За минулу добу ситуація на сході України стабілізувалася – зафіксовано 17 випадків обстрілів наших позицій у зоні проведення АТО.

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко, найбільш напруженою за останню добу була обстановка поблизу с. Широкине: бойовики 5 разів з артилерії, мінометів і гранатометів обстріляли позиції сил АТО та намагалися їх штурмувати. Напад успішно відбито.

Водночас противник проводить перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів, поповнення боєзапасу, технічних засобів та пально-мастильних матеріалів. Незважаючи на заяви ватажків бандформувань «ДНР» і «ЛНР» про початок відведення військової техніки від лінії розмежування відповідно до Мінських домовленостей, упродовж останніх двох днів зафіксовано переміщення з території РФ через пункт пропуску «Ізварине» РСЗВ «Град», БТРів, всюдиходів, бензовозів, значної кількості тентових автомобілів з особовим складом та боєприпасами. Крім цього, зафіксовано переміщення до м. Новоазовськ великої кількості танків, «Градів» та іншої військової техніки. Також НЗФ здійснюють виведення пошкодженої військової техніки до РФ для відновлення її боєздатності.

Учора відбулася зустріч представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, ЗСУ, Збройних сил РФ, а також так званих «ДНР» та «ЛНР» у рамках Спільного центру координації і контролю в м. Соледар Донецької області. У звіті місії йдеться, що всі сторони представили міжнародним спостерігачам оновлену карту регіону з чітко визначеною лінією зіткнення. Російська сторона розповіла, що представники так званої «ЛНР» відвели окрему військову техніку від лінії розмежування. Проте ані міжнародні спостерігачі, ані українська сторона не підтвердили цієї заяви. Представники ОБСЄ наголосили, що поки усі учасники Мінських угод не нададуть чіткі маршрути й номенклатуру військової техніки, ОБСЄ фіксує маневри сторін, але не її відведення, згідно з мирним планом.

Нещодавно військовослужбовці ЗСУ захопили танк і БМП російського виробництва. Зараз цю техніку ремонтні групи розбирають на запчастини. Бойові машини стають «донорами» під час відновлення українських танків і БМП. За словами ремонтників, вузли та агрегати ворожих бронемашин у відмінному стані. Коли з техніки будуть зняті всі необхідні частини, їх корпуси відправлять як брухт на переплавку.

За минулу добу зафіксовано політ 4 БПЛА на Маріупольському і Луганському напрямках, один з яких порушив повітряний простір України з боку РФ.

За минулу добу 1 військовослужбовець був поранений, загиблих – немає.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 25  лютого

Українські силовики затримують бойовиків та їхніх посіпак.

Вчора у рамках проведення антитерористичних заходів на території Харківської області Служба безпеки України затримала інформатора бойовиків з бандформування «ДНР». Зловмисник збирав та передавав інформацію про дислокацію та переміщення сил українських військових. Під час затримання у зловмисника вилучено гранати РГД-5, боєприпаси для підствольного гранатомета ВОГ-25, понад 600 набоїв різного калібру до автоматів Калашникова та детонатори.

Також у Харкові контррозвідка затримала місцевого мешканця, який за завданням ФСБ за грошову винагороду збирав інформацію про озброєння та місця дислокації українських добровольчих батальйонів. Зрадника було затримано, коли він намагався передати представникам російських спецслужб секретні відомості на USB-флеш-накопичувачі.

Бойовики грабують Донбас та тероризують його мешканців.

За оперативною інформацією, в Макіївці місцеві бандформування розпочали проведення примусової мобілізації. Бойовики навідуються до місць проживання потенційних новобранців, перевага надається чоловікам до 40 років. Нагадаємо, що за інформацією МВС, з початку АТО, проросійські бандити викрали понад 1800 громадян.

За інформацією правоохоронних органів, вчора у м. Вуглегірськ та Дебальцеве Донецької області невідомі зі зброєю захопили приміщення чотирьох відділень «Ощадбанку».

Загалом, збитки нанесені Донецької області складають близько 3 мільярдів гривень, а Луганській – 4,4 мільярди гривень. Це переконливо свідчить, що експансія «руського міра» несе тільки хаос, смерть і руйнування.

Українські військові допомагають вимушеним переселенцям.

Так, наші військовослужбовці й волонтери доставили гуманітарну допомогу переселенцям з Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки та Пісок, що тимчасово мешкають у Великоновосілківському районі Донецької області. Зокрема, це харчові продукти, одяг, постільна білизна, книжки тощо. Переселенці неодноразово висловлювали бажання повернутись до рідних домівок.

Українська влада прагне відновити нормальні життєві умови в прифронтових містах, проте через обстріли бойовиків, повернення мирних жителів може становити загрозу їхньому життю.

Також українські прикордонники відвідали дитячий будинок, в якому нині проживають діти з кількох районів Донбасу. Частину дітей привезли сюди після обстрілів Краматорська і Маріуполя, а інших перемістили з районів, які знаходяться під тимчасовим контролем ворога. Прикордонники привезли малюкам солодощі, придбані власним коштом, а також іграшки, дитячий одяг, книги, які передали волонтери – освітяни та школярі Києва.

Тривають роботи з вдосконалення української військової тактичної медицини.

Досвідчені українські та американські фахівці навчали військовослужбовців основам екстреної медичної допомоги у рамках програми «Медсанбат». Військових вчать рятувати своїх бойових товаришів від кровотечі, пневмотораксу та порушення роботи дихання – врятувати від таких поранень може не тільки лікар, а й будь-який солдат.

Триває ротація у лавах воїнів АТО.

Більше сотні десантників повернулись до Житомира після виконання бойових завдань на Сході України. Цей підрозділ був терміново передислокований на Донецький напрямок. Бійців зустрічали родичі та друзі, тримаючи державні прапори України та символіку військового підрозділу.

Також додому прибули п’ятдесят воїнів спецбатальйону міліції «Тернопіль».

Водночас в зону проведення АТО вирушили військовослужбовці батальйону імені генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії України. В підрозділі були проведені заходи з відновлення боєздатності та доукомплектування особовим складом і бойовою технікою. Для деяких з них це вже четверта ротація в зону бойових дій.

А зараз до Вашої уваги – розповідь про ще одного українського героя. Командир з позивним «Варшава» із своїм підрозділом нещодавно вийшов з Дебальцевого. «Варшава» – ветеран оборони цього плацдарму. Раніше його підрозділ займав позиції в Чорнухиному та Вуглегірську. Там цей мужній командир демонстрував українським військовим журналістам захоплені у ворога сучасні зразки озброєння, виготовлені в Російській Федерації, а також російські документи та паспорти, взяті у вбитих та полонених найманців. Ще тоді воїн розповідав, що проти української армії воюють регулярні війська, а не вигадані російською пропагандою «ополченці». «Варшава» зробив таку оцінку, виходячи з навичок підрозділів, рівня організації оборони і атаки, екіпірування та підготовки кожного окремого солдата у лавах ворога



Переглядів: 3106
Поширень: 0