Бойовики та російські військові здійснюють масовані обстріли у районі м. Дебальцеве та на інших стратегічно важливих напрямах.

Біля м. Дебальцеве терористи атакували взводний опорний пункт сил АТО та понад 20 разів обстріляли позиції наших військових з установок «Град». Також незаконні збройні формування неодноразово застосовували артилерію, міномети та стрілецьку зброю. У районі с.Міус Попаснянського району Луганської області терористи з установок «Град» і артилерії тричі обстріляли взводний опорний пункт сил АТО та вдалися до спроби його штурму. Всі напади українські військові відбили. Вони здійснюють вогневий контроль над н.п. Логвинове та частково контролюють трасу Артемівськ-Дебальцеве. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Також бойовики з реактивних установок відкривали вогонь по наших військових поблизу с.Санжарівка Донецької області та поблизу смт Новотошківське Луганської області.

Учора бандити двічі відкривали вогонь по контрольному посту «Фащівка», де служать прикордонники та військовослужбовці ЗСУ. Піхота бойовиків за підтримки артилерії та 3 танків майже годину здійснювали спробу штурмом захопити блокпост. Українські військові відкрили вогонь у відповідь. Не спромігшись захопити контрольний пост, бойовики дві години здійснювали мінометний обстріл посту. Загалом сили АТО не втратили жодної позиції.

Через обстріли бойовиками та неможливістю проїзду цивільних осіб, фахівці Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ сьогодні не змогли прибути до зони бойових дій. Нагадаємо, що перешкоджання роботі місії ОБСЄ є грубим порушенням Мінських домовленостей.

Фіксується певне зниження інтенсивності та кількості обстрілів позицій сил АТО з боку незаконних збройних формувань.

З початку набуття чинності Мінських угод (з 00:00 15 лютого 2015 року до 06:00 17 лютого 2015 року) терористи та російські військові здійснили 164 обстріли позицій силових структур України. Незаконні збройні формування намагаються спровокувати українських військових на відкриття вогню у відповідь, щоб покласти на українську сторону відповідальність за зрив перемир’я.

За минулу добу загинули 5 українських військовослужбовців, 9 отримали поранення.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 17 лютого

Незважаючи на оголошення режиму припинення вогню, противник готується до активних бойових дій. За оперативними даними, через смт Ізварине Луганської області на територію України зайшло 12 БМП та 54 вантажівки з боєприпасами.

Ворог продовжував здійснювати повітряну розвідку з використанням безпілотних літальних апаратів. Прикордонний наряд зафіксував політ 1 БПЛА на Маріупольському напрямі.

Сьогодні в Азовському морі за 40 метрів від берегу в районі н.п. Ялта Донецької області наші прикордонники виявили БПЛА. Встановлено, що безпілотник був збитий за допомогою крупнокаліберного кулемета. Літальний апарат помаранчевого кольору має розмах крил 4 метри.

Росія вкотре не дотримується підписаних мирних угод. За інформацією СБУ, бойовики «ДНР» затримали диверсійно-розвідувальну групу, яка складалася з російських військовослужбовців. Члени ДРГ причетні до обстрілів Донецька.

Це свідчить, що Російська Федерація несе безпосередню відповідальність за невиконання перемир’я, намагаючись спровокувати на бойові дії не тільки ЗСУ, але й загони бойовиків для подальшої ескалації конфлікту.

Водночас фіксується суттєве збільшення кількості дезертирів та тих, хто ухиляється від служби у російській армії.

Так, за першу половину 2014 року кількість строковиків, які ухиляються від служби, збільшилась втричі. Цю інформацію надала Федеральна служба державної статистики РФ на запит ГО «Солдатські матері Санкт-Петербурга».

Мирні мешканці страждають від обстрілів бойовиків. Внаслідок постійних обстрілів з боку НЗФ пошкоджено газопроводи у смт Станиця Луганська та м.Щастя Луганської області. Від газопостачання залишаються повністю відключеними 5 населених пунктів Попаснянського району, 3 населених пункти Слов’яносербського району та частково – міста Попасна та Щастя.

Жителі Донбасу, що були змушені залишити свої домівки, отримують тимчасові прихистки. Так, з 16 лютого у місті Запоріжжя розпочало функціонувати транзитне містечко для внутрішньопереміщених осіб. Модульне містечко розраховане на проживання 544 людей. Матеріали для них були передані урядом Німеччини в рамках програми гуманітарної допомоги внутрішнім переселенцям. Всі будиночки квартирного типу укомплектовано ліжками, шафами, матрацами, постільною білизною, столами, стільцями, посудом, холодильниками, засобами особистої гігієни та санвузлами. 38 людей, з яких 22 дітей, вже заселяються до будиночків. Кожна родина отримала від волонтерських організацій продуктові набори та подарунки для дітлахів.

