Триває процес відведення українського важкого озброєння з лінії зіткнення.

Учора ЗСУ здійснили відведення артилерійських дивізіонів, що мають на озброєнні РСЗВ БМ-21 «Град».

Техніку на всьому шляху слідування супроводжували групи спостерігачів ОБСЄ, які засвідчили її відведення на відстань понад 35 кілометрів від лінії зіткнення сторін, як це передбачено Мінськими домовленостями. Зазначимо, що у разі спроб організованого наступу з боку бойовиків, українські військові готові оперативно повернути техніку на бойові позиції. Нагадуємо, що сьогодні сили АТО відводять від лінії зіткнення РСЗВ «Ураган». Про це заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Водночас противник продовжує тактику «турбуючого вогню», здійснюючи поодинокі обстріли позицій сил АТО. Зокрема, вчора, 5 березня, наші позиції були обстріляні 35 разів. Найбільше напруження спостерігалося на Маріупольському, Донецькому та Артемівському напрямках. При цьому фактів застосування артилерійського озброєння бойовиками не зафіксовано. Також вночі, близько 1 та 2 години ночі, бойовики обстріляли з мінометів Піски та Авдіївку.

У районі с. Миколаївка Тельманівського району Донецької області відбулося бойове зіткнення бойовиків з підрозділами ЗСУ. Противник, застосовуючи БМП та міномети, 4 рази обстріляв наш опорний пункт, а згодом намагався його штурмувати. Напад відбито.

Поблизу с. Широкине бойовики безуспішно намагалися атакувати наші позиції, тричі обстрілявши їх з гранатометів, снайперської і стрілецької зброї.

Противник веде активну авіарозвідку – за минулу добу зафіксовано політ 3 безпілотних літальних апаратів в районах н.п. Попасна, Ломакіне та Орловське.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 4 було поранено.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 6 березня

За оперативною інформацією, у населених пунктах, що окуповані бандформуванням «ЛНР», різко зросли ціни на продовольчі товари. Спостерігається дефіцит цукру, кам’яної солі, соняшникової олії та інших товарів першої необхідності. У містах Свердловськ, Сніжне, Торез, Слов’яносербськ та Первомайськ, що також перебувають під контролем бойовиків, зафіксовані випадки голоду серед місцевого населення через відсутність у людей грошових коштів для придбання продуктів харчування.

На Луганщині м. Красний Луч, що контролюється бойовиками, на вимогу окупантів були відключені передавачі 2 українських телеканалів.

Вчора указом Президента України на сході нашої держави були утворені цивільно-військові адміністрації. Зокрема, Глава держави постановив заснувати Донецьку та Луганську обласні ВЦА, 2 районні, 2 міські і 1 сільську ВЦА в Донецькій області, а також 3 районні і 4 сільських у Луганській області. Цей захід дозволить ефективно здійснювати державну владу на територіях, де фактично не діють органи місцевого самоврядування, – забезпечити соціальні виплати населенню, проведення ремонтних робіт на пошкоджених та зруйнованих об’єктах. Також створення цих органів забезпечить охорону громадського порядку, перешкоджання ворожим диверсіям та провокаціям, підвищить ефективність взаємодії між органами влади та командуванням українських військових формувань, що дислокуються у зоні відповідальності ВЦА.

Нагадаємо, що відповідно до закону, військово-цивільні адміністрації – це тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей… і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам… в районі проведення АТО.

Понад 200 бійців, що були призвані до лав Національної гвардії України по мобілізації у квітні минулого року, та повернулися з району проведення АТО, отримали посвідчення учасника бойових дій.

Українські військовослужбовці допомагають мешканцям Донбасу, які постраждали від злочинних дій бойовиків.

Учора бійці спецбатальйону «Чернігів» роздали декілька сотень продуктових наборів для мешканців геріатричного пансіонату та осіб, які залишилися без даху над головою, в Станиці Луганській – картоплю, консерви, макарони, крупи тощо.

Збройні Сили України навчають нових бійців.

Сьогодні на Рівненському полігоні завершується перевірка якості підготовки військовослужбовців, які були призвані в рамках четвертої хвилі часткової мобілізації. Командири навчальних підрозділів, які мають досвід участі в АТО миротворчих місіях, здійснювали підготовку особового складу в умовах, максимально наближених до бойових. Переважна більшість занять складалася з практичних вправ, зокрема дій в разі потрапляння у засідку під час конвоювання колон, виявлення та знешкодження фугасів, порядок дій під час артилерійських обстрілів, контрснайперська боротьба, а також порядок дій на блокпостах та контрольно-перепускних пунктах. Також бійці пройшли інтенсивну програму з тактичної медицини.

Триває ротація у лавах воїнів АТО

Бійці Національної гвардії України, які протягом двох місяців захищали Маріуполь, повернулися на Одещину. Українські військовослужбовці мужньо виконували службовий обов’язок на блокпостах міста. Підрозділ нацгвардійців повернувся у повному складі.

Водночас військовослужбовці оперативної бригади Національної гвардії з Харкова вирушили на схід України. Для всіх них це далеко не перша поїздка. Бійці займатимуться виконанням бойових задач та охороною стратегічних об’єктів в зоні АТО.

Також в зону бойових дій вирушила чергова бойова група вінницьких правоохоронців. Міліціонерів на Схід України провели рідні, колеги та друзі.

Наші західні партнери підтримують Україну у боротьбі з окупантами.

Під час візиту до Литви головнокомандувач Збройних сил Польщі Мечислав Гоцул зробив заяву на підтримку України: «Разом з країнами НАТО… ми продовжимо тренувати українських солдатів. Рішення про надання зброї – політичне, але з військового погляду ми до співпраці готові» – зазначив головнокомандувач польської армії. Аналогічної думки дотримується голова Бюро національної безпеки Польщі Станіслав Козєй: «Чим сильнішою буде українська армія, тим більше це стримуватиме і не допускатиме до ескалації конфлікту».



Переглядів: 3218
Поширень: 0