Сьогодні – другий день дії режиму припинення вогню. Інтенсивність бойових дій на більшості напрямів значно знизилася. Водночас, незважаючи на Мінські домовленості, не вщухають бої на Дебальцевському напрямі: за останню добу бойовики 88 разів обстріляли наші позиції у цьому секторі оборони. Ворог активно застосовує проти українських воїнів РСЗВ БМ-21 «Град», танки, артилерію і міномети. За оперативною інформацією, бандити отримали від своїх російських «кураторів» наказ за будь-яку ціну взяти Дебальцеве та спровокувати наших військових. При цьому бойовики не допустили до м. Дебальцеве представників місії ОБСЄ, що є грубим порушенням Мінських домовленостей. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

На Луганщині ворог порушив перемир’я у Попаснянському районі: артударів зазнали н.п. Попасна, Чорнухине, Золоте та Гірське. На Маріупольському напрямі найбільш напружена ситуація – у н.п. Широкине.

Всього станом на 11:00 16 лютого НЗФ здійснили щонайменше 129 обстрілів позицій і блокпостів сил АТО для їх виснаження та поступового витіснення із займаних територій. Наші військові вогонь відкривали лише у відповідь.

Ворог здійснює активну повітряну розвідку – за минулу добу сили АТО зафіксували проліт 6 ворожих БПЛА, зокрема, 3 з них – в районі н.п.Гнутове та Широкине поблизу Маріуполя. Водночас за останній місяць системи протиповітряної оборони Збройних Сил України збили 7 безпілотників на західному напрямі зони проведення АТО.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 16 лютого

За минулу добу загинуло 5 українських військовослужбовців, 25 – зазнали поранень.

На територію України вторгся черговий «гуманітарний конвой» з Росії. Через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на територію України в’їхало 176 вантажівок. Зазначимо, що у ноті, що російська сторона направила Україні, зазначалося лише про 150 вантажівок. Значна частина автомобілів перевозила вантаж негуманітарного характеру, зокрема, пально-мастильні матеріали, типографський папір у рулонах та друковану продукцію невстановленого змісту. Традиційно караван розділився на дві колони: понад 90 машин поїхали у бік Донецька, решта – у бік Луганська. Переміщення вантажу здійснювалося з порушенням міжнародного та вітчизняного законодавства, українська прикордонно-митна група здійснила лише візуальне спостереження за проходженням транспортних засобів. Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста також не брали участь в оформленні та огляді вантажу.

Українські спецслужби знешкоджують ворожих агентів. Поблизу Маріуполя український прикордонний наряд затримав чоловіка, що здійснював фотозйомку прилеглої території та можливих підходів до позицій сил АТО. Документів при собі він не мав, проте у затриманого вилучили бінокль та фотокамеру.

Українські воїни демонструють злагодженість дій та взаємодопомогу у боротьбі з окупантом. Днями один з блокпостів ЗСУ поблизу м. Горлівка атакували бойовики. Бійці батальйону особливого призначення «Миротворець» вчасно прийшли на допомогу нашим солдатам та відбили наступ противника. Ніхто з українських бійців не постраждав, у ворога є кілька загиблих. На місці бою виявлено зброю бойовиків, зокрема, осколковий боєприпас від гранатомета ВОГ з новим російським маркуванням.

Триває технічне переоснащення наших захисників. Українські воїни на передовій отримали партію бронемашин «Шрек».

Броньовики виготовлені на вітчизняному підприємстві КрАЗ та мають сучасне бронювання для безпечного перевезення спецпризначенців. Система захисту «Шрека» дозволяє забезпечити захист від підриву міни, що еквівалентна 6 кг тротилу, під будь-яким з коліс або під днищем автомобіля.

Українські військові допомагають мирним мешканцям Донбасу. 14 лютого група координації цивільно-військового співробітництва штабу АТО доставила гуманітарний вантаж до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей міста Красний Лиман.

Офіцери передали дітям продукти харчування, теплі речі, посуд, дитячі іграшки, предмети першої необхідності.

Триває відновлення мирного життя на Донбасі. З 28 січня піротехники ДСНС України обстежили майже 20 га території та вилучили 689 боєприпасів на Сході країни. Насамперед, це реактивні та артилерійські снаряди, гранати, мінометні міни, осколкові гранати, касетні елементи та протитанкові гранати.

Водночас у Донецькій та Луганській областях продовжують діяти пересувні пункти обігріву, де люди мають змогу зігрітися, скуштувати гарячого чаю та поїсти. Також кожен може отримати психологічну та інформаційну допомогу.

Триває доставка гуманітарної допомоги мирним мешканцям прифронтових міст. Зокрема, в рамках співробітництва між Україною та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) на Схід надходять вантажівки з німецькою гуманітарною допомогою. Зокрема, учора, до Донецької області надійшла німецька вантажівка з побутовою технікою.

Українські патріоти підтримують своїх захисників. Викладачі та студенти філологічного факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені В. Винниченка відвідали поранених військовослужбовців, які перебувають на лікуванні у Кіровоградському військовому госпіталі. Студенти принесли пораненим воїнам продукти та предмети першої необхідності.

У центрі міста Олександрія на Кіровоградщині розпочала роботу виставка під назвою «Музей Слави», присвячена проведенню антитерористичної операції. Представлені на виставці експонати — предмети амуніції українських військовослужбовців, гільзи від стрілецької зброї та артилерійських снарядів, прострелені каски тощо.

Триває ротація у лавах воїнів АТО. Зведений загін транспортної міліції Львівщини повернувся зі Сходу України до свого розташування. Протягом місяця правоохоронці виконували свої обов’язки у зоні проведення АТО.

Водночас працівники міліції з Івано-Франківщині вирушили на Схід України.

Чимало з тих, хто сьогодні вирушив на Донеччину, вже не вперше служитимуть у прифронтових містах.

Також до зони проведення антитерористичної операції вирушив черговий загін вінницьких міліціонерів.

Україна користується повною дипломатичною підтримкою цивілізованого світу.

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з колегами по Нормандському формату переговорів – канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентами Франції Франсуа Олландом і Росії – Володимиром Путіним. Спільна позиція чотирьох лідерів: припинення вогню має стосуватися всієї лінії зіткнення, включно з частинами в районі Дебальцевого.

Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун також закликають всі сторони дотримуватися припинення вогню без яких-небудь винятків.

Також Президент України провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном. Прем’єр Великої Британії запевнив главу Української держави, що Британія готова надалі проводити лінію на забезпечення єдності Європейського Союзу щодо санкцій проти Росії у разі, якщо Мінські домовленості не будуть виконуватися.

Сьогодні в «Офіційному віснику Європейського Союзу» був опублікований та набув чинності новий пакет санкцій проти Росії. До «чорного списку» додано 19 фізичних та 9 юридичних осіб, за «дії, що підривають чи ставлять під загрозу територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України». До списку, зокрема, увійшли сепаратистські організації та НЗФ, що діють на Донбасі, відомі члени бандформувань, депутати Державної Думи РФ, високопоставлені представники російського генералітету. Зокрема, останнім інкримінується «участь у розгортанні російських військ в Україні». Таким чином, Євросоюз офіційно визнав вторгнення російської армії до нашої країни.



Переглядів: 3284
Поширень: 0