Про це йшлося на прес-конференції за участю керівництва Головного управління Держземагенства у Вінницькій області 1 березня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

У прес-конференції взяли участь перший заступник начальника Головного управління Держземагенства у Вінницькій області Олександр Королюк, заступник начальника Головного управління Держземагенства у Вінницькій області Іван Пашкевич, заступник начальника управління — начальник відділу Державного земельного кадастру Наталія Жовтан та начальник Вінницької регіональної філії Центру державного земельного кадастру Петро Петровський.

прес-конференція

За словами Олександра Королюка, з 1 січня вступив в силу Закон України «Про Державний земельний кадастр», норми якого внесли ряд нововведень в земельні відносини. Відтепер реєстрація землі та прав власності на неї розділена між двома відомствами. Однак, на якості послуг це ні в якій мірі не позначиться, запевнив Олександр Королюк.

Він зауважив, що громадянам не потрібно ходити по інстанціях. Так, всю належну інформацію фахівці передають за допомогою захищених систем зв’язку. Органи земельних ресурсів реєструють земельні ділянки у державному реєстрі земель, відкривають Поземельну книгу, присвоюють унікальні кадастрові номери.

Окрім того, державні кадастрові реєстратори землевпорядної служби здійснюють реєстрацію обмежень у використанні земельних ділянок (водоохоронні зони, лінії електропередач, газопроводи) і видають витяги з Державного земельного кадастру.

Перший заступник начальника Головного управління Держземагенства у Вінницькій області поінформував, що на Укрдержреєстр з 1 січня покладено функції реєстрації прав власності на земельні ділянки та постійного користування земельними ділянками, а також договорів оренди земельних ділянок. Тому, замість державних актів Укрдержреєстр буде видаватися свідоцтва на право власності на нерухоме майно. Нотаріуси ж відтепер здійснюватимуть відчуження прав власності на земельні ділянки.

З початку цього року запроваджено нові правила оформлення прав на земельні ділянки. Формування земельних ділянок фіксуватиметься в Державному земельному кадастрі, а оформлення прав на земельні ділянки – у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
Таким чином, державна реєстрація земельної ділянки являтиме собою внесення до Державного земельного кадастру відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Окрім того, з 1 січня 2013 року набула чинності стаття 79-1 Земельного кодексу України, якою вперше на законодавчому рівні визначено поняття формування земельної ділянки, що передбачає визначення її площі, меж і внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Всі сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі.

Раніше ми повідомляли про те, що з першого дня нового 2013 року громадяни зможуть вільно користуватися публічною кадастровою картою, яка у вільному он-лайн режимі стане доступною для усіх бажаючих через офіційний веб-сайт Держземагентства



Переглядів: 11738
Поширень: 0