За розрахунками вчених, це може статися вже до кінця поточного року. Мешканці Землі можуть стати свідками наймасштабнішого космічного видовища за весь час існування нашої планети. За прогнозами вчених, зірка Бетельгейзе може у будь-який момент вибухнути, перетворившись на наднову.

Бетельгейзе - зірка із сузір\'я Оріона, віддалена від Сонячної системи на 640 світлових років. Згідно з даними астрономів, життєвий цикл цієї зірки закінчується, і вона вже перебуває на стадії червоного надгіганта. А це означає, що лише один крок відокремлює Бетельгейзе від вибуху і перетворення на наднову зірку.

За розрахунками Бреда Картера, фізика з австралійського Університету Південного Квінсленда, цей вибух може статися ще до кінця 2011 року або "в будь-який момент протягом найближчого мільйона років".

Якщо прогнози Картера здійсняться, вибух наднової забезпечить мешканцям Землі найбільше світлове шоу в історії. Здасться, що спалахнуло "друге Сонце" - такою яскравою і величезною буде вогняна куля, і протягом приблизно двох тижнів ніч буде такою ж світлою, як день, а вдень у небі будуть сяяти два сонця одночасно.

На думку прихильників кінця світу в 2012 році, потенційний вибух Бетельгейзе органічно вписується в їхню теорію, оскільки адепти окультних знань пов\'язують цю зірку з дияволом.

Але науковці заспокоюють, що вибух наднової відбудеться занадто далеко, щоб заподіяти Землі які-небудь неприємності.


Переглядів: 2539
Поширень: 0