Павло Солоненко Про це 6 березня під час брифінгу повідомив начальник Управління ДАІ Вінниччини полковник міліції Павло Солоненко. Зміни до Правил дорожнього руху затверджені Постановою Кабінету Міністрів України №111 від 11.02.2013 року і за місяць вступають у дію. Вони внесені з урахуванням міжнародного досвіду і направлені на профілактику безпеки дорожнього руху.

Як розповів Павло Дмитрович, згідно нових правил, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. Введено ряд нових дорожніх знаків, наприклад:

  • «Пункт зупинки трамваю»,
  • «Кінець пункту зупинки трамваю»,
  • «Культова споруда»,
  • «Промислова зона»,
  • «Фото, відео фіксація порушень».

Усі введені знаки носять сугубо інформаційний характер. До білої і жовтої розмітки добавилась розмітка синього (місця паркування на проїзній частині) і оранжевого кольору (тимчасова розмітка). Згідно нової редакції, з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби повинні їздити з включеними ходовими вогнями або ближнім світлом фар. У новій редакції немає чіткого поняття про необхідність заміни гуми з початком нового сезону. Вказується, що у випадках постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах зі слизькою проїзною частиною рекомендується використовувати гуму, відповідну стану проїзної частини.

Із ПДР виключено пункт, згідно якому обгін транспортних засобів дозволяється тільки з лівої сторони. Цей пункт суперечить поняттю «обгін», який сам по собі передбачав виїзд на зустрічну смугу, яка знаходилась тільки зліва по ходу руху автомобіля. Справа, як відомо, може бути тільки смуга для руху в одному напрямку з вами; дана поправка не означає дозволу на обгін справа по обочині дороги.

Змінено поняття темна пора доби: тепер це частина доби від заходу до сходу сонця (раніше – це період від кінця вечірніх сутінок, від 30 хв. після заходу, до початку ранніх сутінок, за 30 хв. до сходу сонця). У новій редакції появились нові терміни: «газон», «маневрування».

У первинному проекті постанови нововведень було більше. Наприклад, прописувалась обов’язкова заміна гуми по сезону, пропонувалась заборона на експлуатацію автомобіля, якщо у його власника відсутній сигнальний жилет, пішоходам обов’язково було б носити світловідбиваючі маячки в нічний час. Ці зміни не затвердили.

Варто зазначити, що розміри штрафів поки що не зміняться.

Для усіх водіїв, як повідомив начальник УДАІ УМВС Павло Солоненко, у перші дві-три декади буде запроваджено так званий адаптаційний період, коли штрафні санкції за порушення нових правил дорожнього руху застосовуватися не будуть. Вартові доріг усно попереджатимуть про скоєне правопорушення і застерігатимуть водіїв про небезпеку.



Переглядів: 8669
Поширень: 0