Терористи продовжують здійснювати провокаційні обстріли українських військових зі стрілецької зброї, мінометів, артилерії та РСЗВ БМ-21 «Град». Неспокійною ситуація залишається на Донецькому, Маріупольському і Луганському напрямах.

За добу 4 українських військовослужбовців загинули та 8 отримали поранення.

Нагадаємо, що останнім часом завдяки запровадженню режиму тиші втрати ЗСУ зменшились. Проте у разі небезпеки життю наших військовослужбовців, сили АТО діють згідно з наказом і дають належну відсіч у відповідь на провокації з боку терористів.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 9 січня

За оперативною інформацією, почастішали випадки використання терористами безпілотних літальних апаратів. Так, минулої доби зафіксовано 8 прольотів у небі над н.п. Денежникове, Щербак, Пантелеймонівка, Щастя, Чмирівка, Краматорськ та Глинка. У другій половині дня прикордонники відділів «Чонгар», «Благовіщенка» Бердянського загону і «Червоний Чабан» Херсонського загону виявили 4 вертольоти, що рухалися вздовж адміністративної межі над територією АР Крим.

Українські прикордонники продовжують виявляти терористів, які намагаються проникнути за межі зони АТО

Так, учора у Донецькій області затримано громадянина України, який при в’їзді з території, тимчасово підконтрольній ватажкам бандитів, намагався перетнути контрольний пункт «Костянтинівка» в маршрутному таксі «Донецьк-Вугледар». Прикордонники виявили у нього посвідчення так званого «Всевеликого війська Донського», яке наразі бере участь у бандитській діяльності на Сході України.

Крім того, на контрольному пункті «Миколаївка» Донецької області прикордонний наряд в рейсовому автобусі «Горлівка–Артемівськ» виявив громадянина України, який повідомив, що воював на боці терористичної організації «ДНР» у групі лідера бандитів т. зв. Мотороли і був поранений. Затриманого передано правоохоронним органам.

Українські прикордонники продовжують посилювати контроль за переміщенням товарів і вантажів, в тому числі і за тими, які прямують через контрольні пункти в’їзду-виїзду у зоні АТО. Так, у пункті контролю «Курахове» було затримано 5 вантажівок з понад 155 тоннами вугілля у зв’язку з невідповідністю супровідних документів.

Окрім цього, наші військові продовжують виявляти боєприпаси терористів на звільнених територіях. Усього з початку виконання робіт піротехнічні підрозділи виявили та знешкодили 31 тис. 937 од. боєприпасів.

Самопроголошена влада Криму знову демонструє свою неспроможність забезпечити нормальні умови життя місцевому населенню.

Незважаючи на незаконну підтримку з боку Росії, т. зв. керівництво півострова не може виконати усі умови для своєчасного завершення перехідного періоду для Криму та Севастополя, яке мало відбутись до 1 січня 2015 року. У зв’язку з цим лідер угруповання, яке тимчасово захопило владу у Криму, С.Аксьонов звернувся до керівництва Росії з проханням продовжити дію перехідного періоду ще на один рік.

У той же час факт анексії Криму розколов російське суспільство. Так, колишній радник російського президента Володимира Путіна з економічних питань Андрій Ілларіонов зауважив, що серед російської інтелігенції переважає думка, що Крим анексовано з порушенням усіх міжнародних норм.

Відучора прес-центр АТО у м. Краматорськ Донецької області розпочав видачу прес-карт журналістів у зоні АТО.

Нагадаємо, що прес-карта засвідчує права представників ЗМІ на виконання редакційних завдань в районі проведення АТО та дислокації військових частин ЗСУ. Для отримання прес-карти представники ЗМІ повинні попередньо акредитуватися в Службі безпеки України та зателефонувати до прес-центру АТО за номером 0986713040.

Про порядок оформлення та використання прес-карт представниками ЗМІ можна дізнатися на сайті Міністерства оборони України: http://www.mil.gov.ua

Триває відновлення боєздатності української армії.

Військові ремонтники продовжують відновлювати бойову техніку для частин Збройних Сил України в зоні АТО. Зокрема, це роблять фахівці однієї з військових частин Рівненщини.

Також силами особового складу військової частини забезпечено супровід трьох військових ешелонів залізничним транспортом та 56 рейсів із доставки озброєння автотранспортом.

Україна завжди пам’ятатиме своїх героїв.

Указом Президента України від14.11.2014 нагородженозаступника командира розвідувальної групи спеціального призначення загону спеціального призначення військової частини В-2336, старшину Шершня Андрія Олексійовича, орденом «За мужність» III ступеня. Старшина загинув 29 липня під час пошуку пілота ЗСУ, літак якого напередодні було збито терористами. Під час бою з переважаючими силами ворога, старшина Шершень А.О. героїчно загинув, перед цим знищив декілька терористів.

Також учора Президент України Петро Порошенко відвідав родину учасника антитерористичної операції старшого сержанта Миколи Лозяка у Богородчанах Івано-Франківської області.

27 липня під час виконання бойового завдання поблизу Амвросіївки Донецької області військовий потрапив під мінометний обстріл та отримав вогнепальне осколкове поранення ніг. Президент подякував учаснику АТО та його родині за мужність, проявлену під час захисту країни.

Триває ротація українських військовослужбовців з зони АТО.

Майже чотириста військовослужбовців-десантників зі Львова відправились до зони антитерористичної операції.

Для кожного з них це вже друга, а для декого – третя поїздка.

У період з 4 до 6 січня 2015 року, після двохмісячного перебування у зоні проведення АТО, до Харкова повернувся особовий склад Слобожанської бригади Національної гвардії України. Героїв зустріли рідні та близькі.



Переглядів: 4640
Поширень: 0