Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 15 січня

Ситуація в зоні проведення АТО та районах, що з нею межують, залишається вкрай неспокійною. Це спричинено винятково регулярними порушеннями режиму тиші з боку бойовиків. Терористи протягом доби неодноразово застосовували стрілецьку зброю, танки, міномети, артилерію та установки «Град». Українські військові відбили всі атаки.

За добу кількість провокативних обстрілів позицій сил АТО на Донецькому, Маріупольському, Дебальцевському і Луганському напрямах зросла. Найбільше напруження традиційно - в аеропорту «Донецьк».

На окупованих територіях Донбасу, зокрема, у Горлівці, Сніжному, Краснодоні, зафіксовано збільшення присутності військових ЗС РФ, які беруть участь у бойових діях проти сил АТО, та здійснюють інструктаж і підготовку бойовиків з місцевого населення. Також зафіксовано збільшення у НЗФ кількості військової техніки, артилерійських і протитанкових комплексів, що перебувають винятково на озброєнні Збройних сил РФ. Крім цього, протягом останніх днів з території РФ доставлено значну кількість боєприпасів для РСЗВ «Град», «Ураган», танків та гаубиць, а також набоїв для стрілецької зброї різних калібрів.

Внаслідок обстрілів терористів залишаються знеструмленими 33 населених пункти Донецької області. Водночас ремонтні бригади відновили роботу Донецької фільтрувальної станції, а також 2 повітряні лінії електропередач та підстанцію.

Вчора українські прикордонники зафіксували політ 7 безпілотників, більшість з яких - в районі н.п. Бугас, Маріуполь та Сартана. Вчора через загрозу артилерійських обстрілів з боку бойовиків припиняли роботу контрольні пункти на дорожніх напрямках «Донецьк–Маріуполь» та «Горлівка–Артемівськ».

За минулу добу 2 українських військовослужбовців загинули, ще 6 зазнали поранень.

Сьогодні в Україні для вшанування пам’яті загиблих внаслідок обстрілу бойовиками цивільного автобуса біля Волновахи указом Президента України оголошено День жалоби. Співчуття сім’ям загиблих та всьому українському народу у зв’язку з трагедією висловили Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, Президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністр Естонії Тааві Рийвас, Міністерство закордонних справ Польщі та інші.

Сьогодні Європейський парламент розгляне проект резолюції щодо пропозицій з посилення санкцій проти Російської Федерації. Зокрема, йдеться про згортання співпраці з ядерним сектором РФ та обмеження здатності російських підприємств проводити міжнародні фінансові операції.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 15 січня

Українські силовики успішно знешкоджують ворожих диверсантів.

Військова контррозвідка СБУ спільно з армійським підрозділом під час виконання бойового завдання на окупованій території знешкодила озброєну диверсійну групу, що підпорядковувалася бандформуванню «Міністерство оборони ЛНР».

Встановлено, що терористи, виконуючи завдання ватажка «розвідки» НЗФ – підполковника спецслужб РФ з позивним «Змій», прямували на БТР до позицій сил АТО. Бойовики мали зібрати розвіддані про розташування українських військ та негайно передати їх своєму ватажку. Українська контррозвідка захопила передову групу терористів. Троє бойовиків на прізвиська «Десант», «Партизан» і «Глобус» надали відомості про місцезнаходження решти групи. У терористіввилучено автомати Калашникова, гранати Ф-1, РГД-5 та велику кількість набоїв. На наступному етапі спецоперації було знищено ворожий БТР.

Тривають навчання наших військовослужбовців.

Зокрема, бійці однієї з військових частин на Рівненщині вдосконалюють професійну майстерність під час занять з бойової підготовки.

Під керівництвом досвідчених офіцерів військовослужбовці виконали вправи стрільб з озброєння БТР-70, метання бойових гранат, вивчали тактику ведення бойових дій і взаємодію між підрозділами. Крім цього, військовослужбовці виконали вправи стрільб з кулеметів.

Сьогодні Верховна Рада затвердила Указ Президента про проведення часткової мобілізації. Як уже зазначалося, це дозволить підвищити боєздатність Збройних Сил, провести демобілізацію у лавах наших воїнів та захистити країну від терористів. Водночас Президент України зазначив, що солдати строкової служби не будуть відправлятися до зони проведення Антитерористичної операції.

Триває ротація українських військовослужбовців, які захищали Батьківщину у зоні АТО.

Учора до Львова повернулися 500 десантників, які служили на Сході України.

Десантників привітали представники органів місцевої влади, військовослужбовці гарнізону, рідні і близькі та жителі Львова. Після закінчення відпусток українські герої повернуться до виконання бойових завдань.

Також на Схід України вирушили 35 правоохоронців Чернівецької області. Це вже третя ротація буковинських патрульних.

Правоохоронці сповнені бойовим духом та готові виконувати покладені на них завдання. Кожен міліціонер надійно екіпірований та споряджений усіма необхідними засобами захисту. Також загін забезпечено теплим одягом, медикаментами і продуктами харчування.

Мешканці Сум вшановують загиблих в зоні АТО.

Учора у середній спеціальній школі №10 міста Суми відбулася презентація сигнального екземпляру видання «Книга пам’яті воїнів Сумщини, загиблих в АТО».

Офіцери Сумського обласного військового комісаріату передали школярам необхідні матеріали, зібрані спеціалістами відділу по роботі з особовим складом та громадськістю установи, а усю подальшу роботу зробили діти за допомоги місцевих журналістів.

Українські військові допомагають дітям Донбасу.

Так, офіцери групи координації цивільно-військового співробітництва завітали в гості до дітей з особливими потребами у Краматорський дошкільний дитячий будинок «Гайок».

Українські військові передали вихованцям закладу понад тридцять комплектів розвивальних іграшок, а потім взяли участь у святковому концерті, який організували вихованці закладу.

Мешканці Костянтинівського району Донецької області отримали гуманітарну допомогу від громадських та волонтерських організацій, а також від Товариства Червоного Хреста м.Тернополя. Зокрема, було передано продуктові набори, продовольство, солодощі, канцелярське приладдя, іграшки.

Українські волонтери передали нашим військовим автомобіль.

Це позашляховик, що буде використовуватись для виконання завдань у зоні АТО українськими спецпризначенцями. Також волонтери забезпечили військових ремонтними комплектами до цього автомобіля.

Учора Предстоятель Української Православної церкви Святійший Патріарх Київський і всієї Русі - України Філарет вручив нагороди військовослужбовцям Національної гвардії, які повернулись з ворожого полону.

Протягом минулого року близько 100 бійців батальйону спеціального призначення «Донбас» було звільнено з полону бойовиків.

Україна дбає про своїх захисників.

Агенція НАТО з забезпечення (NSPA) разом із Міністерством молоді та спорту і Національним комітетом спорту інвалідів України домовилися про впровадження спільного проекту реабілітації українських військових, які отримали поранення у зоні АТО.



Переглядів: 3623
Поширень: 0