За останні кілька днів у лікарні Вінниці з таким діагнозом вже потрапило 4 людини. І всі через необачність. Тим хто не може відмовити собі в задоволенні поласувати дарами лісів, медики радять купувати лише сертифіковані гриби. І в жодному разі не спокушатись ними на стихійних ринках.

Причиною отруєння зазвичай стає сильнодіюча отруйна речовина – аманітотоксин, яка не руйнується при термічній обробці. Перші симптоми отруєння грибами наступають через 1 – 3 години, а при вживанні блідої поганки проявляються через 12 – 24 години. Основними ознаками являються сильні болі в животі, блювання, діарея, починається запаморочення, з’являються марення, галюцинації, людина втрачає здатність керувати своїми діями. Якщо не надати першу допомогу, можуть наступити летальні наслідки.

Можна також отруїтись і їстівними грибами. У старих грибах, поряд з корисними для людини речовинами, часто містяться продукти розпаду білків, які мають пагубну дію для організму людини. Тому придатними для їжі можуть бути тільки порівняно молоді гриби.

Управління Держтехногенбезпеки у Вінницькій області звертається до громадян із застереженням:

  • не збирайте невідомих та сумнівних грибів;
  • не купуйте гриби в невстановлених місцях торгівлі;
  • не куштуйте на смак сирі гриби;
  • не збирайте та не вживайте в їжу старі та перерослі гриби;
  • не включайте гриби в раціон харчування людей похилого віку із захворюванням шлунково-кишкового тракту та нирок;
  • ні в якому разі не дозволяйте збирати та вживати гриби дітям;

При підозрі на отруєння — негайно зверніться за медичною допомогою до фахівця.



Переглядів: 4472
Поширень: 0