Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 22 січня

Терористи обстрілами та прямими нападами на позиції сил АТО вздовж лінії розмежування намагаються максимально скоригувати її на свою користь, розширити підконтрольну їм територію та зайняти вигідні позиції для подальших військових операцій. Значну роль у вказаних процесах продовжує відігравати РФ, яка постачає зброю, боєприпаси та військову техніку на територію, тимчасово підконтрольну бойовикам.

Вчора було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу Донецького аеропорту. Цей об’єкт повністю зруйновано, він не придатний для оборони. Під час боїв 16 українських військовослужбовців було поранено, вони потрапили в полон. Сили АТО утримують пожежну частину, район диспетчерської вежі та територію злітно-посадкової смуги, яку теж виведено з ладу. Також наші військові міцно утримують укріплені позиції у н.п. Авдіївка та Піски.

Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 22 січня

За даними розвідки, зафіксовано рух колон російської військової техніки територією Ростовської області РФ в напрямі російсько-українського кордону. Зокрема, виявлено значну кількість БМД і БМП різного типу, танків новітніх модифікацій; САУ «Мста-С»; САУ типу «Нона»; РСЗВ «Град»; критих вантажівок КамАЗ; паливозаправників. У більшої частини автотранспорту відсутні транспортні маркування, бортові та номерні знаки. Водночас на окремих одиницях військової техніки були номери Західного, Східного, Центрального та Південного військових округів РФ.

Через обстріли терористами з мінометів контрольного пункту «Гнутове» на дорожньому напрямку «Новоазовськ – Красноармійськ – Талаківка – Маріуполь» пропуск осіб і транспортних засобів через контрольний пункт тимчасово у першій половині 21 січня було закрито.

Протягом доби 10 українських військовослужбовців загинули, 19 отримали поранення.

Терористи систематично руйнують інфраструктуру Донбасу та вбивають його мешканців.

Вчора терористи бандформування «ЛНР» завдали мінометного удару по 441-му кілометру та газорозподільній станції магістрального газопроводу «Північний Кавказ – центр».

Лише дивом обстріл не призвів до підриву та вибуху ділянки вказаного газопроводу, що могло б призвести до багатотисячних втрат серед мирного населення Луганської області.

Сьогодні зранку у Ленінському районі Донецька (південна частина міста) внаслідок обстрілу пасажирського тролейбуса загинули мирні громадяни. За попередньою інформацією, обстріл було здійснено з міномета, що пересувався містом. Підкреслюємо, що найближчі позиції сил АТО розміщуються у с. Піски, таким чином місце трагедії перебуває поза межами дії української артилерії такого типу.

Також бойовики пошкодили автомобільний міст через р. Сіверський Донець, який з’єднує Станицю Луганську та м. Луганськ. Внаслідок цього було тимчасово припинено пропуск в контрольному пункті «Станично-Луганське».

Вчора о 9:10 у с. Орлівка Ясинуватського району Донецької області під час артобстрілу незаконними збройними формуваннями в будинок влучив і вибухнув снаряд. Господар будинку загинув.

Внаслідок дій терористів у Луганській області залишаються повністю відключеними від газопостачання смт Чорнухине (Попаснянський р-н), села Сокільники, Кряківка, Трьохізбенка (Новоайдарський район), частково – м. Щастя, с. Кримське (Новоайдарський район).

За оперативною інформацією, окупаційна влада Свердловська Луганської області в примусовому порядку переводить навчальні заклади на освітні стандарти РФ. Зокрема, запроваджено 5-бальну систему оцінювання знань учнів (замість 12-бальної), заборонено викладання історії України. Водночас українські освітяни окупованої частини Луганщини з серпня не отримують заробітну платню та обкладаються поборами, школярі не мають змоги отримати документи про освіту та зареєструватися для участі у ЗНО. Керівництво бандформувань офіційно заявляє про плани отримати в Рососвітнагляді ліцензії на здійснення освітньої діяльності, що є грубим порушенням як українського, так і російського законодавства.

Українські спецслужби затримують небезпечних бандитів та диверсантів.

СБУ у взаємодії з іншими правоохоронними органами затримала 12 спільників терористів, які збирали та передавали бойовикам розвіддані для здійснення артилерійських обстрілів по позиціях АТО і населених пунктах поблизу них.

Зокрема, терористи планували обстріляти м. Волноваха, Артемівськ, Лисичанськ, Золоте, с. Кримське Новоайдарського району Луганської області.

Також на Харківщині викрито групу зловмисників, які виготовляли та збували зброю.

У затриманих вилучили близько 40 гранат, кілька тисяч набоїв та зброю.

Українські силовики підтримують своїх побратимів, що захищають Батьківщину на передовій.

