Якщо з вибором кавуна нам вже все зрозуміло, то чомусь з динями таке питання виникає не завжди. Як правильно вибирати кавун, читайте тут.

Зазвичай я вибираю диню по її зовнішньому вигляду, особливо не придивляючись і не обмацуючи. А варто було б.

Якщо вибравши не дуже правильні кавун, ви ризикуєте отримати його або в зеленому (і несолодкому) вигляді, або з вже перезрілим з ватною м\'якоттю, то з динею все трохи складніше. Тобто параметри вибору зовсім прості, а от наслідки неправильної дині на мій погляд гірше, ніж у кавуна.

Як правильно вибрати

  1. Запах. Хороша стигла диня пахне медом. Якщо ви не відчуваєте запаху взагалі, диня пахне тільки зеленню або запах вже неприємний, краще таку диню відкласти.
  2. Зовнішній вигляд. Диня має бути без порізів, вм\'ятин, тріщин, і плям. М\'якоть під плямами і вм\'ятинами може бути гіркою. Плюс солодка м\'якоть дині є прекрасним місцем для розмноження різних не дуже приємних бактерій. Ви ж не хочете заробити проблеми з шлунком?
  3. Звук. При поплескуванні по дині вона повинна видавати глухий звук.
  4. Пружність. Якщо натиснути на шкірку пальцями, диня повинна трохи пружинити. Якщо вона тверда, значить все ще зелена. Якщо навпаки пальці провалюються, значить диня перезріла і скоро зіпсується. Плюс до всього вона може виявитися гіркою біля шкурки.

З чим не варто комбінувати

  1. Молочні та кисломолочні продукти.
  2. Алкоголь.
  3. Холодна вода.

Вживаючи диню разом з перерахованими вище продуктами, ви ризикуєте прочитати в туалеті всю накопичену літературу. Так як диня - досить важкий продукт, краще насолоджуватися нею в проміжках між основними прийомами їжі. На зовсім голодний шлунок або відразу після їжі її краще не їсти.

Вживання дині не рекомендується людям із загостренням виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, людям з цукровим діабетом. Не бажано вживати її в їжу годуючим матерям.

Ні в якому разі не купуйте диню з прилавків вздовж дороги (тим більше поруч із жвавою трасою), розрізану диню (ви ж не знаєте, як давно вона знаходиться в такому вигляді). Не пробуйте з ножа диню на ринку, так як уже згадувалося вище, її м\'якоть є прекрасним середовищем для проживання і розмноження різних бактерій. Уявіть собі, скільки їх накопичилося на ножі продавця.

На захист дині хочу сказати, що вона багата залізом, калієм, магнієм, кальцієм, вітамінами групи Р і С. Це дуже смачна профілактика атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові, є непоганим заспокійливим засобом і добре втамовує спрагу.
 


Переглядів: 13591
Поширень: 0