Члени клубу моржів ”Нептун” щоранку збираються на Вишенському озері у Вінниці. На фото, зробленому 26 грудня 2008 року, у верхньмоу ряду зліва направо Раїса Макієвська, Олена Дудник, Наталя Ребрій та Микола Вагов. Чоловікову 81 рік, він найстарший морж Вінниці. У нижньому ряду сидять Леонід Леонтєв, Борис Гнатик та Людмила Зотова

Взимку вони тут купаються. Перед зануренням бігають берегом, щоб розігрітися.

— У воду не можна залазити, коли змерз, — пояснює президент клубу Раїса Макієвська, 62 роки. — Треба добренько розігрітися. Я одягаю кілька теплих кофт, щоб пропотіти.

Надворі нижче нуля.

— Це для моржів літо, — додає жінка. — До холоду потрібно звикнути.

Вона моржує 35 років. Має своїх учнів, яких навчає правил занурювання.

— Головне — почати купатися на Водохреща, — радить Раїса. — Цього дня вода має цілющі властивості. Якщо набрати в банку воду в цей день, вона не цвістиме протягом року. Усі, хто починав купатися на це свято, не захворів.

— Я колись теж на Водохреща починав, — додає вінничанин Леонід Леонтєв, 62 роки. — У мене астма була, задихався. Бувало, що скора по кілька разів приїжджала серед ночі, а зараз легше, хвороба відступила. Я забув, що таке лікарні, почуваюся добре.

10 років тому Леонтєв уперше намочив ноги в холодній воді.

— Я й не думав тоді купатися, прийшов подивитися на заплив моржів, — розповідає Леонід Веніамінович. — Щойно зайшов у воду, народ із берега став кричати, щоб заходив далі, та я побоявся й не пішов. Після купання в мене ноги стали червоними і гарячими. Думав заболію, але нічо, стало навіть легше дихати. Наступного ранку пішов сам і заліз вже по коліна.

Леонтєв не радить чоловікам занурюватися в холодну воду одразу.

— Звикати треба поступово, щоб не простудити мошонку, — каже.

Моржі занурюються на кілька секунд, у воді не плавають.

— Холодною водою я вилікувала серце, — знімає мокрий купальник 40-річна Наталя Ребрій. — Не могла ходити, не відчувала лівої сторони тулуба. Лікар-фізіотерапевт порадив: як хочу жити — щоранку треба на себе виливати відро холодної води. Я почала робити ці процедури і через тиждень відчула полегшення. Зараз щоранку купаюся в озері й почуваюся краще, навіть без палочки стала ходити.

Спершу Наталя радить обливати холодною водою ноги. Із часом можна роззутися й побігати коло берега. Тоді перейти до занурювання.

— Не треба одразу вискакувати з води. Слід відкрити очі й подивитися на природу. Попросити в неї зцілення. Тоді вода забере хворобу. Можна обливатися водою. Але лити не одне відро, а два. Перше пробуджує емоції, друге — очищує, — каже жінка.

Після купання моржі переодягаються і п’ють трав’яний чай.

— Купання в ополонці — єдине, що стимулює виділення гормону радості ендофріну, — переконує Раїса Макієвська. — Із води виходжу щасливою.

Зауважує, що новачкам у найлютіші морози краще купатися 10–15 сек. Купання у воді, теплішій за +8°С, у нетренованих людей може викликати застуду.

19 січня, на Водохреща, об 11.30 вінницькі моржі прийдуть на озеро біля олієжиркомбінату на Малих Хуторах. Другий заплив відбудеться цього ж дня о 12.30 біля рятувальної станції на Вишенському озері.

— Минулого року умовляла купатися губернатора Олександра Домбровського. Не схотів, — зітхає жінка.


Переглядів: 6601
Поширень: 0