У цей день незаміжні жінки моляться про дарування добрих наречених, а також Андрія Первозванного в цей день просять про зцілення душевних хвороб.

З грецької ім\'я Андрій перекладається як "мужній, чоловік".

У ніч на 13 грудня незаміжні жінки ворожать на майбутніх наречених, кладучи під подушку шматок хліба і вимовляючи слова: "Суджений-ряджений, приходь до мене їсти". Хто присниться в цю ніч, той і стане майбутнім чоловіком.

Якщо чоловік у цю ніч прийде у сні і в Святки, то ворожіння буде вірним. Однак до і після ворожіння потрібно мовчати до тих пір, поки не настане ранок.

Також в цей день необхідно, щоб всі близькі родичі були ситі.

Історія:

Святий апостол Андрій Первозванний, один з дванадцяти апостолів, був рибалкою з міста Віфсаїди. Він першим пішов за Господом Ісусом Христом, а також був першим з апостолів, який, привів до Христа свого брата Симона, майбутнього апостола Петра. Звідси і пішла його ім\'я Первозванний.

C юних років Святий Андрій відрізнявся молитовною спрямованістю до Бога і став учнем Святого пророка Іоанна Хрестителя.

Після Вознесіння Христового, свідком якого був Святий апостол Андрій, він повернувся в Єрусалим. Тут у День П\'ятидесятниці, разом з іншими апостолами і Пресвятою Богородицею він отримав, як і всі апостоли, дари зцілення, пророцтва, а також можливості спілкування на різних мовах.

Потім, між апостолами розділили країни, в яких вони будуть звертати варварів і язичників до Христа. Він проповідував віру Христа по берегах Чорного моря, пройшов Понт, Віфінію, Іверія. За переказами, він і доходив до Києва.

Він заснував християнську Церкву в місті Візантії - майбутньому Константинополі. Прийнявши віру з Візантії російська Церква також вважає його своїм засновником.

Повернувшись після апостольських мандрівок до Греції, апостол Андрій піддався гонінням і був засуджений на хресну страту. За переказами, він відмовився прийняти смерть на такому ж хресті, на якому страждав Ісус Христос, і зажадав розп\'яття на хресті косому. З тих пір косою хрест називається Андріївським.


Переглядів: 5074
Поширень: 0