Здавалося б, новий навчальний рік пару місяців тому тільки стартував, а одинадцятикласники Вінницьких загальноосвітніх шкіл уже повинні визначатися із своїм майбутнім, адже система вступних випробувань до вузів змінилася. Головне – не «прогавити» основних вимог і не «проколотись» на дрібницях. А це, як виявляється,  дуже легко…
 
Помилка в імені-прізвищі може «вкрасти» цілий рік
Навчальний рік для учнів одинадцятих класів буде більш напруженим і концентрованим тому, що закінчиться 1 травня.  Це  на цілий місяць раніше, ніж  у попередні роки. Таке «ущільнення» навчальних програм відбудеться у зв»язку з тим, що зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) 2009 року розпочнеться 6 травня з історії України, 8 травня випускники складатимуть тести з біології, 12 травня – з фізики, 15 травня учасники ЗНО писатимуть географію, 19 травня складатимуть тести з обов»язкового для всіх предмета – української мови та літератури. Далі 26 травня – математика, 2 червня -  англійська, 3 червня – німецька, французька та іспанська мови, 5 червня – хімія.  Усього ЗНО буде складатися з восьми предметів, а не одинадцяти, як було минулого року ( «відпали» зарубіжна література, всесвітня історія, правознавство).   Учасник ЗНО має сам визначитися, з яких предметів складатиме тести – їх може бути не менше п»яти. А в середньому кожен вуз проводитиме конкурс сертифікатів з двох-трьох навчальних дисциплін.
Новацією є те, що оцінки, отримані на ЗНО, будуть вноситися в атестат, і поліпшити їх шляхом перездачі на екзамені не буде. Що отримав на ЗНО – те буде і в атестаті. 
Геннадій Кузьменко наголосив на тому, що помилки в імені, по-батькові та прізвищі, допущені учнями, виправлятися пізніше не будуть, і це може на цілий рік «відкинути» абітурієнта при вступі до вузу:
- У 2008 році 26 випускників зробили помилки у своїх прізвищах та іменах, їх виправляли в сертифікатах приймальні комісії. У 2009 році виправлень не буде. Уся відповідальність  за достовірність цієї інформації ляже на дитину. Якщо потім виявиться помилка, то виправлятися не буде, і людина втратить рік. Таким чином хочемо привчити дітей до відповідальності. 

Пробне тестування – для того, щоб не було «дітей у сльозах»
Уроки минулорічного зовнішнього оцінювання враховано: для бажаючих організовують пробне тестування.
- Знаєте, минулого року багато дітей після тестування з української мови та літератури вийшли в сльозах – вони неправильно розрахували час, і не встигли виконати всіх тестів, - розповів Геннадій Кузьбменко, - а тому ми запроваджуємо пробне тестування. Пробне тестування – добровільне і платне – коштує 50 гривень.  Реєстрація на пробне тестування триває до 1 грудня, а саме тестування відбуватиметься 14 березня 2009 року – з української мови та літератури, історії України, біології, географії,  та 21 березня – з іноземної мови, математики, хімії, фізики. Детальнішу інформацію можна знайти на сайті  www.vintest.org.ua
Пункти для проведення пробного тестування будуть розміщені в обласному і  кожному районному  центрі. Результат учасником пробного тестування буде визначатися самостійно – учасникам нададуть правильні відповіді на завдання.

Металодетектор при вході – геть мобілки та калькулятори

З кожним роком зміцнюють дисципліну при  ЗНО – випускників, котрі використовуватимуть мобільні телефони, калькулятори та інші технічні засоби під час тесування, виводитимуть з аудиторій. При вході планують навіть поставити металодетектор. Крім того, посилиться контроль і за почерком  учасників ЗНО. Графологічну експертизу вводять тому, що в попередні роки були випадки «підстав» - приміром, замість одного випускника ЗНО пройшов його старший брат-студент.  
Мінімальний «поріг» для вступу до вузу залишається на тому ж рівні, що і був раніше – 124 бали. Зате престижні вузи можуть визначати і свій «поріг» - щоб «відсікти» ту частину абітурієнтів, яка має невисокі бали.  Приміром, до Вінницького медичного університету могли вступити абітурієнти, які набрали 170 і вище балів. До речі, на сайтах усіх вузів нашого міста уже є умови прийому, з якими  вже можуть ознайомитися майбутні вступники.  Реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання розпочинається 1 грудня 2008 року і триватиме до 3 березня  2009 року. Випускники-2009 реєструватимуться за місцем навчання, а от для випускників минулих років, випускників ПТУ, ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації будуть створені єдині пункти реєстрації – у Вінниці, Могилеві-Подільському, Тульчині, Іллінцях.  Для людей, які зареєструвалась, але  із поважних причин (хвороба та ін.) не змогли пройти ЗНО в призначений день,  передбачено так звані „резервні дні». Додаткових сесій, як у минулі роки, не буде, як і не буде додаткової реєстрації.  

Хлопець заради жарту вступив до 37 вузів
У престижні вузи завжди існує конкурс, а всі інші незабаром шукатимуть абітурієнтів, адже з кожним роком зменшується кількість випускників. А якщо відмінусувати тих, у кого показник сертифікату нижчий від мінімальних 124-х  балів, то дійсно, незабаром або мінімальний поріг зменшиться, або вузи «скоротяться». Приміром, спроможність вузів україни становить 600 тисяч першокурсників. У 2008 році було 540 тисяч випускників, а в 2009 буде 520 тисяч…  
- Може статися, що деякі інститути будуть самі шукати абітурієнтів, - сказав Геннадій Кузьменко. – Інша проблема, що випускники зі слабкими знаннями, ті, що отримали нижче 124-х балів, взагалі втрачають право здобути вищу освіту. Я – вчитель географії, то можу сказати, що 50%  випускників не знають, в який бік обертається Земля, не знають, чому відбувається зміна дня і ночі… Вінницька область займає 25 місце з математики (після – лиш Чернівецька та Закарпатська області, більшість дорослого населення яких перебуває на заробітках у інших регіонах і країнах). Одна з причин в тому, що діти лінуються взяти зошити ЗНО попередніх років і порозв\'язувати задачі – у наступних роках в задачах можуть змінитися тільки цифри… Я б рекомендував зайти на наш сайт -  там є зошити  кількох попередніх років. 

Про своє майбутнє  одинадцятикласники мають потурбуватися вже нині – час такий – динамічний.  Без зовнішнього незалежного оцінювання вже не обійтись…

Довідка «Міста»
Інформацію щодо ЗНО можна отримати через мережу Інтернет на сайтах: www.vintest.org.ua, а також  www.testportal.gov.ua 
Телефон гарячої лінії Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти – 8 (0432) 65-65-35,  e-mail:  [email protected]


Переглядів: 5494
Поширень: 0