А оскільки той, хто багато платить, повинен знати, як заощаджувати, ми вирішили підрахувати всі показники комунальних служб, щоб вишукати можливість платити менше й при цьому ні в чому собі не відмовляти. Ось кілька способів заощадити на комунальних послугах:

Економимо на лампах, прасках та холодильниках


Замінивши усі лампочки розжарювання на енергозберігаючі люмінесцентні, можна вже перший же місяць зекономити 30-50 гривень. Економія вражаюча - 50-80%, причому такі лампи надійніші за звичайні. Обійдеться це задоволення у 11-24 грн. за одну лампу нашого виробника, імпортні - у півтора-два рази дорожче. Але витрати окупляться за 3-6 місяців. Щоб дійсно ощадливо витрачатися на електроенергію, необхідно навчитися рахувати кіловати, час і гроші.
Скажімо, електроплита із трубчастими нагрівальними елементами на корисну роботу витрачає 70% споживаної енергії, а плита зі штампованою сталевою конфоркою - усього 55%, інша енергія йде на нагрівання.
Якщо дно каструлі дорівнює діаметру конфорки, то плита не буде працювати вхолосту. Ще ефективніше витрачає енергію вбудована техніка, де плита і духова шафа працюють незалежно одна від одної. Заощаджувати енергію під час готування їжі також вигідно за допомогою скороварок, крім того, це корисно для здоров\'я.
У кого газова плита, тому, наприклад, непотрібен електрочайник. Зазвичай, у таких чайників велика потужність - 2000 Ват, це дорівнює одночасно увімкненим в електромережу двом-трьом праскам. До речі, щоб не намотувати кіловати чайником, краще гріти стільки води, скільки необхідно на даний момент. І обов\'язково видаляти накип, який, як не дивно, споживає значну частину електроенергії на власне нагрівання.
Праски теж техніка ненажерлива, особливо радянські, які не мають терморегуляторів, вимикачів на ручці та функції відключення при досягненні заданої температури.
Гарний спосіб економії на електроенергії - купувати побутову техніку класу А або В. У цьому випадку не потрібно стояти із секундоміром у руках, засікаючи скільки часу ви заглядаєте у морозилку, проводячи археологічні розкопки їстівного у вічній мерзлоті. Адже якщо температура в камері піде нагору, компресор негайно почне її знижувати, на всю свою електричну потужність.
Звичайно, ціну перших букв алфавіту врахували у вартості пилососа, чайника, холодильника, пральної машини, плити, але зате дорогий електроприлад здатний працювати в ощадливому режимі. Нехай і більше його потужність, але впорається із завданням він значно скоріше, з\'ївши при цьому все-таки менше електроенергії, чим більш дешевий і менш потужний прилад. Особливо це важливо взимку, коли у квартирі вмикають калорифер. Загалом, холодильник, пральна машина й електроплита класу А споживає на 25-30% менше електроенергії, ніж їхні "брати" іншого класу. А це додатково зекономлені 50-70 гривень на місяць.

Сам собі теплоенерго

Вигідно заощаджувати, замінивши вікна на склопакети, утепливши вхідні двері, підлогу, стіни. Зробити по можливості "енергозберігаючий" ремонт. Або хоча б на зиму утеплити вікна й двері, через які втрачається до 40% тепла. Неутеплені балконні двері, наприклад, дорівнюють дірі в стіні діаметром 20 сантиметрів.
За теплом у квартирі доведеться стежити винятково вам - підвищення температури на 1°С дає додаткову витрату 3-5% електроенергії. А на тепло батарей центалізованого опалення нарікати, як відомо, не доводиться. Адже вести облік централізованого опалення квадратних метрів - місія нездійсненна. Теоретично можна встановити лічильники тепла на батареї, але на практиці їх ніхто не зареєструє, а норми температур і відповідно величину оплати тепла ніхто ще не встановлював. Тому якісним у грошовому вимірі вирішенням цієї проблеми є встановлення індивідуального опалення. Хоча, влада неохоче йде на видачу дозволів на встановлення індивідуального опалення, особливо газового, все ж таки таке нововведення дає значну економію коштів й окупиться за 4-5 років. І це незважаючи на те, що його вартість 7-10 тис. грн. (для системи електроопалення), 13-15 тис. грн. (опалення газовим котлом). Але індивідуальне опалення взимку, приміром квартири у 70 кв. м коштуватиме його власнику 50-80 гривень (для газового котла) та 100-120 гривень (для електричного котла).
Тому, хто це не зробив, доведеться цілий рік платити 5-7 гривень за кожний квадратний метр помешкання за опалення. Скажімо, мешканцям квартири площею 70 кв. м за опалення доведеться викласти щомісяця від 350 до 420 гривень. І це при тому, що газ для теплокомунальних підприємств у наступному році не буде дорожчати.

Водні процедури

Якщо поставите лічильники на гарячу й холодну воду, позбавите себе від необхідності платити за сусіда, у якого великі борги по квартплаті. Та й на власному досвіді неважко переконатися, що троє дорослих людей, що не уявляють собі життя без ранкового контрастного душу, не здатні витратити за місяць одну людинонорму, виведену по калькуляції водоканалом.
Родина із трьох і навіть чотирьох чоловік на водні процедури й прання витрачає на місяць близько 3-6 кубометрів гарячої й холодної води. Причому, помітьте, на одну людину! Але завдяки лічильникам тільки на воді вдасться заощадити мінімум 50-80 гривень, оскільки чиновники чомусь поважають воду більше, ніж вона витрачається в реальності. Окупить себе цей облік уже наприкінці першого півріччя.
Підрахунки фахівців та й власні експерименти довели, що під час чищення зубів при відкритому крані витікає мінімум 4 літри зранку і стільки ж увечері (помножити на кожного члена родини). Навіть в Асоціації стоматологів підтвердять, що 200-250 грамів води температури літнього дощу досить для однієї процедури.
На місяць 15 л проти 180 л, так ще помножте на кількість мешканців у квартирі. Відчуйте різницю в 43 копійки тільки на процедурі чищення зубів одного члена родини! А якщо навчитися по-європейські мити руки й посуд... Головне - придбати пробку для раковини за 10 гривень або пробку-автомат - 100-150 гривень.
За допомогою такої маленької штучки можна перемити весь наявний у будинку посуд в 1-3 літрах теплої води, умити лице та руки в 1,5 літрах замість того, щоб витрачати не менше 5 літрів на одну тарілку. А це заощадить вам не менш 30 гривень на місяць.

Підрахувавши всі ці маленькі дрібнички, які може впровадити майже кожна родина, вийшло, що щомісяця на комунальних розрахунках можна заощаджувати 100-150 гривень у теплу пору року та 450-500 гривень - взимку. Ці кошти аж ніяк не будуть зайвими для кожної родини і дозволять за рік, приміром скопити на одну недільну путівку на відпочинок у Єгипет або Туреччину. Отже, застосовувати принципи економії чи ні - вирішувати вам. Але не враховувати таку можливість у поки що не дуже заможній країні ми не маємо права.


Переглядів: 5590
Поширень: 0