У цей день християни згадують Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, з якого почалося Його служіння людству. Слово "хрещу" дослівно в перекладі з грецького означає "занурюю у воду". Хрестив Христа пророк Іван, відразу впізнавши в Ньому Спасителя, очікуваного єврейським народом.

За переказами, коли Ісус вийшов з води, на Нього у вигляді голуба зійшов Святий Дух, а голос з небес свідчив про Нього як про Сина Божого. Звідси і друга назва свята - Богоявлення, оскільки, переконані віруючі, саме так людям з\'явився Бог у трьох особах: Отця, який говорив з небес, Сина-Христа і Святого Духа у вигляді голуба.

Перші згадки про свято відносяться до початку III століття, щоправда, тоді свято відзначалося разом з Різдвом. Розділили ці свята лише до кінця IV століття. У перші століття в свято Богоявлення християнська громада поповнювалася новими членами, які приймали хрещення в цей день.

Передує святу водохресний святвечір, коли віруючі постом і молитвою готують себе до майбутнього торжества. Християни вірять, що вночі вода у всіх водоймах Землі стає святою і наповнюється чудовими цілющими властивостями. Водохресною водою лікуються у разі хвороби, кроплять житло, причому, за словами віруючих, освячена вода може зберігатися роками, залишаючись свіжою.


Переглядів: 2335
Поширень: 0