За це рішення проголосувало 252 депутати, зокрема, 175 "регіоналів", 4 БЮТівці, 5 НУНСівців, 27 комуністів, 20 депутатів з Блоку Литвина і 21 позафракційний.

Згідно з ухваленим законом, зокрема, вносяться зміни у порядок призначення і звільнення керівників силових структур.

Так, генпрокурор призначається на посаду за згодою Верховної Ради та звільняється з посади президентом (у попередній редакції - звільняється президентом за згодою парламенту).

Служба безпеки України підпорядкована президенту (у попередній редакції - президенту і підконтрольна Верховній Раді).

Голова СБУ призначається на посаду та звільняється з посади президентом (у попередній редакції - призначається Верховною Радою за поданням президента).

В одному з пунктів виключається також контроль Верховної Ради за діяльністю Служби безпеки України. У новому законі записано лише, що голова СБУ щорічно подає Верховній Раді звіт про діяльність Служби безпеки.

Крім того, Кабмін позбавляється повноважень при призначенні голів держадміністрацій. Тепер президент призначає їх одноосібно, а не за поданням Кабміну.

Як відомо, влада заявляла, що новий закон про Кабмін буде ухвалено для приведення у відповідність до рішення КС про скасування політреформи діяльність гілок влади.

Водночас в опозиції заявляють, що новий проект закону про Кабмін суттєво звужує повноваження парламенту навіть у порівнянні з тим, як було до політичної реформи.

Зокрема, НУНСівець Анатолій Гриценко під час обговорення заявив, що з ухваленням нового закону про Кабмін відбувається обмеження повноважень уряду, Верховна Рада втрачає контроль за силовими структурами, за бюджетом, а президенту надаються повноваження, "про які Кучма і не мріяв".

"Пан Лавринович сказав, що законопроект приводить у відповідність до рішення КС. Це неправда. До цього законопроекту включено десятки інших положень, які жодним чином не випливають з рішення КС. І зміст цих положень - концентрація влади в руках особисто президента, позбавлення парламентського контролю за діяльністю силових структур, за бюджетним процесом", - сказав він.


Переглядів: 2294
Поширень: 0