Відмороженням називається ушкодження тканин від впливу низьких температур. Загальне охолодження організму наступає при тривалому впливі на організм зниженої температури. При відмороженні спочатку відчувається холод, потім оніміння, зникає біль і будь-яка чутливість. Температура повітря, близька до 0С, висока вологість можуть викликати загальне охолодження протягом 12 годин. У воді це відбувається за 30 хвилин. При цьому температура тіла падає до 35С і нижче. Серце зупиняється при температурі тіла 26С. Зниження температури тіла нижче 24С призводить до загибелі.

Небезпека отримати обмороження залежить від температури навколишнього середовища, тривалості перебування на холоді, вологості повітря, через порушення нормального кровообігу (внаслідок тісного взуття, одягу); нерухомості окремих частин тіла. Особливо небезпечний мороз для ослаблених, стомлених, голодних, хворих людей. Легко піддаються впливу холоду особи у стані алкогольного сп’яніння.

Найчастіше підпадають під вплив холоду периферійні частини тіла: пальці рук і ніг, ніс, вуха, щоки.

При температурах нижче -20С виникають миттєві контактні відмороження - при зіткненні з металевими предметами шкіра «прилипає» до них. Не торкайтеся металевих предметів оголеною шкірою в морозну погоду!

З метою запобігання обмороження необхідно ретельно стежити за станом зимового одягу і взуття. Одяг має бути щільним, легким і не обмежувати рухів, взуття – постійно знаходитися в справному стані, бути сухим і не стискати ногу. Рух на холоді (ходьба, біг) підсилює кровообіг, зігріває тіло, протидіє шкідливому впливу холоду.

У разі переохолодження чи обмороження необхідно:

  • зігріти відморожену ділянку тіла та потерпілого в цілому;
  •  розтерти замерзлу кінцівку від периферії до центра рукою або м’якою вовняною тканиною до появи рожевого кольору шкіри. Розтирання заборонене, якщо з’явилися припухлість, пухирі обмороженої ділянки тіла. Не застосовувати для розтирання сніг – це ще більше охолоджує тіло, а дрібні кристалики льоду ушкоджують шкіру, що приводить до інфікування відмороженої ділянки;
  • на обморожену ділянку тіла накласти товсту ватно-марлеву пов’язку;
  • напоїти потерпілого гарячим чаєм або кавою.

В усіх випадках обмороження необхідно звернутися до лікувального закладу за кваліфікованою медичною допомогою.

Замерзання, тобто загальне системне ураження організму холодом, наступає при тривалому впливі низьких температур. При цьому спочатку виникає сонливість, млявість, порушується координація рухів, настає пригніченість, температура тіла знижується до 23 - 25С і може настати смерть.

При загальному замерзанні необхідно швидко відновити нормальну температуру тіла, а саме, перевести потерпілого в тепле приміщення, дати йому гарячий чай або каву, помістити у ванну (душ, обкласти ємностями) з водою кімнатної температури з поступовим підвищенням температури води до 40С, провести масаж всього тіла. Після цього потерпілого витирають і кладуть у тепле ліжко. При зупинці дихання і кровообігу проводять заходи з оживлення: штучне дихання і масаж серця.



Переглядів: 4320
Поширень: 0