Це вже третє транзитне містечко, відкриття якого гарантуватиме тимчасовий прихисток переселенцям.

У м. Краматорськ з 5 млн. грн. матеріальної допомоги, наданої урядом для ліквідації наслідків теракту 10 лютого, по 100 тис. грн. буде виплачено сім’ям загиблих. Також буде надано грошову допомогу постраждалим, а частину зазначеної суми буде спрямовано на відновлення зруйнованих будівель.

До Донецької області доставлено близько 10 тонн гуманітарної допомоги, а саме - продуктів харчування з Сумської області. Також сім’ї переселенців отримали від волонтерів комплекти постільної білизни.

Тривають антитерористичні заходи по всій території України. Розвідувально-пошукова група Державної прикордонної служби на об’їзних шляхах поблизу н.п. Березове Донецької області затримала 3 бойовиків зі зброєю та військовими квитками, виданими бандформуванням «ДНР». Крім того, в салоні автомобіля, яким пересувалися бандити, прикордонники знайшли 1 АК-74, ГП-25 з гранатою та набої до стрілецької зброї. Один із затриманих перебуває в розшуку за скоєння злочину.

Співробітники СБУ в Одеській області вилучили безпрецедентно великий арсенал зброї. Під час проведення обшуків затримано громадянина України, який разом з групою осіб готував терористичні акти та диверсії на території області і міста. У нього вилучено РПГ-22 (16 шт.), гранати РГД-5 (20 шт.), гранати Ф-1 (11 шт.), набої кал. 5.45 (4320 шт.), набої кал. 7.62 (1760 шт.), запали УСРГМ-2 (34 шт.), сигнальні ракети (8 шт.), пістолети та карабіни.

Триває четверта хвиля часткової мобілізації. Тернопільський обласний військовий комісар повідомив, що за 27 днів проведення мобілізації область на 52% виконала план.

Нагадуємо, що військові комісаріати області не направляють військовозобов’язаних до зони АТО. Після медичного обстеження мобілізовані направляються до військових навчальних частин для відновлення бойових навичок та проведення злагодження. Нагадаємо, що за ухилення від призову на військову службу за мобілізацією чинним законодавством України встановлено кримінальну відповідальність, яка передбачає позбавлення волі від 2 до 5 років.

Триває ротація у лавах сил АТО, що служать на передовій. Міліціонери з Івано-Франківщини повернулися зі Сходу України. Правоохоронці підтримували громадський порядок та виконували бойові задачі у зоні проведення антитерористичної операції. За сумлінне виконання службових обов’язків керівництво УМВС нагородило підлеглих почесними грамотами та подяками.

До свого розташування повернулися 10 оперативників карного розшуку Волині. Окрім служби на блокпостах, оперативники працювали над викриттям злочинів, забезпечували охорону громадського порядку та допомагали колегам із райвідділів східних областей у повсякденній роботі.

Водночас до зони проведення Антитерористичної операції вирушили працівники правоохоронних органів Львівщини.

Усі бійці пройшли спеціальний вишкіл на військовому полігоні. Специфіка завдань правоохоронців на Сході обумовлює службу у повному бойовому екіпіруванні та зі спецзасобами.

Україна шанує своїх героїв, що віддали життя за свою Батьківщину. 18 лютого 2015 року о 10:30 в Національній академії Служби безпеки України відбудеться відкриття пам’ятного знака на честь Героїв Небесної Сотні, щоб прийдешні покоління завжди пам’ятали про відвагу, силу духу і стійкість Героїв, які віддали своє життя заради справедливості на барикадах Революції Гідності. На прикладі мужності і відданості своєму народові сьогодні виховуються курсанти Академії. Майбутні офіцери готові гідно захищати суверенітет, незалежність і цілісність держави.

Україна відчуває політичну підтримку міжнародної спільноти.

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Росії Володимиром Путіним.

Президент України закликав вжити всіх заходів для повного та безумовного припинення вогню, особливо в районі Дебальцевого, і почати відведення важкого озброєння під контролем і верифікацією спостерігачів ОБСЄ. Ангела Меркель звернулась до Володимира Путіна з проханням вплинути на проросійських бойовиків, щоб змусити їх дотримуватись режиму припинення вогню та інших умов Мінських угод.

Речник Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що США серйозно занепокоєні погіршенням ситуації навколо Дебальцевого. «Сепаратисти публічно заявили, що відмовляються дотримуватися припинення вогню у Дебальцевому, а спостерігачі ОБСЄ не отримали гарантій безпеки для доступу. Ці агресивні дії та заяви підтримуваних Росією сепаратистів загрожують нещодавно встановленому перемир’ю та ставлять під загрозу плани щодо відведення важкого озброєння, передбачені Мінським Комплексом заходів з реалізації [Мінських домовленостей] від 12 лютого».



Переглядів: 4695
Поширень: 0