Україна має намір встановити ввізну ціну на секонд-хенд. Про це оголосив заступник міністра економічного розвитку України Валерій П\'ятницький.

За словами урядовця, заборона на імпорт секонд-хенду суперечить принципам вільної торгівлі, яку Україна має намір вести з Євросоюзом, і єдиним способом захистити українських виробників одягу від уживаного іноземного ширвжитку є введення entry price (ввізних цін), як це робиться в ЄС при імпорті фруктів.

За даними Держкомпідприємництва, щорічно в Україну ввозиться по 2 кг секонд-хенду на людину, а його середня декларована вартість становила минулого року 0,4 дол./кг. Іншими словами, собівартість ношеної кимось за кордоном майки, сорочки або кофтини дорівнює 50–80 коп. (вага 150–250 г), джинсів - 1,9 грн (600 г), пуховика - 4,8 грн (1,5 кг), а їх роздрібні ціни в п\'ять-десять разів вищі.

«Мільярдний (у гривнях) оборот цього ринку й така висока норма прибутку, якої немає в жодного легального бізнесу в країні, - ось що насправді давно не дає спокою уряду», - пояснила голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості Валентина Ізовіт.

Нагадаємо, у вересні минулого року Держкомпідприємництва спробував повністю заборонити ввезення секонд-хенду. Але у Верховній раді законопроект не дійшов до голосування через численні мітинги.

Зараз Кабмін пішов обхідним шляхом, і, судячи з першої реакцієї Всеукраїнської асоціації дилерів одягу секонд-хенд, вони не протестуватимуть проти ввізних цін, вважаючи це меншим злом із усіх можливих. Отже малозабезпеченим українцям треба готуватися до підвищення цін на уживаний одяг.


Переглядів: 3646
Поширень: 0