Слід зазначити, що з 1 жовтня, після змін, внесених Законом України від 24.05.2012р. №4834, вперше в цьому році зможуть обрати спрощену систему оподаткування фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (крім новостворених, які мали можливість зробити це ще протягом третього кварталу під час реєстрації). Нагадуємо, що такі платники зможуть обрати лише третю групу за ставкою 5 % або п’яту групу за ставкою 10%.

Скористатись такою нагодою мають можливість і суб’єкти господарювання, які планують реалізовувати корисні копалини місцевого значення, здійснювати кур’єрську діяльність або надавати послуги зв’язку, які не підлягають ліцензуванню.

Ще раз звертаємо увагу платників податків, що для зручностей суб’єктів малого бізнесу (у т.ч. у разі перевищення у третьому кварталі обсягів доходу) з четвертого кварталу п.р. такі платники мають можливість обрати п’яту або шосту групи платників єдиного податку. Тобто, п’ята група з річним обсягом доходу не більше 20 млн. грн. та кількістю найманих осіб не більше 20 чоловік передбачена для фізичних осіб, а шоста група з таким же обсягом та кількістю працюючих не більше 50 чоловік для юридичних осіб. Підприємці - фізичні особи, які оберуть п’яту групу на власний вибір матимуть можливість обрати ставку 7% при реєстрації платником ПДВ або ставку 10% - для неплатників ПДВ. Відповідні ставки передбачені і для юридичних осіб, які планують обрати шосту групу.

Щодо штрафних санкцій ще раз нагадуємо, що у разі перевищення платниками єдиного податку обсягів доходу передбачених для обраної ними групи, фізичні особи, які обрали першу, другу, третю та п’яту групу до суми перевищеного доходу повинні застосовувати ставку 15 відсотків та обрати іншу групу єдиного податку для якої передбачені відповідні обсяги або перейти на іншу систему оподаткування. Що стосується перевищення обсягів доходу у юридичних осіб, які обрали четверту або шосту групи, до суми перевищення такі платники податку мають застосувати ставку податку у подвійному розмірі, тобто, для четвертої групи (6% та 10%) та для шостої групи (14% та 20%).

Приємною новиною для єдинників є зміни внесені Законом України від 05.07.2012р. №5083 щодо не застосування штрафних санкцій до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку. Крім того, не застосовуватимуться штрафні санкції до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві для платників, які обрали першу або другу групи. При цьому такі платники за вищевказане порушення не матимуть обов’язку щодо переходу на сплату інших податків і зборів.

Ще раз звертаємо увагу! Не зволікайте з поданням заяви. Адже граничний термін її подання припадає на вихідний день.



Переглядів: 4524
Поширень: 0