресу внаслідок збройного конфлікту на Сході України, долучаються Міністерство освіти і науки України та Дитячий Фонд ЮНІСЕФ. Зокрема, для працівників психологічної служби навчальних закладів Донецької та Луганської областей проведено триденні навчальні тренінги, що мають два змістові модулі: «Навички кризового консультування» і «Розвиток психосоціальної стійкості до стресу у школярів».

За оперативною інформацією, станом на 8.12.2014 р. вже 25 центрів зайнятості Донецької області та 20 центрів зайнятості Луганської області мають можливість здійснювати виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття.

Міжнародна підтримка

Глава МЗС Чехії Любомир Заоралек заявив, що Чехія щодо України немає розбіжностей з позицією інших держав ЄС і НАТО, адже Чехія поставила свої підписи під усіма заявами НАТО та ЄС щодо України. «Я переконаний, що якщо б Росія зупинила потік зброї і військових в Україну, якщо б був встановлений контроль за кордоном, ми б прибрали головні чинники нинішньої ситуації», - наголосив він.

Речник Державного департаменту США Джен Псакі зазначила, що зустріч контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі в білоруській столиці є шансом для Москви та проросійських сепаратистів підтвердити дотримання домовленостей, досягнутих у Мінську у вересні.

При цьому вона підкреслила, що йдеться не про нові домовленості, а «про виконання вже досягнутих у Мінську угод про припинення вогню у вересні, які Росія та підтримувані нею сепаратисти до сьогодні не виконали».

Офіційний представник МЗС Франції Ромен Надаль заявив, що Франція підтримає будь-який міжнародний переговорний формат з мирного врегулювання конфлікту в Україні. Він наголосив, що позиція Франції є послідовною: «Як наші партнери в Європейському Союзі, так і майже вся міжнародна спільнота, ми не визнаємо незаконну анексію Криму і вимагатимемо дотримання територіальної цілісності України».

Японія розширила список осіб та організацій на Сході України, щодо яких буде застосовано санкції.

До нового санкційного списку, зокрема, додано 26 осіб та 14 організацій, пов\'язаних з організацією незаконних виборів 2 листопада. Проти них застосовуватимуться санкції, ухвалені Японією 5 серпня, включно із замороженням активів та забороною на в\'їзд.

«Японія продовжуватиме домагатися мирного і дипломатичного вирішення ситуації в Україні, на основі координації зусиль з G-7 і міжнародним співтовариством», - сказав Голова секретаріату уряду Японії Йошіхіде Суга.

Нагадаємо, 24 вересня Японія розширила санкції проти РФ та впровадила фінансові санкції проти п\'яти російських банків, а також суворіші обмеження на експорт озброєнь.



Переглядів: 3118
Поширень: 0