Погана екологія, бідненький раціон харчування, наслідки Чорнобилю, генетичні "поламки" ставлять палиці у колеса і молоді, і старшому поколінню. Як врятуватися від хронічних хвороб та поганого самопочуття? Хтось починає пити "травки" за бабусиними рецептами, хтось вживає купу ліків, адже, їх так гарно рекламують по телеку, а хтось щільно присідає на БАДи.

Харчові добавки рекламують і продають як ліки

Вінничанка М. уже багато років страждає на розсіяний склероз. Ще 15 років тому, в Західній Європі цей діагноз був ідентичним смертному вироку. Розсіяний склероз має дуже важкі прояви - через порушення імунної системи організм фактично починає боротися проти власної нервової тканини. Пані М. виявилася сильною особистістю: не здавала позицій підступній хворобі, продовжувала працювати. Жінка завжди розуміла, що хвороби навряд чи вдасться позбутися, але боротися за кращу якість життя варто. Вона неодноразово зверталася до різноманітних клінік та центрів, консультувалася у світил медицини, перепробувала різні методики лікування. В тому числі - і біологічні харчові добавки...
В одному із довготривалих телевізійних рекламних блоків пані М. побачила рекламу одного зі столичних медичних центрів. Голос за кадром барвисто розповідав про те, що тамтешні фахівці за допомогою найсучасніших ліків здатні допомогти хворим на РС. Звісно, про повне одужання не йшлося, але про покращення якості життя таких хворих говорили багато та переконливо.
Жінка одразу зателефонувала за номером, вказаним на екрані. На іншому кінці проводу представилися дипломованим лікарем і почали розпитувати, скільки триває хвороба, де та коли пацієнтка лікувалася... Лікарка навіть похвалила пацієнтку за те, що вона розповідає про свою хворобу, як справжній медик. Хворій запропонували приїхати до центру, зробити купу аналізів та отримати призначення лікарів. Причому, за спеціальними ліками не треба стяти у черзі в аптеці чи замовляти їх за кордоном - у центрі вона отримає все: від консультації та призначень, до самих ліків. Правда, лікарка одразу повідомила, що препарати коштують чимало. А пацієнтка, в свою чергу, зауважила, якщо мова йде про так звані БАДи, вона не хоче їх вживати. Мовляв, колись пробувала - не допомагає, навіщо ж викидати гроші на вітер. Але "фахівець" запевнила, що в арсеналі центру - високоякісні медикаменти виробництва Канади. Домовилися, що ліки доставлять пацієнтці додому кур\'єрською службою. Коштувало це все... 2650 гривень. Справді, кур\'єр приїхав до Вінниці наступного дня та передав пані М. досить велику пляшку із рідиною під назвою "АЛЬВЕО" та на додачу (у подарунок від фірми)- ще один препарат. Жодних супровідних документів, ніякої герметичної упаковки чи анотацій... Лише накладна на суму 2650 гривень та мірний стаканчик для "АЛЬВЕО". Цікаво, що лікарка по телефону рекомендували вживати по 17 крапель препарату вранці та ввечері, навіщо ж мірний стаканчик із позначками у мілілітрах?

Кур\'єр пішов, а жінка запідозрила щось недобре. Почала уважно роздивлятися написи на пляшках - в очі одразу кинулося "біологічно активна харчова добавка". Хвора знову зателефонувала до центру. Не будемо вдаватися у подробиці, але „фахівець" шаиденько викрутилася із ситуації, запропонувавши придбати ще один препарат за... 3200 гривень. Переговори тривали декілька днів, від розмаїття препаратів та розмірів цін вже паморочилося в голові. Проте, пацієнтка піддалася на умовляння та придбала препарат із назвою "Трансфер фактор". І знову назва на пляшечці - "біологічна харчова добавка". У жінки терпець урвався, вона почала вимагати повернення грошей. Епопея з телефонними дзвінками тривали майже два місяці. Жінці пропонували писати листа на ім\'я директора центру із проханням повернути гроші внаслідок того, що їй не підійшло (!) лікування. Казали, що цей конкретний випадок розгляне спеціальна комісія і таке інше. А фіналом став останній дзвінок із центру: чоловічий голос заявив, що ніхто нікому нічого повертати не буде. Мовляв, спробуйте довести.

