Ситуація у зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою, противник по всій лінії розмежування здійснює обстріли та намагається атакувати позиції сил АТО. За оперативними даними, російсько-терористичні війська акумулюють сили для подальших наступальних дій на Дебальцевському та Маріупольському напрямах.Про це сьогодні повідомив під час щоденного брифінгу речник АТО Володимир Полевий.

Через неконтрольовані Україною ділянки державного кордону триває активне перекидання вантажів зброї, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів з території РФ для потреб бойовиків. Зафіксовано збільшення кількості танків, БМП, БТР, РСЗВ «Град», «Ураган» у районі Дебальцевого і Гранітного.

Бойовики незаконних збройних формувань продовжують обстріли міст Донеччини та Луганщини. Так, з «Градів» терористи чотири рази обстрілювали Попасну та Новогригорівку. Також з мінометів злочинці обстріляли південно-східні околиці Дебальцевого та Санжарівки. Обстріли міст зафіксовано на всій лінії розмежування.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 7 лютого

Після довготривалих обстрілів терористи здійснювали штурми опорних пунктів та блокпостів сил АТО поблизу н.п. Рідкодуб, Авдіївка Донецької області та біля н.п. Міус, Чорнухине, Кримське Луганської області. Також піхота бойовиків при підтримці танка здійснювала штурм контрольного посту «Фащівка», на якому служать прикордонники та військовослужбовці ЗСУ. Українські військові відкрили по терористах вогонь у відповідь. Захисників блокпосту також підтримувала артилерія ЗСУ. Всі напади на позиції сил АТО було відбито. За оперативними даними, втрати терористів за минулу добу складають 48 бойовиків вбитими та 22 пораненими. Також ворог зазнав суттєвих втрат у бойовій техніці.

За минулу добу загинуло 5 українських військовослужбовців, 26 отримали поранення.

Через активні дії сил, залучених до антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, серед бойовиків спостерігаються панічні настрої, багато з них залишають лави незаконних збройних формувань так званих ДНР та ЛНР.

Сьогодні терористи з РСЗВ БМ-21 «Град» відкрили вогонь по н.п. Гнутове та контрольному пункту, що розміщений в цьому районі. Під час обстрілу снаряди влучали і в житлові будинки. В одному з них прикордонний наряд почув крики. Діставшись будинку, прикордонники з-під завалів дістали літню жінку, яка перебувала у шоковому стані. Її доправили до бліндажу на контрольному пункті та викликали «швидку».

У Дзержинську внаслідок обстрілів бойовиків відсутнє водопостачання, зупинено 15 котелень. Без тепла залишилися 362 будинки, 7 шкіл, 1 технікум, 8 дитячих садочків, 6 лікарень. Також через пошкодження газопроводу «Горлівка – селище Дружба» без газу залишаються 409 абонентів. Міська рада вживає необхідних заходів для вирішення проблемних питань життєдіяльності міста. Наразі організовано підвіз води жителям міста.

Триває евакуація мирного населення із зони конфлікту.

Вчора, згідно з домовленостями, яких досягнуто у спільному центрі контролю та координації припинення вогню, відбувалась евакуація мирного населення з міста Дебальцеве.

Понад 50 автобусів вивезли більше 600 людей із зони протистояння. Сьогодні режим перемир’я було продовжено з 8:00 до 10:00 та з 14:00 до 17:00 на трасах Дебальцево-Вуглегірськ та Дебальцево-Артемівськ. Загалом за останні 10 днів українські рятувальники та волонтери вивезли з небезпечної зони більше 4500 людей.

Українські спецслужби продовжують успішну боротьбу з диверсантами.

В м.Селідове Донецької області співробітники Служби безпеки України затримали молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки Селідівської виправної колонії, який збирав та передавав бойовикам незаконних збройних формувань розвіддані щодо сил АТО.

У Луганській області оперативники СБУ затримали місцевого мешканця, який скеровував артилерійський вогонь терористів по населених пунктах Станично-Луганського району. Він збирав інформацію про пересування територією району військових підрозділів Збройних Сил України, передавав отримані розвіддані представникам незаконних збройних формувань ЛНР для використання у терористичній та диверсійній діяльності, а також «вербував» місцевих мешканців для участі у збройних терористичних угрупованнях та бойових діях.

Ще двох інформаторів незаконних збройних формувань затримано за сприяння бойовикам в обстрілах позицій українських військових у м. Щастя. Встановлено, що вони брали участь у діяльності терористичної організації т. зв. ЛНР. Зловмисники підтримували телефонний зв’язок з ватажками «розвідки» артилерійського підрозділу російсько-терористичних угруповань, повідомляли їм про переміщення української військової техніки та особового складу, коригували артилерійський вогонь по місцях дислокації ЗС України та мирних населених пунктів. Наслідком злочину стало руйнування домівок їхніх земляків та навіть сусідів. За допомогою злочинців терористи завдали численних артилерійських ударів по Щастинській ТЕС, що забезпечує світлом майже всю територію Луганської області, у т.ч. окуповану її частину.

Спільними зусиллями СБУ та міліції знешкоджено міжрегіональну організовану злочинну групу, яка постачала диверсантам вогнепальну зброю та вибухівку для здійснення терористичних актів в Одесі та інших регіонах України. Оперативники вилучили 8 гранатометів, автоматичну зброю, понад 3 тис. набоїв, майже 2 кг тротилу, детонатори та близько 90 гранат.

В Одесі в районі Пересипського мосту оперативно-слідча група СБУ та МВС виявила та знешкодила встановлений зловмисниками та приведений у повну готовність саморобний вибуховий пристрій: сім тротилових шашок вагою у 3 кг з під’єднаними детонаторами та радіоприладом для дистанційного керування.

Вчора був День народження українського військового, полоненого комбата підполковника Олега Кузьміних, з нагоди чого в центрі Житомира поставили сітілайт з привітанням. Олег Кузьміних був одним з оборонців Донецького аеропорту і потрапив в полон до бойовиків у січні 2015 року.

Школярі допомагають українським воїнам.

Один з Одеських навчально-виробничих комбінатів підключився до волонтерського руху допомоги воїнам АТО.

За власною ініціативою школярі разом з вчителями готують для військовослужбовців Збройних Сил України солодощі, плетуть сітки на уроках праці, на перервах і в позашкільний час.

Міжнародна спільнота підтримує українських військових.

До військового госпіталю та обласної клінічної лікарні імені Мечникова Дніпропетровська надійшла гуманітарна допомога від представників української діаспори в США та небайдужих американців.

Це витратні матеріали для проведення операцій, спеціальні медичні ліжка для інтенсивної терапії, операційний стіл, крісла для пацієнтів, ходунки, специфічне операційне обладнання, за допомогою яких тепер рятуватимуть життя захисникам Вітчизни. Ринкова вартість гуманітарного вантажу становить близько півмільйона доларів США. Найближчим часом Дніпропетровщина очікує прибуття ще двох контейнерів з гуманітарною допомогою із США загальною вартістю понад 1 мільйон доларів.

Бійцям спецбатальйону «Вінниця» українські патріоти з Чикаго також передали гуманітарну допомогу. За гроші, зібрані українською діаспорою, для захисників України придбано безпілотник, бінокль та лазерний дальномір.

Зараз частина бійців спецбатальйону посилено готується до чергової ротації, яка відбудеться найближчим часом. Вони замінять своїх колег, які служать в Попасній на Луганщині.



Переглядів: 3302
Поширень: 0