Президент Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом, який прибув в Україну з офіційним візитом.

Після зустрічі Президент Порошенко подякував за «надзвичайно ефективну тригодинну розмову в форматі тет-а-тет». Той факт, що розмова затягнулась значно довше запланованого часу, Президент України пояснив значною кількістю тем для обговорення. «Потенціал наших відносин є надзвичайно високим», – наголосив Петро Порошенко.

«Сьогоднішнє засідання україно-турецької Стратегічної Ради буде мати особливе значення для подальшого розвитку двосторонніх відносин», – сказав Президент.

Президенти провели Четверте засідання Стратегічної Ради високого рівня, на якому відбулося обговорення всього спектру питань двостороннього співробітництва. За підсумками засідання Президент України зробив заяву, у якій наголосив на тому, що Туреччина є для України одним із основних стратегічних партнерів. «Ми високо цінуємо підтримку турецькою стороною суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, невизнання окупації Криму та активну співпрацю з Україною в міжнародних організаціях», – заявив Петро Порошенко.

Президент висловив подяку за рішення про надання Туреччиною 10 мільйонів доларів США гуманітарної допомоги, а також – виділити Україні кредит в розмірі 50 мільйонів доларів на покриття дефіциту бюджету.

Президенти обговорили питання безпеки у Чорноморському регіоні, де, підкреслив Президент України, «стратегічний баланс та атмосферу довіри зруйнувала російська агресія проти України». Петро Порошенко висловив подяку Туреччині за підтримку зусиль України запросити миротворчу місію ООН для деескалації ситуації на Сході України.

Президент Порошенко підкреслив спільне прагнення України і Туреччини до взаємовигідної співпраці в усіх сферах, рішучість робити внесок у забезпечення миру і стабільності у регіоні, а також підтримувати один одного з актуальних та болючих питань міжнародного порядку денного.

Співрозмовники обговорили питання порушення у Криму прав кримських татар. «Ми погодились, що будемо координувати наші дії, в тому числі – і у питанні кримських татар у міжнародних організаціях в подальшому», – відзначив Президент України.

Домовлено активізувати переговорний процес щодо Угоди про зону вільної торгівлі, а також провести у квітні засідання Міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва. «Ми домовились, що Міжурядова комісія з торговельно-економічного співробітництва має працювати на регулярній основі», – повідомив Президент, висловивши сподівання, що одним із напрямків концентрації зусиль у рамках цієї комісії стане допомога Туреччини у відновленні інфраструктури Донбасу.

Глави держав домовились про співпрацю у значній кількості масштабних високотехнологічних проектів. Йдеться про розробку та виробництво регіонального пасажирського літака для потреб Туреччини на базі новітніх технологій Державного підприємства «Антонов», проекти в аерокосмічній сфері, спільні проекти в двигунобудуванні, у військово-технічній сфері.

Туреччина інвестує в Україну більше 3 млрд гривень

Президент висловив подяку Президенту Ердогану за всебічне заохочення турецьких інвестицій в Україну, свідченням чого є підписання чеку на інвестиції в Україну більше 3 мільярдів гривень компанією Turkcell і отримання ліцензії номер один на мобільний зв’язок третього покоління. «Сьогодні це є доброю ознакою прозорості і ефективності конкурсів, які зараз проходять в Україні», – відзначив Петро Порошенко.

Президенти приділили значну увагу співпраці в енергетичній сфері. Україна висловила зацікавленість у реалізації міжнародних газотранспортних проектів, зокрема з постачання природного газу з джерел Каспійського шельфу та країн Центральної Азії, в обміні досвідом щодо будівництва підземних газосховищ та умов зберігання газу в українських підземних газосховищах. Обговорювалась також можливість участі українських компаній у будівництві газопроводу TANAP. «Я звернув увагу Президента Туреччини на можливі ризики будівництва «Турецького потоку» та додаткові можливості постачання реверсного газу з Європи», – відзначив Петро Порошенко.

У свою чергу, Президент Ердоган наголосив, що Туреччина готова розвивати та поглиблювати стратегічне співробітництво з Україною. «Ми підтримуємо територіальну та політичну цілісність і незалежність України, включаючи Крим. Ми визнаємо законним стремління України до об’єднання з Європою та підтримуємо його», - заявив Президент Туреччини.

Турецький президент побажав Україні миру та стабілізації ситуації. "Бажаємо, щоб рішення проблем в Україні було знайдено дипломатичними шляхами і щоб Мінські домовленості втілювалися», - наголосив Реджеп Таїп Ердоган.

Глава держави Туреччини подякував Президенту України за підтримку кримськотатарського народу. «Ми безпосередньо спостерігаємо за положенням кримських татар, які вже рік знаходяться під постійним тиском», - сказав він, додавши, що Туреччина продовжить піднімати це питання на двосторонньому та багатосторонньому рівнях.

Туреччина також зацікавлена в посиленні торгівельно-економічної співпраці. «Станом на кінець 2014 рік сума обсягу двосторонньої торгівлі збільшилась до 6 млрд доларів. Ми досягли домовленості, щоб у 2017 році цей показник склав 10 млрд доларів, а в 2023 році – 20 млрд доларів», - повідомив Президент Туреччини. За його словами, щоб досягти цієї мети, вирішено якомога швидше підписати Угоду про вільну торгівлю, переговорний процес з приводу якої вже вийшов на завершальний етап.



Переглядів: 3324
Поширень: 0