Справа в тім, що, згідно з пп. 1.12 ст. 139 розділу ІІІ ПК, юрособам тепер заборонено відносити до витрат витрати на придбання товарів (робіт, послуг) і інших матеріальних і нематеріальних активів у фізосіб, що працюють на єдиному податку — відтепер вони зобов\'язані спочатку заплатити зі своїх грошей податок на прибуток (23%), а вже після цього перерахувати гроші "спрощенцеві".

Підприємству в такому випадку з підприємцями-спрощенцями працювати економічно недоцільно.

Наприклад, за словами керівника аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марії Колесник, багато супермаркетів уже стали менше працювати з фізособами, які у нас у країні здебільшого є постачальниками овочів і фруктів.

Офіційна позиція авторів ПК така: зміни зроблені для того, щоб юрособи не могли відмивати через "спрощенців" гроші з розрахункового рахунка. Також дуже часто підприємства оформляли своїх працівників приватними підприємцями на єдиному податку і, відповідно, заощаджували на прибутковому податку і відрахуваннях у соцфонди.

Заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Олександр Клименко називає такі цифри: "Сьогодні за спрощеною системою працюють 1,1 млн підприємців, 400 тисяч з них мали договірні відносини з юрособами. З них близько 170 тис. беруть участь у схемах мінімізації податків для юросіб: держава недоодержала в держбюджет близько 1 млрд грн. податку на доходи фізичних осіб і близько 2 млрд грн. соцвнесків".

Але, прикриваючи схему відходу від податків, автори ПК заразом позбавили роботи і ні в чому не винних 230 тис. підприємців, що надають послуги бізнесові, пише газета.

Ставка єдиного податку не змінилася — від 20 до 200 грн. на розсуд місцевої ради (з них 57% перерахоують на рахунки Пенсійного фонду України).

Однак оскільки мінімальна зарплата з 1 квітня 2011 року дорівнює 960 грн., то мінімальний розмір єдиного внеску за квітень складе 960 грн. х 34,7% = 333,12 грн.

Разом, підприємці заплатять від 353,12 грн. до 533,12 грн. (у залежності від ставки єдиного податку).

Єдиний соцвнесок сплачується не пізніше 20-го числа наступного місяця (наприклад, за квітень необхідно сплатити не пізніше 20 травня). А єдиний податок — наперед (за травень потрібно заплатити до 20 квітня).


Переглядів: 3167
Поширень: 0