Тепер вони видають документи про право власності на житло. А купити чи продати квартиру на вторинному ринку можна взагалі без участі жодного чиновника - лише в кабінеті нотаріуса, йдеться в сюжеті ТСН-Тиждень.

Проте на практиці все складніше, адже людям багато моментів не ясно. Приміром, перший раз чергу до віконечка державного реєстратора відстоюють, щоб розпитати, як заповнити документи, і лише за другим разом здають, якщо заповнили без помилок. Допомогти заповнити бланки і відповісти на паперові "ребуси" можуть приватні нотаріуси. Їх більше 6 тисяч по всій Україні. Мовляв, якщо ви готові викласти більше, ніж 120 гривень офіційного мита.

І справді — купити-продати житло тепер можна без участі жодного чиновника. Продавець приносить документ, що квартира його, покупець - гроші. Нотаріус засвідчує угоду, вносить в реєстр зміни і одразу видає покупцеві документ на право власності. Раніше той віддавав гроші й виходив від нотаріуса з порожніми руками. Справжнім власником квартири покупець ставав лише згодом — відстоявши кілометрову чергу у БТІ, щоб внести себе в реєстр.

Проте деякі нотаріуси відправляють клієнтів до державної установи — мовляв, так надійніше. Деякі нотаріуси навіть ховаються від українців. Кажуть, що взяли паузу до лютого, або знаходяться у відпустці, тобто, різними способами ухиляються від оформлення договорів. Лякає нотаріусів і те, що деякі договори купівлі-продажу доводиться оформляти по 6 годин, адже треба було і з методичними рекомендаціями звіритися, і на "гарячу" лінію Мін\'юсту зателефонувати.

Додають, що у паперах "чорт ногу зломить", але сподіваються, що навчаться оформляти угоди швидше, добряче натренувавшись.

Також нотаріуси бояться не згаяного часу, а відповідальності - у тому числі кримінальної. Адже тепер кожен юрист особисто відповідає за кожну кому, яку вніс у реєстр, але це не привід відмовляти клієнтам. Додамо, що якщо нотаріуси не будуть виконувати цю послугу, у них будуть проблеми з ліцензіями.

Додаткові ризики нотаріат вже закладає у свій гонорар. Оформити угоду-купівлі продажу квартиру стане чи не вдвічі дорожче, в середньому близько 2-2,5 тисяч гривень. Проте можна буде зекономити на технічній експертизі.



Переглядів: 5315
Поширень: 0