Вже з 1 січня 2011 року може бути припинено постачання газу на підприємства, а з 1 жовтня - в приватні будинки, необладнані системами обліку, пише газета Коммерсантъ-Украина в статті Кабмін зводить лічильники.

Іншим споживачам облгази встановлять лічильники протягом семи років, що має скоротити споживання газу. Експерти побоюються, що буде закуплено найдешевші прилади, що працюють із великою похибкою.

Верховна рада вчора оприлюднила урядовий законопроект # 7024 про комерційний облік спожитого в Україні природного газу. Документ зобов\'яже підприємців встановити за свій рахунок лічильники до 1 січня 2011 року, а обл-і міськгази за рахунок бюджетних та власних ресурсів до 1 жовтня 2011 - забезпечити системами обліку громадян, які використовують газ для опалення житла, зазначає газета.

Без наявності лічильника споживання газу після закінчення цих термінів заборонять.

Як пише КоммерсантЪ, виконати вимоги буде нескладно. За даними Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), на 1 березня лічильниками вже оснащено 97,5% будинків, що опалюються газом. Закупівля та встановлення їх для кожного з решти 2,5% будинків обійдеться, за розрахунками комісії, в 918 грн (без ПДВ). Майже всі підприємства також ведуть облік газу, говорить голова правління Вінницяоблгазу Ігор Марчак. "Майже всі компанії області та бюджетні установи оснащено лічильниками. Але їх необхідно встановити в квартирах і приватних будинках", - говорить він. "За три роки ми домоглися того, що майже всі підприємства встановили лічильники. Їх також оснащено у 78% квартир і будинків", - зазначає голова правління Львівоблгаз Любомир Голубовський.

Максимальні проектні терміни встановлення лічильників для населення, що використовує газ для підігріву води та приготування їжі, - 2016 і 2018 роки відповідно. Це обґрунтовано тим, що зараз без лічильників газом для приготування їжі користуються 81,5% споживачів, а для підігріву води - 74,7%. 40% споживачів (5,28 млн) використовують 20% всього природного газу, що поставляється населенню.


Переглядів: 2856
Поширень: 0