Попіл ісландського вулкану Грімсвотн на наступному тижні може дістатися до низки європейських країн, повідомляють синоптики, які попередили про прогноз західних авіаперевізників.

Попередження засновано на прогнозі активності вулкана. Якщо виверження буде відбуватися в нинішньому темпі, до вівторка вулканічний попіл може досягти півночі Шотландії, а до четверга або до п\'ятниці попіл добереться до Франції, Іспанії, Великобританії.

У той же час геофізик Ісландського університету Магнус Тумі Гудмундссон повідомив, що вулканічна хмара не зараз не поширюється на інші регіони Європи завдяки слабкому вітру.

Дим від вулкана Грімсвотн на південно-сході Ісландії, який почав вивергатися в суботу, піднявся в неділю на висоту до 20 кілометрів. Раніше ісландські синоптики повідомляли, що вітер у неділю несе вулканічний попіл у бік Гренландії.

Як повідомлялося, управління цивільної авіації Ісландії в неділю оголосило про закриття головного міжнародного аеропорту в Ісландії "Кефлавік" на невизначений термін і всього повітряного простору над країною.

Трансатлантичні рейси до Ісландії перенаправляються в інші, неісландські аеропорти, повідомила представник авіаслужби Хьердіс Гудмундсдоттир.

Як зазначає ісландська газета Morgunbladid, нинішнє виверження Грімсвотна потужніше за попереднє, що сталося в 2004 році. Грімсвотн розташований в районі безлюдного льодовика Ватнайокулль.

Нагадаємо, найбільш масштабне виверження вулкана в Ісландії за останній час відбулося у квітні 2010 року. Тоді прокинувся вулкан Ейяфьятлайокудль, що обернулося паралічем європейської пасажирської авіації.

Виверження Ейяфьятлайокудля призвело до скасування в Європі між 15 і 21 квітня понад 100 тисяч авіарейсів. Авіакомпанії втратили тоді близько 2,2 мільярдів доларів, приватні особи - не менше 1,6 мільярдів доларів. 8,2 мільйона авіапасажирів втратили свої квитки.


Переглядів: 2437
Поширень: 0