Їх концентрації можуть бути причинно значущими 15, 18-19 червня. Інтенсивніше за злаки може пилкувати кропива, але хоч концентрації її пилку будуть високими, ця рослина не є алергенною для вінничан.

У повітрі також залишатимуться одиничні пилкові зерна рослин родини гречкових; сосни, подорожника та липи.

Позаяк весь наступний тиждень у Вінниці прогнозується тепла та суха погода, у повітрі знову очікуються високі та дуже високі концентрації спор кладоспоріуму. Аскоспори будуть не такими важливими чинниками алергії через малі концентрації у повітрі, а концентрації альтернарії можуть становити небезпеку 17 та 20 червня.

Якщо Ви відчуваєте симптоми полінозу (алергії на пилок рослин) або хочете попередити їх появу взагалі уважно ознайомтесь із рекомендаціями лікаря:

  1. Не займайтесь активною діяльністю на вулиці в ранковий час (пік викиду пилку припадає на період з 5 до 12 годин ранку), особливо - у суху вітряну;
  2. Не вивішуйте для сушіння на відкритому повітрі одяг і білизну – на неї осідає пилок
  3. Зачиняйте вікна на ніч і вранці або завішуйте вікна мокрою тканиною. Закривайте вікна в автомобілях.
  4. Носіть звичайні або сонцезахисні окуляри. Вони частково захищають очі від пилку. По можливості користуйтеся маскою, особливо - за містом.
  5. Після повернення з вулиці мийте голову і руки, промивайте очі і ніс теплою водою.
  6. В період загострення, а також поза сезоном не вживайте продукти, які містять інгредієнти, що можуть спричинити перехресні реакції з алергенами пилку. Зокрема, при алергії на пилок злаків (жито, тимофіївка, райграс, лисохвіст) не рекомендовано вживати:
  • мед
  • хліб, печиво, макарони, сухарі
  • манну крупу
  • варені ковбаси, сосиски
  • пиво,віскі, пшеничну горілку.

8. При наявності температури в період загострення полінозу не використовуйте безконтрольно жарознижуючі та антибактеріальні препарати. Необхідність їх вживання визначає тільки лікар

9. Якщо є можливість, поїдьте у відпустку у морські, степові або гірські райони України, де активне пилкування дерев на даний час не спостерігається.


Переглядів: 3086
Поширень: 0