Іксодові кліщі (лісові, пасовищні) зустрічаються в лісі, на луках, пасовищах, в парковій зоні міста, у скверах, на берегах річок, струмків, в норах гризунів, у хлівах, конурах собак, заносяться до присадибних ділянок, садів і дач. Небезпечні також пеньки, де розмножуються кліщі.

Активність кліщів починається з появою перших проталин, а закінчується в залежності від погодних умов, найчастіше у жовтні.

Кліщі є переносниками збудників різних захворювань, серед яких – вірус кліщового енцефаліту, хвороби, яка вражає нервово-м\'язові системи, а також збудник хвороби Лайма.

Кліщ присмоктується не відразу, він досить довго повзає по людині, причому тільки знизу вгору. Якщо людина одягнена правильно (рубашка з щільно прилягаючими манжетами заправлена в штани, холоші штанів – у шкарпетки, туго пов\'язана косинка) то до шкіри кліщ не добереться. Тому у лісі кожні 10-20 хвилин потрібно оглядати себе або один одного.

Кліщів можна занести в дім з одягом, грибами, букетами квітів, а також на шерсті собак. Після укусу кліщем собака страждає не менше, ніж людина, проте заразитися від собаки, укушеної інфікованим кліщем, не можна.

Кліщі активно пересуваються, можуть підніматися по кущах на висоту до 2-х метрів, а потім з поривом вітру впасти на людину, орієнтуючись на запах. Кліщі відчувають людину за 10-15 метрів, і на цей запах можуть сповзатися. Тому вздовж доріжок їх завжди більше, ніж у глибині лісу.

Присмоктатися кліщ може тільки в деяких місцях – він шукає тонку і ніжну шкіру (за вухом, під груддю, на шиї, на талії, в паху, пупку, на згині ліктя).

Укус кліща безболісний, тому що слина кліща має знеболюючі речовини, тобто укус може залишитись непоміченим.

Присмоктування маленької, майже прозорої німфи часто залишається непомітним. Дорослих кліщів людина виявляє на собі через 2-3 дні: з\'являється припухлість, свербіння, почервоніння.

Кліщ всмоктує кров до 12 діб, при цьому самиця збільшується в 80-100 разів, занурившись глибоко в шкіру. Протягом цього часу відбувається зараження людини (якщо кліщ має в собі збудника хвороби, таке буває у третини кліщів).

Що робити, щоб не допустити укусу кліща

  • Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
  • Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.
  • Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу.
  • Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби – аерозолі, які відлякують кліщів (препарати, що містять репеленти ДЕТА або акреп, випускаються в аерозольній упаковці).

Що робити, якщо кліщ присмоктався

  • Якщо ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща олією (але не заливайте), повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.
  • Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.
  • Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть.
  • Протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря!
  • Якщо кліщ все ж таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого травмпункту.

Довідка

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м\'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м\'язів, нервової і серцево-судинної системи, та навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща. Заразитися можна не лише під час всмоктування кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.
 



Переглядів: 6367
Поширень: 0