Якщо з вибором кавуна нам вже все зрозуміло, то чомусь з динями таке питання виникає не завжди. Як правильно вибирати кавун, читайте тут.
Зазвичай я вибираю диню по її зовнішньому вигляду, особливо не придивляючись і не обмацуючи. А варто було б.
Якщо вибравши не дуже правильні кавун, ви ризикуєте отримати його або в зеленому (і несолодкому) вигляді, або з вже перезрілим з ватною м\'якоттю, то з динею все трохи складніше. Тобто параметри вибору зовсім прості, а от наслідки неправильної дині на мій погляд гірше, ніж у кавуна.
Як правильно вибрати
- Запах. Хороша стигла диня пахне медом. Якщо ви не відчуваєте запаху взагалі, диня пахне тільки зеленню або запах вже неприємний, краще таку диню відкласти.
- Зовнішній вигляд. Диня має бути без порізів, вм\'ятин, тріщин, і плям. М\'якоть під плямами і вм\'ятинами може бути гіркою. Плюс солодка м\'якоть дині є прекрасним місцем для розмноження різних не дуже приємних бактерій. Ви ж не хочете заробити проблеми з шлунком?
- Звук. При поплескуванні по дині вона повинна видавати глухий звук.
- Пружність. Якщо натиснути на шкірку пальцями, диня повинна трохи пружинити. Якщо вона тверда, значить все ще зелена. Якщо навпаки пальці провалюються, значить диня перезріла і скоро зіпсується. Плюс до всього вона може виявитися гіркою біля шкурки.
З чим не варто комбінувати
- Молочні та кисломолочні продукти.
- Алкоголь.
- Холодна вода.
Вживаючи диню разом з перерахованими вище продуктами, ви ризикуєте прочитати в туалеті всю накопичену літературу. Так як диня - досить важкий продукт, краще насолоджуватися нею в проміжках між основними прийомами їжі. На зовсім голодний шлунок або відразу після їжі її краще не їсти.
Вживання дині не рекомендується людям із загостренням виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, людям з цукровим діабетом. Не бажано вживати її в їжу годуючим матерям.
Ні в якому разі не купуйте диню з прилавків вздовж дороги (тим більше поруч із жвавою трасою), розрізану диню (ви ж не знаєте, як давно вона знаходиться в такому вигляді). Не пробуйте з ножа диню на ринку, так як уже згадувалося вище, її м\'якоть є прекрасним середовищем для проживання і розмноження різних бактерій. Уявіть собі, скільки їх накопичилося на ножі продавця.
На захист дині хочу сказати, що вона багата залізом, калієм, магнієм, кальцієм, вітамінами групи Р і С. Це дуже смачна профілактика атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові, є непоганим заспокійливим засобом і добре втамовує спрагу.