У випадку створення ОСББ мешканці можуть самі встановлювати суму квартплати відносно договорів з підрядними організаціями, які будуть обслуговувати багатоквартирний будинок. За ОСББ закріплюється прибудинкова територія і мешканці мають право самостійно вирішувати, що з нею робити - чи то побудувати дитячий майданчик, чи створити на її території гаражний кооператив або й продати.

За 10 місяців поточного року працівниками консультаційного Центру було надано консультацію 394 мешканцям міста та області, ініціативним групам, представникам органів влади та керівникам ОСББ. Для порівняння - у 2007 році до інформаційного центру звернулося 64 мешканців та ініціативних груп. За бажанням мешканців з липня 2008 року працівники Центру здійснюють супровід реєстраційних документів ОСББ та їх постановку на облік в державних структурах. Але завдяки зменшенню кількості вводу в експлуатацію нових багатоквартирних будинків, посиленню контролю з боку міської влади за діяльністю житлово-експлуатаційних контор, що підвищило рівень довіри мешканців до комунальних служб, - темп створення ОСББ цього року зменшився. Із 113 існуючих у Вінниці об’єднань тільки 21 ОСББ створено та зареєстровано у 2008 році.

Переважна більшість ОСББ об’єднує від 3-х до 35-ти квартир (70 об’єднань), які створюються, як правило, з метою виведення малоквартирного будинку з житлового комплексу або приватизації прилеглої до нього земельної ділянки. Лише 10 об’єднань мають в оренді або у власності свою прибудинкову територію та 47 - утримують на своєму балансі житловий комплекс і самостійно ведуть фінансово-господарську діяльність. Інші будинки напряму обслуговуються житлово-експлуатаційними конторами комунальної, державної та приватної форм власності. В процесі діяльності «Центру інформаційної підтримки створення та розвитку ОСББ» запропоновано впровадити до роботи управління житлового господарства міської ради «Систему автоматизованого подомового обліку»,, яка призначена для ведення обліку витрат та робіт житлово-комунального підприємства по утриманню житлового фонду та кожного окремого будинку відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 року № 560.

Основні причини слабкого розвитку цього сектору у Вінниці: недостатня державна підтримка розвитку об’єднань та недосконала нормативно-законодавча база; політика подвійних стандартів по відношенню до утримання багатоквартирних будинків; відсутність у мешканців багатоповерхівок психології власника свого будинку; фактична відсутність у м. Вінниці ринку фахових управителів будинків та керуючих компаній.


Переглядів: 5038
Поширень: 0