Закордонні партнери підтверджують агресію Росії проти нашої держави.

Доповідач ПАРЄ з питань політичних наслідків конфлікту в Україні Крістіна Зеленкова зазначила: «Російська участь не обмежується поставками важкої зброї та бійців, але також представлена в командному складі і процесі політичного прийняття рішень. Абсолютно ясно, що «громадянської війни» у східних регіонах України немає».

Противник продовжує проводити приховане нарощування своїх угруповань поблизу лінії розмежування, активізує розвідку із використанням БПЛА (лише за минулу добу зафіксовано 3 таких епізоди) та радіолокаційну розвідку. З метою поширення панічних настроїв на територіях, що контролюються українською владою, бойовики цілеспрямовано поширюють інформацію про підготовку до наступу на різнихнапрямках,причому дата початку анонсованого нападу постійно переноситься. Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Кількість збройних провокацій проти українських військових залишається стабільною. Фактів роботи ворожої артилерії по наших позиціях не зафіксовано, проте були випадки використання бронетехніки НЗФ проти українських бійців, працюють ворожі снайпери. Місцями найбільшого напруження залишаються населені пункти на схід від Маріуполя, район Донецького аеропорту, села поблизу Бахмутської траси.

Верховна Рада проголосувала за визнання частини Донецької та Луганської областей окупованими територіями.

На території окремих районів Донецької та Луганської областей запроваджується особливий порядок самоврядування до моменту виведення усіх НЗФ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України над державним кордоном. Особливий порядок запроваджується на територіях, що знаходяться східніше лінії розмежування відповідно до додатку до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року.

За минулу добу 1 український військовослужбовець загинув, 5 – було поранено.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 18 березня

Вчора сталося 2 випадки підриву залізничних колій на окупованих територіях Донбасу – у Волновахському районі та неподалік м. Попасна. Внаслідок другого інциденту заблоковано один з небагатьох маршрутів, де була можливість здійснювати залізничні вантажоперевезення між вільною та окупованою частинами Донбасу, і це вже не перший випадок. Жертв та постраждалих немає.

Триває розслідування трагедії у Костянтинівці.

За фактом трагедії 16 березня триває слідство, перший підозрюваний вже взятий під варту за рішенням суду. Представники військової прокуратури та Військової служби правопорядку вкотре наголосили, що усі винні понесуть покарання відповідно до чинного законодавства та ступеню їхньої вини.

«Відповідальності не уникне ніхто» – підкреслив заступник керівника АТО полковник Валентин Федічев.

Водночас українські силовики обіцяють жорстко та в рамках закону протидіяти будь-яким спробам розхитати ситуацію у місті.

Також військовослужбовці штабу АТО зібрали гроші, які передали меру Костянтинівки для жінки, що постраждала внаслідок цієї ДТП.

Українські правоохоронці продовжують вилучати зброю на сході України.

У м. Підгородне неподалік Дніпропетровська правоохоронці під час огляду салону автомобіля вилучили 6 ручних гранат, 1,6 кг пороху та 462 набої до різної зброї.

Того ж дня у районі залізничного переїзду біля Лисичанська було виявлено 3 елементи касетних боєприпасів від РСЗВ «Смерч», які частково знаходилися у землі на відстані близько 50 метрів один від одного та стояли на бойовому взводі. Небезпечну знахідку знешкоджено.

Українська контррозвідка знешкоджує ворожих диверсантів.

СБУ викрила та ліквідувала агентурну мережу російських спецслужб у Луганській області. Лідера цієї мережі російські оперативники завербували під час його поїздки до РФ. Після повернення на Луганщину агент виконував вказівки своїх кураторів зі збору інформації про кількість та озброєння підрозділів сил АТО, персональні дані мобілізованих військовослужбовців у лавах ЗСУ та добровольчих батальйонів, та про хід мобілізації на території району. Отриману інформацію зрадник передавав співробітнику ГРУ. Російські спецслужби використовували цю інформацію при плануванні терористичних актів та диверсій на території Луганської області. Диверсант також завербував кількох інформаторів. За свої повідомлення зловмисник одержував грошову винагороду – під час обшуку в нього були вилучені розписки в отриманні від кураторів 1100 доларів США.

Сьогодні в Україні розпочинається демобілізація.

Відповідно до Указу Президента від 14 січня 2015 року «Про часткову мобілізацію», під час демобілізації у період з 18 березня по 1 травня 2015 року підлягають звільненню 35 тисяч 300 військовослужбовців. Це захисники Батьківщини, які були призвані на військову службу відповідно до Указу Президента України від 17 березня 2014 року «Про часткову мобілізацію».

Президент України Петро Порошенко підкреслив, що з передової додому повертаються справжні герої, які першими кинулися захищати Батьківщину, і держава зобов’язана створити всі умови для українських героїв.

Водночас триває планова ротація у лавах українських військовослужбовців.

На Кіровоградщину повернулись військові окремого мотопіхотного батальйону, які захищали нашу Батьківщину на передовій. Протягом багатьох місяців воїни несли службу на території від кордону з окупованим Кримом до Щастя. На головній площі Кіровограда, що носить ім’я Героїв Майдану, воїнів зустрічали сотні мешканців обласного центру, рідні та близькі, волонтери та бойові побратими. Частина військових, що повернулися, вже прийняли рішення залишитись на контрактну службу після короткого відпочинку.

В Україну прибула військова допомога з Канади.

Сьогодні, 18 березня, у Міністерстві оборони України відбулася передача першої частини вантажу гуманітарної допомоги від Уряду Канади для Збройних Сил України – 60 приладів нічного бачення.

Міністр оборони України Степан Полторак запевнив, що вже найближчим часом вони будуть відправлені на передову. Згідно з програмою гуманітарної допомоги від Канади, українська армія отримає загалом 248 тепловізорів загальною вартістю близько 800 тисяч доларів США.

Зроблений ще один крок до прибуття миротворців на Донбас.

Верховна Рада України прийняла Постанову про звернення до Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй та Ради Європейського Союзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки. Таким чином український парламент схвалив рішення РНБО щодо запрошення миротворчих сил для невідкладного врегулювання конфлікту на Донбасі та ефективної імплементації Мінських угод.



Переглядів: 3011
Поширень: 0