У Вінниці під час чергової зустрічі в рамках Польсько-української дискусійної платформи відбулась розмова на тему «Реакція Європи на російську агресію в Україні».

Гостем зустрічі, що відбулася 19 грудня в приміщенні Галереї «ІнтерШик», був Казімєж Вуйціцький – доктор політологічних наук, філософ та історик, журналіст (зокрема, компанії «ВВС», газети «Życie Warszawy»), багаторічний директор Польського Інституту в Дюссельдорфі та Лейпцигу (Німеччина), директор Щецинського відділу Інституту Національної Пам’яті, запрошений професор різних університетів, зокрема, й українських, а нині - викладач Студії Східної Європи Варшавського університету та директор Європейської академії Кшижова (польсько-німецького аналітичного центру), автор багатьох публікацій та виставок.

Професор Вуйціцький у Вінниці розповів про сприйняття Європою російської агресії

Під час дискусії обговорювались, зокрема, вплив російської агресії в Україні на європейську політику; події в Україні як виклик для всієї Європи; зростання в Європі зацікавленості українською культурою і політичною історією; сприйняття України та українців у свідомості пересічних європейців; двополярність європейських ЗМІ у відображенні подій в Україні тощо.

На початку свого виступу Казімєж Вуйціцький послався на аналітичний звіт ЦРУ США за 2004 рік, який передбачав розпад Російської Федерації через 10 років. На думку професора Вуйціцького, процес розпаду Росії вже стартував.

Електроенергію вимикатимуть за зміненими графіками

Казімєж Вуйціцький вважає, що твердження про над потужність російської економіки є міфом, адже насправді економіка Росії лише в 3 рази більша, ніж економіка Польщі.

- Економіка Росії становить 3% світової економіки. Чи можна плекати якісь імперські амбіції, маючи лише 3 відсотки від світової економіки? – риторично запитав пан Казімєж. Він також зазначив, що Росія має нині серйозні демографічні проблеми: в її європейській частині мешкає 105 млн. осіб, а в набагато більшій азійській частині – 38 млн. До того ж, приріст населення є позитивним лише серед меншин, тоді як частка етнічних росіян зменшується. Саме економічна криза, спричинена санкціями, та відцентрові тенденції у свідомості жителів національних республік і Сибіру можуть стати чинниками розпаду Російської Федерації, вважає К. Вуйціцький.

Електроенергію вимикатимуть за зміненими графіками

Що ж стосується сприйняття України і Росії у Євросоюзі і в західному світі загалом, то, за словами польського гостя, раніше світ мав ілюзію, що Росія модернізуватиметься і стане на шлях демократизації, а Україну Захід тривалий час «не помічав», вважаючи українців і росіян «одним народом» або вважаючи Україну зоною інтересів Росії. Нині ж Європа почала більше цікавитися Україною, зрозуміла, що українці – це окремий європейський народ.

- Зовнішня політика ЄС перебуває в стадії перебудови. Європа оточена ісламськими територіями, їй загрожує ісламський фундаменталізм. Гостро постало питання: чи Європа в стані продовжувати роль великого гравця на світовій арені? А ситуація з Україною породила ще більшу дискусію про стан Європи, - зазначив Кажімєж Вуйціцький і додав, що в ЄС та США прийшло розуміння того, що Росія воює не лише з Україною, а й з усім демократичним західним світом.

Електроенергію вимикатимуть за зміненими графіками

 Також під час дискусії, участь у якій взяли науковці, викладачі, студенти та представники громадських організацій, йшлося про російський неоімперіалізм, про неоднорідність і немонолітність Росії, про зростаючий інтерес Заходу до України, про геополітичну важливість нашої держави на карті світу. - Потрібно буде подумати, чи українці в майбутньому захочуть мати лише глибокий рів між Україною і Росією, чи Україна буде творити взаємини між Європою і Росією - так, як Польща відіграла важливу роль у Східному партнерстві, - сказав К. Вуйціцький, вдавшись до певних політичних прогнозів. – Можливо, ми, Польща, вже будемо спокійно сидіти, склавши руки, бо перестанемо бути прикордонним краєм Європи, а ви, Україна, налагоджуватимете діалог Заходу зі Сходом…

Електроенергію вимикатимуть за зміненими графіками

У засіданні Польсько-української дискусійної платформи також взяли участь віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці Даміан Цярцінський та голова правління ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Наталя Величко, які повідомили, що організовані Генконсульством і «ПАРР» зустрічі в рамках дискусійної платформи наступного року також відбуватимуться.

Для довідки: Польсько-українська дискусійна платформа – це спільний проект Генерального консульства Республіки Польщі у Вінниці та Громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку», метою якого є обмін думками в культурній, політичній та економічній сфері для формування спільного бачення розбудови майбутнього України. Ініціаторами та основними доповідачами є випускники польських стипендіальних програм.



Переглядів: 3724
Поширень: 0