В зв’язку із поетапним запровадженням деяких норм Податкового кодексу, у продавців – платників податку з 1 липня 2011 року виникла необхідність реєстрації податкових накладних розміром понад 100 тисяч гривень у Єдиному реєстрі. Утім, як свідчить аналіз, проведений податківцями, деякі продавці проігнорували ці вимоги Податкового кодексу. Відтак, чимала кількість сумлінних покупців Вінниччини, які звернулись до податкових органів за отриманням податкового кредиту, дізнались про відсутність відповідної реєстрації податкових накладних. В результаті за наслідками червня, були змушені переплатити більш як півмільйона гривень. Через відсутність податкових накладних у Єдиному реєстрі майже 600 тис грн. донараховано до сплати за наслідками липня поточного року. Тож, як бачимо, у цій ситуації постраждали не винуватці, а їх, можливо і повністю законослухняні, контрагенти.

Ситуація може стати ще більш критичною. Адже законодавець збільшив термін для процедури реєстрації податкової накладної. Якщо раніше продавець був зобов’язаний видавати її лише після фіксації у Реєстрі, то з 6 серпня реєстрація можлива впродовж 20 днів з моменту виписки ПДВ- накладної.

Щоб уникнути неприємних моментів у подальшому, фахівці ДПА у Вінницькій області радять покупцям самостійно перевірити свого контрагента. Для цього, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, рекомендують подати в електронному вигляді запит до податкового органу та очікувати на відповідь. Вона буде надіслана покупцеві у вигляді витягу з Єдиного реєстру, не пізніше операційного дня, що настає за днем надходження запиту.

А от платникам податку на додану вартість – продавцям товарів, робіт чи послуг хочемо ще раз нагадати: виписуючи податкову накладну, не забувайте про необхідність її реєстрації в Єдиному реєстрі., адже завтра ви можете опинитися на місці покупця і через „нерадивість” контрагента будете змушені сплатити до бюджету чималу суму надлишкових коштів. Отож, вже сьогодні станьте прикладом чесності, свідомості та справжнього партнерства.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 2985
Поширень: 0