Противник продовжує передислокацію бронетехніки та накопичення ресурсів, насамперед – на Маріупольському напрямку. За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко, на Донецькому напрямку спостерігається активізація діяльності ДРГ бойовиків. Водночас російська сторона з метою маскування своїх подальших дій активно розповсюджує дезінформацію через підконтрольних бойовиків.

За даними розвідки, у м. Донецьку здійснюється набір найманців у бандформування «Перша Слов’янська бригада». До лав цього НЗФ планується залучити близько 200 осіб, які мають досвід ведення бойових дій у складі протитанкових військових формувань.

Вчора, 10 березня, противник обстріляв українські позиції 37 разів. Найбільш неспокійною залишається ситуація в районі с. Широкине, Гранітне та Чермалик на Маріупольському напрямку, районі Донецького аеропорту, районі м. Дзержинськ неподалік Горлівки та біля с. Сокільники на Бахмутській трасі. Водночас після опівночі бойовики проявляли активність лише поблизу Авдіївки та Опитного, де було зафіксовано 3 обстріли з гранатометів. На інших напрямках в цю пору доби ситуація залишалася спокійною.

Близько доби штурмова і розвідувальна групи батальйону «Київ-1» обстежували квартали міста Мар’їнка Донецької області.

У результаті бійці спецбатальйону виявили місце розташування пари ворожих снайперів, які вели вогонь з покинутого будинку. Ворог не лише наносив точкові удари, але й проводив розвідку. За оперативною інформацією, бойовики готували масштабну диверсію, про що свідчать вилучені на місці речові докази. При спробі затримання один із сепаратистів був поранений, але під вогневим прикриттям зміг відступити. Серед бійців батальйону постраждалих немає.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 11 березня

Противник значно активізував повітряну розвідку. За минулу добу було зафіксовано політ 27 ворожих БПЛА.

За минулу добу 1 український військовослужбовець загинув, 5 – було поранено.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 11 березня

Отримані чергові докази постачання російської військової техніки бойовикам.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомляє про сліди від гусеничної техніки, які спостерігачі 8 березня побачили біля селища Червоний Жовтень Станично-Луганського району Луганської області, що знаходиться на українсько-російському кордоні на території під тимчасовим контролем бандформування «ЛНР». На самому кордоні спостерігачі не побачили жодного бойовика «ЛНР», а прикордонний бар’єр між Україною та Росією на цій ділянці було відкрито. «Схожі сліди були помічені у самому селищі, де напрям руху гусеничної техніки повертав до головної дороги», – йдеться у звіті місії. Також бойовики «ЛНР» відмовили представникам місії ОБСЄ у вільному доступі до прикордонних територій.

Крім того, проросійські бойовики вкотре порушують Мінські домовленості, й перешкоджають роботі спостерігачів. Таким чином, противнику є що приховувати.

Російська агресія різко засуджується цивілізованим світом.

Помічник Державного секретаря США Вікторія Нуланд дала різку оцінку російській політиці щодо України. Під час виступу в Сенаті США вона заявила, що частина східної України та анексований Росією півострів Крим опинилися під «владою терору». «Росія та її маріонетки-сепаратисти розв’язали насильство та розбій».

Водночас Росія не вважає за необхідне обмежувати свої збройні сили в Європі.

Російська Федерація повністю зупинила свою участь в Договорі про звичайні збройні сили в Європі. Про це заявив керівник делегації РФ Антон Мазур на засіданні Спільної консультативної групи по Договору про звичайні збройні сили в Європі. Російський представник звинуватив країни НАТО в порушенні умов договору та зриві переговорів щодо майбутнього режиму контролю за озброєннями. Нагадаємо, що цей документ був укладений у 1990 році для скорочення та обмеження звичайних збройних сил в Європі після закінчення блокового протистояння, і Україна є учасницею цього договору.

Українські спецслужби затримали небезпечного найманця.

На Черкащині українська контррозвідка затримала громадянина РФ, мешканця Красноярського краю, на прізвисько «Міраж».

