Цьогоріч у Вінниці зросла кількість підприємств громадського харчування із 375 до 424. Проте, на близько 30% цих підприємств під час перевірки санітарно-епідеміологічною станцією було виявлено ряд порушень елементарних санітарних правил та норм. Зокрема, не своєчасно здійснюється вологе прибирання, посуд миють під проточною водою без використання миючих і дезінфікуючих засобів, не дотримуються правил товарного сусідства, коли сира та вже готова продукція зберігається в одному холодильнику поряд тощо. Про виявлені порушення у міських закладах громадського харчування та на підприємствах харчової промисловості доповів на засіданні виконкому заступник головного державного санітарного лікаря м. Вінниці Олександр Мельник.

На деяких підприємствах та закладах громадського харчування за перше півріччя було виявлено порушення, у порівнянні з якими відсутність вологого прибирання – майже не порушення. Зокрема, деякі підприємці самовільно розширювали асортимент у той час, коли у них були відсутні будь-які умови для приготування тих або інших страв. Крім того, заздалегідь готували салати, заправлені великою кількістю майонезу і, як наслідок, салати знаходились тривалий час при температурі повітря вище +25 °С. Також на вимогу працівників СЕС пред’явити документи, які засвідчують якість та безпеку на продукти харчування, які закуповуються на ринках (закупівельні акти, ветеринарні довідки) у закладах громадського харчування були відсутні. Ще одним, не менш грубим порушенням санітарно-гігієнічних норм був допуск до роботи персоналу без медичного огляду або із порушенням термінів його проходження.

За словами заступника головного державного санітарного лікаря м. Вінниці Олександра Мельника, за фактами виявлених порушень на об’єктах громадського харчування притягнуто до адміністративної відповідальності 114 осіб. Винесено 77 постанов про тимчасову заборону експлуатації підприємств до усунення порушень санітарних норм. «З урахуванням настання літнього періоду винесено 176 постанов по обмеженню асортименту продукції, в тому числі заборонено виготовлення та реалізацію фаршированої риби, заливних страв, салатів заправлених майонезом в літній період, також заборонено виготовлення кулінарних страв із дикоростучих грибів та продуктів їх переробки (консервованих, солених, маринованих), непромислового виробництва, придбаних у приватних осіб, - говорить Олександр Мельник. - Відсторонено від роботи за порушення термінів проходження медичних оглядів 36 осіб. Винесено 17 постанов про зняття з реалізації недоброякісної продукції»

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що міській СЕС слід об’єднати свої зусилля із департаментом економіки і інвестицій Вінницької міської ради, оскільки останній є відповідальним за впровадження міської програми «Якість по-вінницьки». «Ви повинні спільно скоординувати свої дії із департаментом економіки, аби продукти у вінницьких магазинах, закладах громадського харчування були дійсно якісними, - говорить очільник Вінниці. – Потрібно доводити до суб’єктів підприємницької діяльності ті рішення, які приймає міська рада та повідомляти про санкції, які накладатимуться на них у разі порушення цих вимог. Адже від того, наскільки відповідально підприємці відносяться до зберігання та реалізації продуктів харчування, залежить найважливіше – життя та здоров’я вінничан».


Переглядів: 5424
Поширень: 0