Протягом доби на території Донецької та Луганської областей продовжувалося активне військове протистояння між проросійськими бойовиками та підрозділами сил АТО. Щоденно фіксується інтенсивне переміщення через українсько-російський кордон вантажних автомобілів та товарних потягів, якими з території РФ доставляється бойовикам військова амуніція, боєприпаси та озброєння.

Незаконні збройні формування мають намір продовжувати наступальні дії на Волноваському, Донецькому та Дебальцевському напрямах. Українські військові міцно утримують свої позиції. Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

За інформацією оперативного командування «Північ», бойовики продовжують завдавати артилерійських ударів по жилих кварталах та об’єктах інфраструктури Луганщини. Зокрема, з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» були обстріляні Луганська ТЕС та м. Щастя. Українська артилерія виконала упереджувальні вогневі завдання.

У районі н.п. Широкине Волноваського району бойовики здійснили спроби штурму позицій українських десантників. Всі атаки бойовиків відбито.

Сьогодні терористи з боку н.п. Саханка здійснили обстріл з установок «Град» місця дислокації прикордонного підрозділу та контрольного посту в районі н.п. Сартана. Внаслідок обстрілу пошкоджено 3 автомобілі, жертв немає.

Водночас спроби наступу коштують ворогу дуже дорого.

За попередньою інформацією, за добу українські військові знищили 190 бойовиків. Також за останні 3 дні сили АТО знищили важку вогнеметну систему «Буратіно», 4 гармати, 4 автомобілі та 18 бойових броньованих машин проросійських НЗФ.

За минулу добу загинуло 5 українських військовослужбовців, 29 отримали поранення.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30  5 лютого: минулої доби загинуло 5 українських військових, 29 поранених

Терористи продовжують поширювати дезінформацію для залякування українців.

Бандитські угруповання, використовуючи проросійські ЗМІ, активно поширюють неправдиву інформацію про знищення колони української техніки своєю так званою «авіацією». Це чергова спроба бойовиків видати бажане за дійсне, адже ані літаків, ані людей, які мають навички пілота, серед бандитів немає.

Вчора українські прикордонники зафіксували використання бойовиками 3 безпілотників для повітряної розвідки в напрям н.п. Мар’їнка, Дебальцеве та Маріуполь.

Також зафіксовано здійснення повітряної розвідки вздовж адміністративної межі з АР Крим. Прикордонники зафіксували проліт вертольоту Мі-8 напроти ділянок Бердянського та Херсонського прикордонних загонів.

Бойовики продовжують систематично руйнувати і розграбовувати Донбас.

Внаслідок бойових дій без енергопостачання залишаються селища Гірське та Золоте, у м. Попасна пошкоджено вуличні газопроводи, від газопостачання відключено 12 приватних будинків. У м. Щастя повністю припинено водопостачання.

Водночас українські ремонтники відновили електропостачання в 7 населених пунктах Тельманівського району, знеструмлених внаслідок бойових дій (села Нова Мар’ївка, Свободне, Дерсове, Чумак, Шевченко, Тавричеське, Миколаївка).

За інформацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, вчора невідомі озброєні особи захопили технологічний майданчик українського мобільного оператора «Київстар» у Донецьку, де розташоване телекомунікаційне обладнання мережі. Внаслідок їх дій оператор втратив зв’язок з донецьким офісом товариства. Компанія «Київстар» ухвалила рішення припинити надання телекомунікаційних послуг на тих територіях Донецької та Луганської областей, що тимчасово не контролює українська влада. Наразі співробітники компанії намагаються отримати доступ до приміщення офісу в Донецьку. При цьому буде докладено всіх зусиль для якнайшвидшого відновлення зв’язку та цілісності мережі.

Триває евакуація місцевих мешканців з прифронтових міст.

4 лютого з міст Дебальцеве, Світлодарськ вивезено 206 людей, з них 20 дітей, а також з міста Авдіївки – 84 людей, з них 12 дітей.

Дебальцевські міліціонери врятували сім’ю, яка опинилися під завалами внаслідок обстрілів з боку терористів.

Міліціонери знайшли двох літніх людей та дівчину. Люди сильно ослабли, адже перебували без їжі й води близько 4 діб. Їм було надано всю необхідну допомогу.

Також учора до Дебальцевого було відправлено 6 тонн питної води, 1500 буханок хліба, 30 ящиків продуктів харчування, 16 рулонів поліетиленової плівки та бензин для заправки електрогенераторів. Завдяки генераторам, які було доставлено українськими рятувальниками, в місті працюють лікарні, школи та бомбосховища. Враховуючи нагальні потреби, вирішується питання щодо збільшення кількості таких автономних джерел енергопостачання.

