Противник продовжує накопичувати сили на основних напрямах збройного протистояння. В районі аеропорту Донецька бойовики намагаються витіснити українські підрозділи з н.п. Авдіївка та Мар’їнка, а також з селища Піски, на Маріупольському напрямі – взяти під свій контроль н.п. Широкине та Чермалик.Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Найбільш напруженою залишається ситуація навколо м. Дебальцеве. У цьому секторі оборони бойовики неодноразово штурмували опорні пункти та базові табори сил АТО біля смт Луганське, с. Кам’янка, смт Чорнухине та самого Дебальцевого. Атаки супроводжувались обстрілами з артилерії, мінометів, реактивних установок, стрілецької зброї. Всі атаки бойовиків було відбито. Незаконні збройні формування зазнали втрат та відступили.

За інформацією Оперативного командування «Північ» на Луганщині біля населеного пункту Обозне наші бійці знищили російський танк Т-72 з екіпажем, а поблизу Станиці Луганської – 2 КамАЗи бойовиків.

За минулу добу загинули 11 українських військовослужбовців, ще 40 отримали поранення.

Противник активно продовжує здійснювати повітряну розвідку з використанням БПЛА. Загалом зафіксовано рекордну кількість прольотів безпілотників – 22. Зокрема, працівники прикордонних підрозділів «Станиця Луганська», «Красна Талівка» та «Мілове» зафіксували проліт 10 безпілотників, що порушили повітряний простір України та незаконно перетнули державний кордон. Ще 6 БПЛА наші військовослужбовці зафіксували поблизу н.п. Краматорськ, Артемівськ та Мілове.

Вчора близько 12 години дня бійці протиповітряної оборони Повітряних сил України збили ворожий БПЛА типу «Орлан-10». Безпілотник здійснював повітряну розвідку та корегування вогню артилерії та реактивних систем залпового вогню ворога по позиціях сил АТО та мирних мешканцях Краматорська та його околиць. Це вже шостий безпілотник терористів, збитий захисниками нашого неба.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 13 лютого: за добу загинуло 11 українських військових, 40 поранено

Бойовики розгортають свою діяльність на території Росії.

За оперативною інформацією, п’яні бандити з Луганська на вантажівці прорвалися на територію Росії. Водій автомобіля, в якому перебували ще двоє людей, протаранив загородження, встановлені на прикордонних пунктах пропуску «Ізварине» і «Донецьк» і в’їхав на територію Росії. На жодні вимоги російських прикордонників чоловіки не реагували. Щоб їх зупинити, по тривозі були підняті загони ОМОНу та співробітники ФСБ Росії, які застосували вогнепальну зброю.

Внаслідок злочинних дій ворога гинуть мирні мешканці Донбасу.

Вчора зранку у м. Попасна під час артилерійського обстрілу загинула жінка та отримали осколкові поранення 5 місцевих мешканців. Також від вогню бойовиків є загиблі у н.п. Станиця Луганська, Валуйське та Дзержинськ. Поблизу с. Новотошківське було знайдено тіло місцевого мешканця з осколковими пораненнями. Попередньо встановлено, що він підірвався на протипіхотній міні.

Бойовики тричі обстріляли м.Щастя з реактивних систем залпового вогню. Бойовики продовжують завдавати артударів не лише по позиціях сил АТО, а й по місту та місцевій ТЕС.

Внаслідок артобстрілу бойовиків пошкоджено газопроводи у с. Лобачеве Новоайдарського району Луганської області. Від газопостачання відключено 100 абонентів. У Донецькій області внаслідок бойових дій терористів знеструмлено 81 населений пункт.

У м. Краматорськ внаслідок злочинного обстрілу 10 лютого бойовиків з РСЗВ «Смерч» пошкоджено 12 багатоповерхових будинків. Загальна сума збитків, завданих терористами внаслідок обстрілу, з урахуванням виплати компенсацій загиблим та постраждалим, складає 3,5 млн. грн. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні продовжує розслідувати цей злочин. Зокрема, місія встановила, що обстріл здійснювався касетними снарядами. Зокрема, у звіті місії від 12 лютого зазначено, що «кожна ракета була обладнана касетними модулями. Після ретельного вивчення модулів міжнародні спостерігачі дійшли висновку, що подібні елементи характерні для боєзапасів, що застосовуються проти бронетанкової техніки та живої сили».

Триває евакуація мирних мешканців Донбасу з прифронтових міст. Офіцери групи цивільно-військового співробітництва, ризикуючи життям, евакуюють жителів Красногорівки і Мар’їнки, які потерпають від хаотичних артилерійських обстрілів з боку противника.

Серед евакуйованих – чимало людей похилого віку.

Також до цих н.п. українські офіцери везуть продукти, дитяче харчування, медикаменти та засоби гігієни, зібрані волонтерами.

За оперативною інформацією, бойовики обстрілюють навіть спеціальні автомобілі білого кольору з написом «медична служба порятунку». Аби не наражати людей на небезпеку, вчора, з міста Дебальцеве організований вивіз людей не здійснювався. Водночас за вчорашній день небезпечні території Донецької області самотужки або за допомогою волонтерів залишило 519 людей, з них 28 дітей та двоє людей, які не здатні самостійно пересуватись. Всім їм надано необхідну допомогу та запропоновано тимчасове житло.

З міста Попасна вдалося евакуювати 36 мирних жителів, з яких 5 дітей.

