Верховна рада 3 червня прийняла у першому читанні запропонований президентом Віктором Януковичем законопроект "Про основи внутрішньої та зовнішньої політики", що передбачає відмову України від вступу в НАТО.

За відповідний документ проголосували 253 народних депутати, зокрема 171 від Партії регіонів, 23 від БЮТ, 10 - НУ-НС, 27 – від Компартії, 19 – Блоку Литвина та 3 позафракційних депутати.

Документ у парламенті представив прем’єр-міністр Микола Азаров.

В зовнішньополітичному блоці закону на першому місці вказано європейську інтеграцію України, на другому - стратегічне партнерство з Росією. Водночас, закон декларує відмову України від курсу на вступ у НАТО, хоча й не виключає співпраці з Північноатлантичним альянсом.

Крім того, в законі зазначено, що стратегічні стосунки зі Сполученими Штатами Америки "були і залишаються важливим напрямом нашої зовнішньополітичної позиції". Принциповим для України також визначено поглиблення стосунків з країнами, які затверджуються, як нові світові центри росту.

У внутрішній політиці закон декларує верховенство права, забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, повагу до гідності кожної особи.

Документ обіцяє забезпечити рівність усіх суб\'єктів права власності перед законом, захист конкуренції в сфері економічної діяльності, забезпечення сталого розвитку економіки на ринкових засадах та її соціальної спрямованості.

Крім того, закон декларує забезпечення балансу загальнодержавних, регіональних та місцевих інтересів, свободу, соціальну справедливість, участь громадян в управлінні державними і суспільними справами тощо.


Переглядів: 1995
Поширень: 0