Разом з іншими бандитами він пройшов стрілецьку та диверсійну спецпідготовку у Ростовській області. Потім, незаконно перетнувши російсько-український кордон, він патрулював вулиці та охороняв блокпости зі зброєю у руках у місті Алчевськ у складі бандформування «Прізрак». Незадоволений відсутністю обіцяної зарплатні, зловмисник переметнувся до лав «казакобандитів» під керівництвом отамана Козіцина. Озброївшись автоматом АК-74 та двома бойовими гранатами, росіянин патрулював район поблизу м. Дебальцеве. Усвідомивши перспективу мізерної зарплатні, росіянин-бойовик вирішив втекти до мирної частини України, де його було затримано. До вашої уваги – зізнання росіянина, що свідомо їхав воювати в Україні за брудні гроші.

Українські правоохоронці вилучають приховані боєприпаси.

На території населеного пункту Миронівський Дебальцевської міської ради, оперативно – пошуковою групою Національної гвардії України було виявлено склад з артилерійськими снарядами в кількості близько 1000 штук. Наразі склад перебуває під наглядом варти.

На блокпосту у с. Дмитрівка Новоайдарського району Луганської області міліціонери зупинили для перевірки автомобіль під керуванням громадянина України. У ході огляду у багажнику правоохоронці виявили та вилучили близько 1000 одиниць набоїв різного калібру.

Також на блокпосту поблизу м. Сватово правоохоронці зупинили автомобіль, за кермом якого перебував чоловік, що представився волонтером. Під час огляду автомобіля було виявлено та вилучено: 4 магазина до автомату АК-74, 8 пачок з набоями 5,45 мм, 1 гранату «Ф-1», 2 гранати «РГД-5», 3 пачки тротилу, 1 глушник до автомату АК-74, 5 гранат для підствольного гранатомета.

У контрольному пункті в’їзду/виїзду «Бугас», під час перевірки рейсового автобуса «Донецьк – Бердянськ», наші прикордонники затримали громадянина України, що мав при собі підроблену перепустку. Зі слів затриманого, цей документ він купив через мережу Інтернет за 550 грн.

Українська влада оперативно відновлює нормальні життєві умови на Донбасі.

Силами аварійних бригад вдалося у найкоротший термін усунути неполадки, що вчора призвели до автоматичного відключення одного з двох працюючих енергоблоків Луганської ТЕС. Вже після 20-ї години енергопостачання відновили. Сьогодні о 4-й ранку роботу зупиненого енергоблоку було відновлено.

Триває планова ротація в лавах сил АТО.

Батальйон спецпризначення «Чернігів» вирушив на Донбас. На Луганщині бійці батальйону боронитимуть українські рубежі, захищаючи позиції від диверсійно-розвідувальних груп ворога. Також «чернігівці» допомагають місцевим мешканцям, що постраждали від дій бойовиків.

Проводжати на Схід українських патріотів прийшли брати по зброї, друзі і рідні.

Зведений загін працівників міліції Львівщини повернувся додому на відпочинок. «Сьогодні повернулися 63 бійці. На сході України хлопці охороняли громадський порядок, об’єкти життєзабезпечення населених пунктів, а також виконували завдання командування АТО. Виконували з честю, достойно і, головне – всі повернулись живими та здоровими» – розповів керівник обласної міліції полковник Дмитро Загарія, який в лютому особисто брав участь в бойових діях під Дебальцевим.

Триває підготовка нового покоління українських офіцерів.

Впродовж лютого майже півтори сотні курсантів 3-го та 4-го курсів Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного пройшли військове стажування.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 11 березняСитуація в зоні АТО станом на 12:30 11 березня

У навчаннях взяли участь майбутні командири механізованих й танкових підрозділів, курсанти-артилеристи та ракетники, військові інженери та фахівці по роботі з особовим складом. Для курсантів одним з головних завдань стала безпосередня участь у фаховій підготовці військовослужбовців, які були призвані під час першого етапу четвертої хвилі мобілізації.



Переглядів: 2710
Поширень: 0