У Москві під час траурної ходи на пам'ять Бориса Нємцова затримали нардепа Верховної Ради Олексія Гончаренка

Хроніка подій. Оновлюється

21:55 Нардеп Гончаренко вже на території посольства України в Росії, - Порошенко

Президент України Петро Порошенко повідомив, що звільнений український народний депутат Олексій Гончаренко вже перебуває на території посольства України в Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави держави.

"Наш Олексій Гончаренко вже на території Посольства України в Росії. Тільки що мав з ним телефонну розмову. Каже, що почувається краще, ніж рік тому в Криму. Генеральний Консул і адвокат зараз поряд з ним, надають всю необхідну допомогу", - сказано в повідомленні.

21:15 Гончаренка звільнили. Завтра його судитимуть

Народного депутата Олексія Гончаренка відпустили з московського відділку поліції. В понеділок буде суд з адміністративного правопорушення

Про це він розповів в коментарі "Українській правді", повідомляє Еспресо.TV.

"Мене випустили щойно. Завтра суд", - сказав він, додавши, що йому закидають непокору органам влади. "Хоча я ніякої непокори не чинив", - сказав він.

За словами Гончаренка, вже після затримання його били. Він просив викликати лікаря, однак це так і не було зроблено.

"Мені підсовували якісь протоколи, лякали мене, що вже ніколи не вийду, що мені тут не Майдан, і що у тієї людини, яка зі мною говорила мозоль від курка на пальці", - розповів Гончаренко.

"Я не знаю, хто це був. Їх було чоловік 15. Був один ФСБшник, поліція була. Вони всі були в цивільному", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи задавали йому питання по Одесі, Гончаренко відповів: "Один з них мені говорив, що хочуть з'ясувати питання моєї причетності до подій 2 березня в Одесі. Більше ніяких питань не було".

"Коли ще мене волокли у відділення, якась група активістів переслідувала нас і кричала, що це душитель Одеси", - сказав Гончаренко.

Він уточнив, що судове засідання відбудеться у понеділок о 15:00 за московським часом.

Стаття, яку інкримінують Гончаренку, передбачає штраф в 1000 рублів або 15 діб адмінарешту.

19:40 У Москві до затриманого Гончаренка не пускають адвокатів

Адвокатів не пускають до затриманого в Москві українського депутата Олексія Гончаренка. Про це заявив представник захисту Марк Фейгін.

"Ми приїхали до ОВС. Нас відмовляються пускати до нього. Це є грубим порушенням закону, особливо якщо там вже йдуть слідчі дії", - сказав "Інтерфаксу" увечері в неділю Фейгін. За його словами, захист буде домагатися допуску до Гончаренка.

18:40 До затриманого у Москві нардепа Гончаренка приїхали "поговорити" слідчі

Слідчі СК РФ проводять бесіду з народним депутатом України Олександром Гончаренком, якого було затримано у Москві 1 березня.

18:20 Глава української делегації у ПАРЄ вимагає негайного звільнення Олексія Гончаренка

Вимагаю від російської влади негайно звільнити народного депутат, делегата України в ПАРЄ Олексія Гончаренка. Про це Ар’єв написав на своїй сторінці у "Фейсбуці":

Володимир Ар'єв

«Вимагаю від імені усіх своїх колег, як Глава делегації і як віце-президент ПАРЄ. Арешт Гончаренка в день підтримки іншого незаконно арештованого депутата і делегата у ПАРЄ Надії Сваченко під час траурного маршу пам’яті по звірячому вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова – вершина цинізму і свавілля», – наголосив народний депутат.

Він також підкреслив, що поліція Москви проігнорувала дипломатичний імунітет Олексія Гончаренка і продемонструвала повну неповагу до основних принципів міжнародного права.

«Подібна поведінка російської влади дає додаткові підстави для посилення санкцій проти делегації РФ у ПАРЄ», – заявив народний депутат.

«Я звертаюсь до Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Янгланда і Президента ПАРЄ Анн Брассер зробити все можливе для звільнення Гончаренка і Савченко», – наголосив Володимир Ар’єв.

Він також висловив подяку керівництву політичних груп Європейської Народної Партії і Європейських консерваторів за готовність негайно включитися у справу звільнення вже другого народного депутата України, незаконно і безпідставно заарештованого у Москві.