Українські спецслужби продовжують знешкоджувати терористів та ворожих диверсантів.

Контррозвідка СБУ зірвала організацію збройної диверсії сьогодні у Києві під Верховною Радою.

Один з диверсантів – громадянин України на прізвище Чорнобай, підполковник Генерального штабу ЗС України, який створив в столиці зрадницьку мережу. Затриманий передавав точні координати українських добровольчих батальйонів терористам для артилерійських обстрілів, що призводили до непоправних втрат сил АТО. Зрадник-провокатор, якому російські куратори дали позивний «Семенович», передавав секретні дані про дислокацію та переміщення українських військових підрозділів бойовику бандформування «ДНР» Мелешку на прізвисько «13», а потім вони потрапляли до так званої артилерійської бригади терористів «Кальміус». СБУ вилучила арсенал зброї – набоїв до стрілецької зброї різного калібру, ручні гранати, саморобні вибухові пристрої та готові для бойового встановлення розтяжки.

Поблизу м. Волноваха співробітники СБУ затримали інформатора НЗФ «Оплот» та т.зв. ДНР на прізвисько «Мойдодир». Зловмисник збирав інформацію про місця дислокації, переміщення українських військовослужбовців, військової техніки та розташування блокпостів. Зібрані відомості «Мойдодир» передавав телефоном особисто ватажку «Тіхону».

Також оперативні групи контррозвідки СБУ поблизу Красноармійська затримали двох інформаторів та коригувальників вогню терористів, які збирали дані про підрозділи ЗСУ в районі населених пунктів Очеретяного та Тоненького.

В Одеській області співробітники військової контррозвідки затримали громадянина України, 1985 р.н. – бойовика на прізвисько «Філософ». Затриманий у квітні минулого року вступив до лав НЗФ «ДНР», зі зброєю чергував на незаконному блокпосту поблизу Костянтинівки, брав участь у нападах на державні установи та вбивствах мирних громадян.

Терористи, які обстріляли Маріуполь, не уникнуть покарання.

У рамках проведення спецоперації, СБУ знешкодила 11 бойовиків, причетних до теракту 24 січня. Серед затриманих терористів – один з ватажків бандформування «ДНР», який особисто давав наказ артилерійським розрахункам стріляти по мирних районах міста.

Українські патріоти підтримують наших військових.

Так, волонтери з Одеси та Дніпропетровська подарували українським прикордонникам два безпілотними, що можуть перебувати в повітрі 1 годину і весь час вести онлайн-трансляцію на екран спеціально обладнаного комп’ютера. Протягом місяця прикордонники Одеського загону на практиці навчались користуватися БПЛА. Його використання надасть змогу на більш якісному рівні здійснювати спостереження за ввіреною ділянкою та ще й із застосуванням мінімального людського та технічного ресурсу проводити розвідку місцевості, що врятує багато життів.

Психологи-волонтери розпочали курс під назвою «Психологічна реабілітація військовослужбовців НГУ – учасників АТО» для військовослужбовців, які тривалий час провели на передовій.

Протягом тижня цивільні спеціалісти проведуть роботу в усіх військових частинах Національної гвардії Дніпропетровська та Кривого Рогу, де зможуть донести до військовослужбовців всіх категорій основи психологічної реабілітації військовослужбовців.

Триває ротація у лавах воїнів АТО. Сьогодні 30 досвідчених, добре підготовлених правоохоронців з Харківщини виїхали на Схід країни виконувати важливі завдання з охорони порядку, захисту населення та держави, протидії тероризму.

Україна відзначає своїх героїв, які захищають Батьківщину на передовій. Військовослужбовця батальйону спеціального призначення «Донбас» стрільця-санітара Олега Івахнюка нагородили медаллю «За військову службу Україні». Вранці 18 липня його підрозділ потрапив у ворожу засідку. Вступивши у нерівний бій, Олег Івахнюк, ризикуючи власним життям при евакуації товаришів з поля бою, отримав тяжке поранення. Наразі солдат перебуває на лікуванні у Київському інституті травматології та ортопедії.

Міжнародна спільнота допомагає Україні у важкі часи. Вчора до Краматорська прибула гуманітарна допомога від Управління верховного комісара ООН у справах біженців. У складі вантажу – ковдри, термобілизна, спальні мішки та каністри для води. Всю допомогу буде розподілено серед переселенців, які тимчасово проживають у Краматорську, Дружківці, Костянтинівці.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун підтримав пропозицію чинного голови ОБСЄ Івіци Дачича про встановлення тимчасового перемир’я в районі українського міста Дебальцеве для евакуації мирних жителів.



Переглядів: 3198
Поширень: 0