Щоправда, роблять це неофіційно, бо у законі про заборону розпивання пива у громадських місцях - це не прописано. Такі дії міліції - юристи називають порушенням прав громадян.

"Це не пиво", "п\'ю в пакеті" або просто "не знав про новий закон" - це стандартний набір відповідей громадян на запитання патруля. Та міліціонери невблаганні - пиво, кажуть, не можна пити ані з пакета, ані без нього. Проте запевняють - порушники на перший раз відбуваються попередженням - або усним, або письмовим.

Антон: "Стовпчик такий: профіль, фас... Все, як має бути у справжнього злочинця, який щось вкоїв, щось вкрав, когось вбив..."

Киянин Антон у лояльність міліціонерів не вірить. За перше ж порушення з пивом його разом із друзями доправили у райвідділ. Склали протокол та ще й сфотографували "на пам\'ять".

Антон: "Я запитав - на якій підставі мене мають фотографувати, бо я вважаю цю процедуру достатньо принизливою... Мені пояснили, що фотографують усіх затриманих на підставіі усного розпорядження керівника районного відділку".

Протоколи складати можуть, а от фотографувати або брати відбитки пальців за таке порушення не мають права - пояснюють юристи. Тож порушники мають законне право відмовлятися.

У міліції визнають - пивних порушників таки фотографують. Проте лише злісних.

Ігор Коновал, заступник командира патрульної служби: "Якщо раніше він вже затримувався за розпиття пива, або появу в громадському місці у п\'яному вигляді , первий і другий раз - на третій раз вже діставляється у відділ. Ну, приблизно два протокола складаєм на місці, і до восьми чоловік маємо затримати і доставити у райвідділ".

За три місяці від початку антипивної кампанії міліціонери склали понад тридцять тисяч протоколів. Скількох відвезли у відділок та сфотографували - правоохоронці не уточнюють.


Переглядів: 2885
Поширень: 0