Українські експерти допускають, що їздити до ЄС без віз українці зможуть не раніше 2016 року, адже на травневому саміті Східного партнерства безвізового режиму Україні, скоріше за все, не нададуть.

Раніше президент України Петро Порошенко прогнозував, що впровадження безвізового режиму для українців оголосять саме на саміті у Ризі.

Проте нещодавно посол ЄС в Україні Ян Томбінський публічно заявив, що цього рішення на саміті в травні не буде.

Українські експерти стверджують, що заява Томбінського не стала несподіванкою, адже у приватних розмовах представники ЄС давно про це говорили.

Ще 23 червня 2014 року Рада ЄС визнала, що Україна виконала перший етап лібералізації й оголосила про перехід до другої завершальної фази.

Міф біометричних паспортів та ризького саміту

"Формування завищеного очікування щодо Риги було не виправданим. З боку керівників України це було помилкою", - розповів ВВС Україна директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Він вважає, що ще на початку 2015 року стало зрозуміло, що ключові критерії для візової лібералізації до травня виконані не будуть.

"Дуже спрощено говорити, що все впиралося в біометричні паспорти. Це було важливою, але далеко не єдиною ключовою вимогою", - додає перший заступник голови Інституту світової політики Сергій Солодкий.

В кінці 2014 року та на початку 2015-го Петро Порошенко заявляв, що Україна має отримати безвізовий режим на травневому саміті.

Українські експерти допускають, що їздити до ЄС без віз українці зможуть не раніше 2016 року

16 вересня 2014 року Україна та ЄС ратифікували Угоду про Асоціацію

16 грудня після зустрічі з керівником зовнішньої політики ЄС Федерікою Могеріні президент розповів про домовленість, що на саміті у Ризі Україна почує чітку дату скасування віз.

"Дуже важливе рішення, яке там має бути прийняте - це рішення про надання безвізового режиму для України", - говорив про саміт у Ризі пан Порошенко 16 березня на прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

12 січня 2015 року пан Порошенко отримав перший біометричний паспорт в Україні.

"Біометричні паспорти – останній крок, який ЄС чекає від України для того, щоб надати нам безвізовий режим", - заявив тоді президент.

У разі скасування візового режиму для України, цим зможуть скористуватись власники біометричних паспортів.

Невиконані умови

"Цього рішення не буде, тому що немає часу для того, щоб воно було прийнято", - заявив у Києві Ян Томбінський 24 березня.

Він наголосив, що для вирішення Україною всіх технічних питань лібералізації ще потрібен додатковий час.

Того тижня в Україні якраз працювала місія ЄС, яка аналізувала виконання Україною зобов’язань.

"Звіт буде оприлюднений в кінці квітня. В ньому буде зазначено, що Україна досягла прогресу, але цього для безвізового режиму недостатньо", - вважає Олександр Сушко.

Громадський рух "Європа без бар’єрів" виділило аж 19 основних завдань, які ще має виконати Україна, проте експерти називають кілька ключових.

Найперше – початок реальної боротьби з корупцією.

"Україна навіть не створила двох заявлених органів для боротьби з корупцією: бюро та нацагентства", - зауважує пан Сушко.

"У нас всі сподівання покладали на антикорупційне бюро, а у нього досі немає голови й воно не працює. Фізично неможливо оцінити його роботу", - стверджує пан Солодкий, наполягаючи, що без такої оцінки позитивного рішення не буде.

Окрім того, у європейців є серйозні зауваження до безпеки персональних даних та уникнення підробки паспортів та документів.

"Масив зауважень щодо недоопрацювання плану лібералізації є значним, тому шанси отримати безвізовий режим у травні дуже примарні", - додав пан Солодкий.

Ще один негативний для України чинник, за словами експертів, майже мільйон внутрішніх переселенців з Донбасу.

Це можуть використати деякі країни ЄС як аргумент, щоб відкласти безвізовий режим.

Державі треба довести, що забезпечує їхні соціальні потреби, щоб у них не було законних підстав претендувати на статус біженців у ЄС.

Без віз в 2016 році?

Експерти вважають, що керівництво країни швидше покладалось на політичне рішення ЄС дати безвізовий режим, заплющивши очі на технічні прогалини.

Українські експерти допускають, що їздити до ЄС без віз українці зможуть не раніше 2016 року

Молдова отримала безвізовий режим з ЄС навесні 2014 року

"А ЄС не хоче цього робити, адже це буде прецедент для інших країн – за нами йдуть Туреччина та Грузія. Якщо нам дадуть пільги, то й вони проситимуть", - вважає Олександр Сушко.

"ЄС міг би поступитись багатьма технічними моментами і ухвалити політичне рішення, але масив недовиконаних зобов’язань вже занадто великий", - вважає пан Солодкий, додаючи, що ще є невеликий шанс, що президент на політичному рівні домовиться про скасування віз у травні.

Але більш тверезий прогноз – українці зможуть їздити до ЄС без віз не раніше 2016 року.

Логіка проста – з нинішніми темпами для виконання зобов’язань Україні потрібно ще півроку, а наступна місія моніторингу ЄС, швидше за все, приїде восени.

"Якщо на той момент всі перешкоди усунуть, то можливий позитивний висновок і ухвалення рішення про запровадження безвізового режиму в кінці року. Початок дії безвізового режиму варто чекати не раніше весни 2016 року", - резюмував Олександр Сушко.

Він радить політикам не бути "заручниками календаря", а виконувати взяті зобов’язання.

За словами Сергія Солодкого, європейські чиновники зараз шукають формулу, як на ризькому саміті все-таки дати позитивний політичний сигнал щодо майбутньої лібералізації.

"Якщо основні питання виправити до травня, то на рівні політичних заяв на саміті ми почуємо позитивні далекосяжні заяви", - додав Олександр Сушко.



Переглядів: 4056
Поширень: 0