Як повідомляється на сайті центру космічної погоди американського метеорологічного відомства NOAA, станом на вечір вівторка, 1березня, індекс Kp, що характеризує геомагнітну активність, вже досяг значення 6. У цій шкалі є 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреній, а рівні з 5 по 9 - магнітним бурям п\'яти класів.

"На Сонці близько трьох днів тому були дві маленькі корональні діри - зони з підвищеною швидкістю сонячного вітру і відкритим магнітним полем. Крім того, відбувалися викиди сонячної плазми. Саме вони і долетіли зараз до земної магнітосфери", - пояснив керівник Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль Сергій Гайдаш.

За його словами, магнітну бурю з індексом Kp = 6 можна охарактеризувати як бурю помірної сили. Значних збурень магнітосфери найближчим часом не очікується, однак 3 березня може відбутися і сильніша буря.

З 2000 року на Землі сталося 12 магнітних бур вищого, п\'ятого рівня, які приводили до виходу з ладу енергосистем, відключень радіозв\'язку і полярних сяйв, що спостерігалися аж до екватора. Остання буря п\'ятого рівня сталася 11 вересня 2005 року. В останні роки Сонце перебуває у фазі рекордно довгого мінімуму активності і зараз сонячна активність повільно зростає.

Нагадаємо, напередодні глава Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль ім. Н. В. Пушкова Сергій Гайдаш заявив журналістам, що в наступні два весняні місяці, згідно з прогнозами, очікується посилення сонячної активності і зростання ймовірності магнітних бур.


Переглядів: 3127
Поширень: 0