Міжнародний день рідної мови – день «підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності» проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що відбулася 26 жовтня –17 листопада 1999 року в Парижі. Відзначається щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.

В наш час українці не поспішають вивчати рідну мову, але гарним стимулом для навчнання є ЗНО, яке потребує відповідних знань, от і доводиться школярам писати твори - з української та зарубіжної літератури.

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, якими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.

Впродовж останнього року можливість навчання дітей українською мовою в Україні скоротилася, особливо це стосується східних областей. Зокрема, в Луганську батьки, захищаючи можливість для дітей вчитися українською, вдавалися до голодування.

Існування такої проблеми в ефірі «Радіо Свобода» визнав народний депутат від Партії регіонів, доктор філософських наук, професор Віталій Заблоцький. «Це теж є проблемою. Кажуть, у тому числі мої колеги, про необхідність збереження свободи вибору. Якщо такі випадки трапляються, то це теж обмеження свободи вибору, і необхідно категорично покласти край таким тенденціям, зберігати українську школу», – сказав депутат Верховної Ради Віталій Заблоцький.


Переглядів: 2787
Поширень: 0