17:50 Українське консульство у Москві вже займається питанням нардепа Гончаренка

Консул України в Росії вже займається питання затриманого в Москві народного депутата від фракції "Блоку Петра Порошенка" Олексія Гончаренка. Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

"Сьогодні з ранку ті, хто стежив за російськими новинами, в соцмережах зокрема, міг побачити, що активно розкручувалася теза про те, що він у Москві і що безпосередньо причетний до одеської трагедії 2 травня. Тобто нагнітались емоції з самого початку. У 14:54 я пропустив дзвінок від Олексія ... Ймовірно, в цей час його і затримали. Після цього я намагався до нього додзвонитися. Але телефон постійно скидають. В даний час консул знає, що трапилося, де, і займається питанням Олексія, щоб отримати доступ до нього, з'ясувати подробиці ситуації", - сказав він.

За його словами, інформації про те, доїхав чи консул до управління поліції, де міститься нардеп, немає.

Також Кулеба додав, що немає інформації про затримання ще яких-небудь громадян України в Москві.

17:40 Денисенко: У Путіна можуть використати Гончаренка, щоб відвернути увагу росіян від вбивства Нємцова

Вадим Денисенко

"Інакше як "беспредел" це (затримання Гончаренка, - ред.) назвати не можна. Ми поки до кінця не розуміємо, що йому інкримінують. Ходить неприємна чутка, що йому інкримінують речі, пов'язані з подіями 2 травня минулого року в Одесі. Якщо це дійсно так, то ця ситуація яка виходить за межі будь-яких міжнародних прав. Однак якщо це правда, то реакція української сторони повинна бути миттєвою. Наскільки мені відомо, голова Верховної Ради підготував звернення, депутати також вирішують, що робити. Група депутатів вже сьогодні вилетить в Москву. Також ведеться робота по лінії МЗС", - розповів народний депутат Вадим Денисенко.

Він також зазначив, що порівнювати ситуацію Гончаренка із Савченко поки зарано.

"Поки рано говорити, я б поки не порівнював цю ситуацію із ситуацією, в якій опинилася Надія Савченко. Але якщо Гончаренку пред'являтимуть звинувачення в зв'язку з масовою загибеллю людей в Одесі в травні минулого року, то це буде виключно піар-хід російської влади, щоб відвернути увагу росіян від питання Бориса Нємцова і розповісти, що саме на марші пам'яті російського опозиціонера затримали українського депутата, який нібито пов'язаний з подіями 2 травня в Одесі", - сказав депутат.

17:05 Гройсман: Ми робимо все можливе, щоб допомогти затриманому у Москві Гончаренку

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман запевнив, що українські дипломати роблять все можливе, щоб допомогти затриманому у Москві депутату Олексієві Гончаренку

Сторінка Гройсмана у Фейсбуці

Про це Гройсман написав н своїй сторінці у "Фейсбуці":

"В Москві на траурному марші затримали народного депутата України Олексія Гончаренка. Це порушення всіх міжнародних норм. Зараз наші дипломати пробують з ним зв’язатися і допомогти. Я дзвонив Олексію, але він не відповідає.

Ми робимо все можливе, щоб допомогти йому. Далі буду інформувати про те, що робимо і що вдається зробити", - написав голова Верховної Ради.

16:30 Народний депутат України Олексій Гончаренко може стати фігурантом кримінальної справи щодо подій в Одесі 2 травня минулого року

У Москві під час траурної ходи на пам'ять Бориса Нємцова затримали нардепа Верховної Ради Олексія Гончаренка

16:20 Харківський терорист Долгов хизується, що за його доносом затримали Гончаренка

Так званий співголова організації "Народное движение Новороссии" Костянтин Долгов заявляє, що це народного депутата України Олексія Гончаренка затримали в Москві за його доносом.

Харківський терорист Долгов

"Час назад я позвонил представителю СК РФ с требованием задержать Алексея Гончаренко, виновного в сожжении людей в Одессе 2 мая. Гончаренко сегодня находится в Москве на акции немцовцев. И вот только что пришла информация, что Гончаренко задержан", - повідомив Долгов.

16:00 У Москві під час траурної ходи на пам'ять вбитого опозиціонера Бориса Нємцова поліція затримала нардепа Верховної Ради Олексія Гончаренка.

Про це він сам повідомив у своїй сторінці у Facebook:

Алексей Гончаренко
Меня задержала полиция. Отвели в автозак, отбирали паспорт. Потом паспорт вернули и вывели из автозака, ударили. Сейчас держат возле автозака, не отпускают. Я ничего не выкрикивал, плакатов и флагов не нёс – задержали просто за футболку. Cейчас ведут в отделение полиции



Переглядів: 3149
Поширень: 0