Експерти песимістично оцінюють підсумки року, що минає, повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ілько імені Кучеріва Ірина Бекешкіна.

"Україні не котиться, а вже скотилася в авторитаризм, і головне питання, яке залишається відкритим на наступний рік - чи залишиться цей авторитаризм м\'якого типу або це буде авторитаризм типу диктатури", - заявила Бекешкіна, коментуючи результати експертного опитування, проведеного Фондом з 15 по 23 грудня. Всього було опитано 45 експертів.

За її словами, експерти дали вкрай негативну оцінку основним індикаторам стану розвитку країни в 2010 році. Так, за 10-бальною шкалою найнижчу оцінку отримав показник дотримання законності - 1,6. При цьому в березні 2005 року він був на рівні 4,9, березні 2007 року - 2,5, червні 2010 року - 2,1.

Також експерти дуже низько оцінили рівень свободи підприємництва (2,8), демократії (2,9), економічну ситуацію (3,0), свободи слова (3,1).

У той же час експерти відзначили дуже високий рівень корупції (8,4).

Найбільш важливими тенденціями на думку експертів були монополізація влади президентом Януковичем і Партією регіонів, згортання демократії, обмеження прав і свобод громадян, орієнтація українського політичного керівництва на Росію.

Крім того, експерти відзначили специфічні методи проведення реформ без врахування думки громадськості, відмова від мети членства в НАТО і уповільнення інтеграції в ЄС.

Серед найбільш важливих подій 2010 року експерти назвали 12 негативних і лише 3 позитивних. Зокрема, головними негативними подіями року, що минає на думку експертів є підписання харківських угод про Чорноморський флот і ціни на газ між Україною і Російською Федерацією, скасування політреформи 2004 року, а також президентські і місцеві вибори.

Серед позитивних подій названі отримання Україною плану дій щодо встановлення безвізового режиму з країнами ЄС, збереження права на проведення Євро-2012.

Згідно з прогнозами експертів, в 2011 році в Україні продовжиться концентрація влади, зростання протестних настроїв населення, переслідування представників опозиції, обмеження основних прав і свобод, згортання демократії.

Також експерти прогнозують зниження загального рівня життя населення, погіршення економічного стану найманих працівників і малого бізнесу, продовження росту цін на продукти та послуги, а також поліпшення умов для великого бізнесу.

"Я не пам\'ятаю року, щоб експертні показники були такими пригніченими", - підкреслила Бекешкіна.


Переглядів: 2116
Поширень: 0