У понеділок, 9 травня, набув чинності закон "Про доступ до публічної інформації".

Закон передбачає 5-денний термін відповіді на інформаційний запит або 48-годинний - у разі надзвичайної ситуації. Для забезпечення виконання закону необхідно створення підрозділів або відповідальних у різних установах державної влади.

Відповідно до закону, доступ до інформації про діяльність та рішення суб\'єктів владних повноважень має здійснюватися таким чином: оприлюднення інформації в ЗМІ та офіційних друкованих виданнях, надання інформації за запитами; розміщення на офіційному веб-сайті, надання інформації через інформаційні служби суб\'єктів владних повноважень.

Документ встановлює, що "обов\'язковому оприлюдненню суб\'єктами владних повноважень підлягають: інформація про діяльність суб\'єктів владних повноважень".

Закон передбачає контроль над забезпеченням доступу до публічної інформації, який має здійснюватися спеціальними органами, які визначають Верховна рада і президент Віктор Янукович. Відповідні органи вже створені.

Документ забороняє створення органів державної влади, установ, введення посад, на які покладаються повноваження щодо здійснення контролю за змістом інформації, поширюваної засобами масової інформації.

Також передбачено, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов\'язків, за критику, що здійснюється посадовою особою або групою осіб за попередньою змовою, тягнуть за собою відповідальність.

Закон також визначає принципи діяльності ЗМІ та порядок акредитації журналістів.

Нагадаємо, Рада прийняла закон про доступ до публічної інформації 13 січня. Президент Віктор Янукович підписав його 3 лютого.


Переглядів: 2214
Поширень: 0