Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 23 січня

МЗС України зробило заяву щодо терористичного акту в Донецьку.

У Берлінській заяві від 21 січня 2015 року міністри закордонних справ України, ФРН, Франції та Росії закликали до негайного припинення вогню та відведення важкого озброєння від лінії розмежування згідно з Мінськими домовленостями.Проте мирні мешканці на Донбасі продовжують гинути від обстрілів бандформувань. Список жертв цинічних терористичних атак, в тому числі поблизу Волновахи, поповнився новими іменами мирних мешканців, що загинули внаслідок обстрілу тролейбуса в Донецьку. МЗС України засуджує будь-яке застосування збройної сили проти цивільних громадян.

Україна дотримується режиму припинення вогню та робить все можливе для уникнення подальших жертв серед мирного населення.

Артилерія повинна замовкнути, режим припинення вогню має бути відновлено.

Бойовики, російські регулярні підрозділи і важка воєнна техніка повинні покинути територію України.

Контроль України над державним кордоном має бути відновлено.

Лише ці кроки повернуть мир і безпеку на Донбас, дозволять провести всебічне та неупереджене розслідування всіх смертей та зберегти людські життя.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Сході України у своєму звіті надала свідчення українського військовослужбовця-«кіборга» про застосування проросійськими бойовиками хімічної зброї в районі Донецького аеропорту. За словами військовослужбовця, у багатьох «кіборгів» із аеропорту Донецька спостерігалися симптоми, подібні до тих, що виникають внаслідок газових атак. Компетентні органи проводять перевірку даного інциденту. Нагадаємо, що застосування хімічної зброї заборонено Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення від 1993 р., яку підписали 190 країн світу.

Протягом доби ситуація у зоні проведення Антитерористичної операції характеризувалася жорстким протистоянням між російсько-терористичними угрупованнями та підрозділами сил АТО. Бойовики намагаються зайняти стратегічно вигідні позиції для подальших військових операцій. Російська Федерація продовжує посилювати свій військовий контингент на Сході України.

На ключових оперативних напрямах здійснюється заміна угруповань бойовиків на військовослужбовців ЗС РФ, загальна чисельність яких на підконтрольних бойовикам територіях сягнула найвищого рівня з початку конфлікту на Донбасі – понад 9 тисяч військовослужбовців.

Командування ЗС РФ забезпечує постійне надходження до району бойових дій живої сили та військової техніки, посиленої засобами ППО, системами зв’язку, розвідки та РЕБ. Через неконтрольовані ділянки українсько-російського кордону у великій кількості здійснюється завезення боєприпасів – близько 30-40 вантажівок щодоби. З цією метою, а також для забезпечення постійної ротації російських військових до кордону з нашою державою передислоковуються окремі підрозділи ЗС РФ, зокрема, 20-ї гвардійської армії Західного військового округу ЗС РФ (її штаб розміщується в Нижегородській області).

Бойовики так званих ДНР та ЛНР обстрілювали позиції сил АТО на всіх напрямах, застосовуючи артилерію, міномети, танки та установки «Град».

За добу загинуло 3 українських військовослужбовці, 50 - дістали поранень.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 23 січня

Вчора для дискредитації Збройних Сил України керівництво терористичної організації «ДНР» провело так званий марш полонених в Донецьку. Ця акція спрямована на приниження честі та гідності українських військовослужбовців та суперечить нормам міжнародного права, зокрема, Женевським конвенціям 1949 року, її вже засудили ОБСЄ та правозахисна організація Amnesty International.

На сьогоднішній день тривають перемовини з ватажками бандформувань про звільнення українських полонених. Вдалося визволити 3 українських військових та повернути тіла 8 загиблих бійців.

У місті Ровеньки Луганської області, на території, підконтрольній бойовикам так званої ЛНР, відбулись сутички між терористами та «козаками» отамана Козіцина.

Внаслідок сутичок під обстріл потрапила школа, в якій на той момент відбувалось навчання. За щасливим збігом обставин ніхто не постраждав.

У Донецькій області через обстріл терористами с. Кірове (Дзержинська міськрада) знеструмлено підстанцію шахти «Північна», внаслідок чого 84 гірняків виявились заблокованими під землею. Завдяки оперативним та професійним діям українських рятувальників всіх шахтарів вдалося підняти на поверхню.

До Красноармійська Донецької області прибула група переселенців із селища Сєвєрне Ясинуватського району у кількості 35 осіб, з яких 7 дітей. Вимушених переселенців тимчасово розміщено у спальному корпусі на території школи, забезпечено продуктами харчування та гігієнічними наборами.

Вчора у Костянтинівському районі Донецької області представники української влади роздали гуманітарну допомогу з продуктів харчування, дитячого харчування, матраців та подушок.

Оперативники продовжують забезпечувати громадський порядок в Україні.

