З наступного навчального року студенти матимуть право самостійно обирати 25% дисциплін від обсягу професійної та практичної підготовки.

Відповідний наказ підписав міністр освіти і науки Іван Вакарчук.

Тепер нормативні дисципліни, затверджені МОН, становитимуть 50%. Ще 25% як обов’язкові встановлює навчальний заклад. Інші 25% обирає студент зі списку, який також пропонує навчальний заклад.

"Це справді повага до автономії ВНЗ і права вибору студента. Відтепер і керівництво, і вчені ради навчальних закладів, і особисто студенти відповідальні за якісну підготовку фахівця. Таким чином, ми продовжуємо реформи у напрямку "вільної траєкторії", тепер уже на етапі вивчення фундаментальних дисциплін та професійно-практичної підготовки студентів", – заявив Вакарчук.

Положення наказу вводяться у дію з 2010/2011 навчального року.

Наказом також запроваджується державний іспит з української мови за професійним спрямуванням та державний іспит з однієї або декількох базових дисциплін, або випускна кваліфікаційна робота бакалавра, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання для окремих галузей освіти.

Раніше Міністерство освіти і науки України дозволило студентам здобувати одночасно другу вищу освіту. Зокрема студенти першого та другого курсів зможуть крім основної вищої освіти навчатися на "бакалавра" з культурних, гуманітарних чи соціально-політичних наук.


Переглядів: 2287
Поширень: 0