Пані М. написала заяву до райвідділу міліції ще на початку серпня. Її справа майже три місяці чекала на відправку до Києва, наразі ж перебуває на розгляді в одному із райвідділів столиці. А невдовзі хвора вінничанка дізналася, що препарат, який обійшовся їй у кругленьку суму (біодобавка на основі молозива) коштує насправді 150 гривень. Подумаєш, зайвий нулик домалювали...

„Панацея від усього" виявилася... кленовим сиропом
Перечитавши купу інформації про так звані "канадські ліки нового покоління", які шахраї талановито всунули пані М, я знайшла, що препарат "АЛЬВЕО" виготовляється на основі екологічно чистого кленового сиропу. Навряд чи він допоможе хворому на розсіяний склероз, хіба що стане у нагоді, щоб поливати млинці. Я таки запитала хвору жінку, чому ж вона, людина із вищою освітою, "повелася" на шахрайство. А вона абсолютно спокійно відповіла, що страждаючи щохвилинно, щоденно, та вже багато років, не маючи надії на повне одужання, так хочеться покращити якість свого життя та життя своїх рідних... А для цього варто спробувати усі можливі та неможливі методи. Адже, той хто шукає, завжди знайде... Завбачливі та спритні бізнесмени прекрасно знають психологію хворих: люди та їх рідні будуть хапатися за найтоншу ниточку надії і купуватимуть "панацею". А шахраї нічого не бояться, адже в Україні за 17 років незалежності так і не розробили закон сертифікації, умов реалізації харчових добавок. А стаття у карному кодексі про шахрайство є досить "розмитою", що дозволяє вивернутися із рук правосуддя. Так і живемо...

Склад БАДів в Україні не перевіряють
БАДи стрімко увірвалися на вітчизняний ринок ще 12-14 років тому. Причому коштували вони шалені гроші. Їх пропонували, як панацею від усіх хвороб, а також - для схуднення, прекрасного вигляду та бадьорого самопочуття. Сьогодні БАДи можна купити в аптеках, на базарі, у магазині; замовити, побачивши рекламу на ТВ чи у газеті. Деякі наші громадяни й нині вважають, що біодобавки це - ліки. Насправді - це композиція природних чи ідентичних природнім біологічно активних речовин, призначених для безпосереднього прийому з їжею, або для введення у склад харчових продуктів із метою збагачення харчового раціону окремими харчовими біологічно активними речовинами чи їх комплексами. БАДи можуть використовуватися, як первинна чи вторинна профілактика, або ланка у КОМПЛЕКСНОМУ лікуванні найрізноманітніших хвороб.
До речі, в Україні сьогодні немає жодної лабораторії, яка б займалася перевіркою того, що ж насправді міститься у пляшечках із БАДами. У регіональній інспекції по контролю за лікарськими засобами, приміром, повідомили, що такими препаратами тамтешні фахівці не опікуються і порадили звернутися до органів держсанепіднагляду. Ось що розповів це заступник головного лікаря Вінницької міської СЕС з санітарно-гігієнічних питань Олександр Мельник:
- Для того, щоб отримати право на реалізацію харчових, вітамінних, вітамінно-мінеральних або трав\'яних добавок тощо, підприємцям потрібно отримати експлуатаційний дозвіл. Він видається відповідним головним державним санітарним лікарем на підставі перевірки дотримання відповідними фахівцями органів держсанепіднагляду санітарних заходів та технічних регламентів, що дозволяє здійснювати підприємцю даний вид діяльності згідно Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів". Отже, наші фахівці ретельно оглядають умови, в яких будуть реалізовуватися БАДи, наявність спеціального холодильного обладнання (якщо в такому є потреба).
- Чи можливо в лабораторних умовах перевірити вміст БАДів?
- Теоретично можливо, але у нас в регіоні такої лабораторії немає. Так що неможливо перевірити склад цієї добавки. Наприклад, чи насправді до її складу входить 32 рослини.
- Чи звертаються люди із скаргами до СЕС з приводу неякісних біодобавок?
- Ні. Таких випадків не пригадую.
- Загалом, система контролю за реалізацією БАДів є досконалою?
- Ще раз наголошую, що наші фахівці ретельно контролюють лише умови, в яких реалізується даний вид продукції, а не склад цих препаратів. І ще один момент: не варто купувати біодобавки, наприклад, на базарі.


Переглядів: 15071
Поширень: 0