22 січня в рамках посилення антитерористичних заходів Служба безпеки України у м. Первомайськ Харківської області здійснила успішну спецоперацію із затримання бойовика бандформування «Оплот».

Встановлено, що 35-річний місцевий мешканець брав участь у бойових діях на боці терористичної організації «ДНР» проти бійців Збройних Сил України в районі міст Старобешеве та Докучаєвськ Донецької області. Під час проведення слідчих дій у гаражі, який належить затриманому, правоохоронці вилучили пістолет Макарова, револьвер «Наган» та боєприпаси до них.

Українці проявляють пильність і перешкоджають диверсіям.

Вчора у м. Сміла Черкаської області на території залізничної станції ім. Тараса Шевченка Одеської залізниці біля пішохідного мосту у схованці виявлено сумку, в якій було три гранати РГД-5, 600 г вибухівки та вибуховий пакет. Українська влада дякує патріотам за пильність та закликає усіх громадян не бути байдужими до терористичних загроз.

Триває чергова хвиля часткової мобілізації в Україні.

20 січня, у перший день мобілізації, в Харкові понад 2 тисяч добровольців-патріотів, готових захищати свою Батьківщину, прибули до місцевих військкоматів. Також в січні лише в Харкові понад 100 мешканців Донбасу виявили бажання служити в Збройних Силах України.

Президент нагородив українських героїв.

Вчора Президент України Петро Порошенко підписав указ про відзначення державними нагородами українських військовослужбовців за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, високий професіоналізм, вірність військовій присязі. Всього було нагороджено понад 170 військовослужбовців ЗСУ, МВС, ДПСУ, ДСНС.

Україна продовжує технічне переоснащення армії.

Сьогодні на Гончарівському полігоні відбудеться демонстрація озброєння та військової техніки, розробленої підприємствами вітчизняного оборонно-промислового комплексу. На полігоні будуть представлені новітній вітчизняний легкоброньований автомобіль з автоматичним блоком озброєння «Кіборг», гранатомет із зарядами високої потужності, піхотний вогнемет, безпілотний літальний апарат, мотодельтаплан для сил спеціальних операцій, пристрій викиду хибних цілей для авіації, парашути, станція оптико-електронного перешкоджання, системи прицілювання та навігації, а також остання розробка водолазного спорядження для бойових плавців.

Також учора з Рівненщини до зони проведення Антитерористичної операції відправлено мобільний пункт обігріву для відпочинку і захисту українських воїнів.

Контейнер-приміщення розрахований для одночасного перебування 20 бійців, його буде розміщено на одному з блокпостів Луганщини.

Українці підтримують своїх воїнів.

Так, на Одещині учні Березовського вищого професійного училища Одеського національного політехнічного університету виготовили маскувальні сітки, які допомагають військовим в зоні АТО залишатися непомітними для противника. Виготовлені сітки доставлять до зони проведення АТО одеські волонтери.

Днями бійцям Національної гвардії України, які проходять лікування в столичних медичних закладах, представники української діаспори Канади передали цінні подарунки.

Вручаючи подарунки, благодійники побажали бійцям скорішого одужання.

Також учора до постраждалих в ДТП військовослужбовців НГУ з батальйону оперативного призначення імені Героя України генерала Сергія Кульчицького завітали українські артисти.

П’ятьох міліціонерів-учасників Антитерористичної операції відзначено міським та обласним керівництвом Вінниці за патріотизм, мужність та відвагу, проявлені під час виконання службових обов’язків із забезпечення державної безпеки та цілісності України.

Зокрема, почесні грамоти отримали бійці батальйону особливого призначення «Вінниця».

Триває ротація захисників Батьківщини, що служать на Сході України.

До зони проведення АТО було відправлено зведений загін та роту патрульної служби міліції особливого призначення «Світязь». Міліціонерів забезпечено новою формою, захисною амуніцією, спецзасобами, зброєю, боєприпасами та медичними препаратами, харчуванням, водою та речами першої необхідності. Провести правоохоронців на передову, окрім рідних і близьких, прийшли волонтери обласного координаційного центру допомоги бійцям АТО.

Вчора у Харкові було відкрито транзитне містечко для тимчасових переселенців. Містечко складається з 13 будинків та розраховане для проживання 383 осіб. Будинки оснащені всім необхідним для комфортного проживання. Створення містечка стало можливим завдяки всебічній гуманітарній допомозі з боку уряду Німеччини та особистій участі Надзвичайного та Повноважного посла ФРН в Україні доктора Крістофа Вайля. Транзитні містечка також функціонуватимуть у Запоріжжі, Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Нікополі, Кривому Рогу, Павлограді.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що своїм вторгненням в Україну Росія порушила принципи європейського устрою, що існують ще з часів Другої світової війни, і санкції проти Росії триватимуть, доки вона не погодиться з міжнародними вимогами припинити розпалювати конфлікт на Сході України.



Переглядів: 4961
Поширень: 0