Учора Кабінет Міністрів України виділив 5 млн. гривень для допомоги постраждалим та сім’ям загиблих під час терористичного акту 10 лютого у Краматорську. Місцева влада має затвердити план витрат протягом наступного тижня.

Українські спецслужби успішно знешкоджують ворожих диверсантів. Так, СБУ затримала мешканця Харкова, члена бандформування «ДНР» на прізвисько «Німець». Розчарувавшись, у злочинній діяльності НЗФ, бойовик сам здався нашим правоохоронцям, і дав викривальні свідчення злочинів своїх кураторів. Бойовик входив до НЗФ, яке підпорядковувалось безпосередньо терористу Гіркіну.

 

Також наші оперативники затримали двох диверсантів бандформування «ДНР», що вербували найманців до лав НЗФ у Запоріжжі. Один із затриманих на прізвисько «Дімон» збирав інформацію про вогневі позиції ЗСУ, брав участь у провокаціях та підривних акціях, а також особисто захоплював заручників. Ватажка диверсійної групи, до складу якої входив «Дімон», СБУ затримала раніше.

Також у Запоріжжі СБУ затримала ще одного терориста, який мав поширювати символіку т.зв. «Новоросії» в місті, та вербувати поплічників через соціальні мережі. У січні зловмисник отримав нове завдання щодо зриву мобілізації в області, штучного підбурення протестних настроїв шляхом поширення дезінформації та брехні.

На Луганщині наші силовики затримали члена бандформування «Призрак». Бойовик залишив ряди НЗФ після того, як його безпосередній командир кинув своїх поплічників під час бомбардування Ямполя. Це знову свідчить про те, що ватажки бандитів воюють винятково для свого власного збагачення, та готові кинути напризволяще своїх підлеглих у будь-який момент.

Крім того, учора вночі контррозвідка затримала члена диверсійної групи у Харкові. Мешканець Харкова брав участь у підготовці та вчиненні вибухів у кафе «Стіна», спробі підриву мосту біля клубу «Британія» у Журавлівському гідропарку, а також закладенні вибухового пристрою поблизу заводу імені Малишева. Зловмисник зберігав і постачав зброю, вибухівку для вчинення терактів і диверсій, збирав інформацію про об’єкти інфраструктури, а також переховував інших членів терористичної групи.

Українські військові, що захищають Дебальцеве, давно стали взірцем хоробрості та героїзму, як і захисники Донецького аеропорту. Один з них – командир одного з українських підрозділів «Кремінь». «Кремінь» народився в Івано-Франківську і отримав своє прізвище за твердий характер і непохитність навіть у найзапекліших боях. Його підлеглі довіряють командиру своє життя, знаючи, що він зробить все, щоб виконати без втрат поставлені перед ним бойові завдання.

Вчора за підсумками зустрічі у «Нормандському форматі» в Мінську за участю лідерів Німеччини, Франції, України та Росії було досягнуто домовленостей щодо припинення вогню на Сході України та процесу мирного врегулювання. Відповідний документ було ухвалено в рамках Тристоронньої контактної групи. Відповідно до його положень, з 15 лютого встановлюється режим припинення вогню. Протягом наступних двох тижнів від лінії вогню має бути відведено важке озброєння. Документом також передбачено звільнення заручників, проведення місцевих виборів за українським законодавством та відновлення контролю України за кордоном. Цей документ залишає в силі попередні Мінські домовленості і виступає з позиції територіальної цілісності України.

Міжнародна спільнота вітає підписання Мінських домовленостей та підтримує Україну. Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер підтвердив під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Брюсселі готовність ЄС надати гуманітарну допомогу постраждалим на Донбасі, зокрема, повідомив про виділення додаткових 15 млн. євро для зазначених цілей.

Прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер підтримав досягнуті у Мінську домовленості щодо припинення вогню на Донбасі, однак стурбований тим, чи будуть вони реалізовані. Він також наголосив, що якщо перемир’я не буде дотримане, Канада розгляне усі варіанти допомоги Україні, у тому числі й постачання зброї.

Сполучені Штати не виключають можливості застосування санкцій проти Росії та прийняття рішення щодо озброєння України, якщо найближчим часом стане зрозуміло, що РФ і підтримувані нею бойовики не виконуватимуть мінських угод у повному обсязі. Про це зазначила в четвер під час брифінгу в Вашингтоні речник Держдепартаменту США Джен Псакі.

За результатами саміту у Брюсселі в четвер прем’єр-міністр Польщі Ева Копач зазначила, що з понеділка стануть чинними санкції, узгоджені на останньому засіданні міністрів закордонних справ ЄС. Крім того, якщо виявиться, що Мінські домовленості будуть порушені російською стороною, Єврокомісія готуватиметься до чергових санкцій. Аналогічну заяву зробила канцлер Німеччини Ангела Меркель. Президент Франції Франсуа Олланд, в свою чергу, зазначив, що Росія поки не виконала всі умови для передачі їй десантних кораблів класу «Містраль», незважаючи на нові Мінські домовленості.

Голова ОБСЄ Івіца Дачіч заявив, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі докладатиме зусиль для сприяння дотриманню Мінських домовленостей сторонами збройного конфлікту на Донбасі, та закликав усі сторони скористатися можливістю, яку дає цей комплекс заходів, щоб припинити бойові дії та знизити напруженість.



Переглядів: 3317
Поширень: 0