Учора пораненим захисникам Донецького аеропорту було потрібне термінове переливання крові. Через погані погодні умови інспектори ДАІ взялися оперативно доставити кров на передову.

Крім цього, учора 40 рятувальників Київської області та Державного підприємства «Мобільний рятувальний центр» здали кров у Центрі крові Головного військового клінічного госпіталю міста Києва.

Також до благодійної справи здачі донорської крові для поранених бійців АТО долучився особовий склад факультету Високомобільних десантних військ та розвідки Військової академії (м. Одеса). Розвідники разом з одеситами здавали кров для поранених воїнів, серед яких є й захисники Донецького аеропорту.

Триває удосконалення української тактичної медицини.

Учора Фонд оборони країни у Дніпропетровську презентував реанімобіль, що найближчим часом буде укомплектовано бригадою медиків та відправлено до зони проведення АТО.

Машину було придбано за рахунок коштів, зібраних громадянами України у рамках проекту «Хоробрі серця». Реанімобіль має в комплекті 4 види нош для солдатів з різними видами поранень, дефібрилятор, апарат штучної вентиляції легенів, а також фіксатор шиї для безпечного транспортування пораненого.

Українські патріоти допомагають захисникам Батьківщини.

Учора активісти з міста Жовті Води передали військовослужбовцям Збройних Сил України відремонтований бронетранспортер, 2 автомобіля та необхідні речі від громади міста.

Крім того, волонтери передали унікальний пересувний санітарно-побутовий пункт на базі автомобіля «Урал». Мобільний санітарно-побутовий пункт має високу прохідність та одночасно може працювати на дровах або електриці.

Також школярі та педагоги гімназії м. Біловодськ Луганської області передали військовим зимові маскувальні комплекти для воїнів АТО, виготовлені власноруч.

Найближчим часом цінні речі будуть доставлені до українських військових підрозділів.

Триває ротація у лавах воїнів АТО.

Учора військовослужбовці однієї з ремонтних військових частин Рівненщини, що служили на Сході України, повернулися до розташування. Військові ремонтники забезпечували обслуговування озброєння і військової техніки, а також супроводження військових колон.

Водночас до зони АТО відправився зведений загін тернопільських правоохоронців. Бійців повністю забезпечено форменим одягом, засобами безпеки і рештою необхідного.

Вчора правоохоронці Краматорська здали кров для важкопораненої 8-річної дівчинки, що постраждала внаслідок артилерійського обстрілу бойовиками м. Вуглегірська, а також бійця батальйону «Січ», пораненого у Слов\'янську.

Вчора ввечері за київським часом у Нью-Йорку відбулося чергове засідання Ради безпеки ООН, присвячене Україні. Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв звернувся з прямим запитанням до російської делегації: «Що робить у районі н.п. Георгіївка і Кумачеве батальйон 76-ї повітряно-штурмової дивізії із Пскова? Що робить у районі н.п. Георгіївка і Перемога батальйон окремої повітряно-штурмової бригади з Ульяновська? Що роблять в районі н.п. Старобешеве батальйони 76-ї окремої моторизованої бригади з Майкопа і 49-ї із Ставрополя?». Юрій Сергеєв заявив, що Україна готова підписати угоду про припинення вогню в зоні АТО за умови виконання Росією і бойовиками, яких вона підтримує, всіх умов Мінської угоди.

Коментуючи агресивну політику Російської Федерації, МЗС України зазначило, що «Російська Федерація зосередила вздовж українсько-російського державного кордону понад 50 тисяч російських військовослужбовців, що перебувають у стані повної бойової готовності та розгорнула в безпосередній близькості до території України озброєння та військову техніку, яка раніше не дислокувалася в прикордонних районах РФ». Учора Україна звернулася до РФ з вимогою офіційно повідомити мету, райони проведення військової діяльності, дату її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість та типи формувань і частин, що беруть в ній участь. Згідно з Віденським документом про заходи зміцнення довіри і безпеки, Росія зобов’язана надати відповідні роз’яснення протягом 48 годин з моменту отримання запиту, тобто сьогодні.

При Адміністрації Президента України запрацювала «Гаряча лінія» для родичів учасників Антитерористичної операції. Тел.: (044) 255-69-55. Працює в понеділок-четвер з 9:00 до 18:00, у п’яницю - з 9:00 до 17:00.

За цим телефоном громадяни можуть отримати консультації щодо проходження мобілізації та порядку призову на військову службу, подати скаргу на дії військових комісаріатів; скоординувати дії при пошуках військовослужбовців та цивільних громадян, що зникли в зоні АТО; отримати роз’яснення щодо пільг учасникам АТО та учасникам бойових дій, отримати інформацію про процедуру отримання посвідчення учасника бойових дій; отримати інформацію про військовослужбовців, що зараз служать в зоні АТО.



Переглядів: 3746
Поширень: 0